Radeon Instinct – tranzistor od sedam nanometara

AMD je lansirao prvi GPU na svetu koji je proizveden u najnaprednijoj 7 nanometarskoj tehnologiji. Novi Vega 7nm GPU prvo dolazi na AMD Radeon Instinct MI60 grafičkim akceleratorima, namenjenim ubrzavanju mašinske inteligencije i donose najbrže performanse na svetu, kada je reč o najzahtevnijem procesiranju u FP64 preciznosti, od čak 7,4 TFLOPS-a.

Da bi se ovako moćan GPU dovoljno brzo „nahranio” podacima, AMD ga je spojio sa čak 32 gigabajta HBM2 memorije, omogućivši fantastični memorijski protok od jednog terabajta po sekundi, uz potpunu ECC korekciju, koja je imperativ u serverskom okruženju.

Kako bi omogućio skoro potpuno linearno skaliranje performansi sa dodavanjem više Radeon Instinct akceleratora, AMD ih je opremio sa ultra-brzim Infinity Fabric linkovima koji obezbeđuju protok od 200 gigabajta po sekundi između četiri povezana akceleratora.

Hardverska snaga dobila je i svoju softversku otvorenu platformu – ROCm 2.0, kojom su podržane 64bitne Linux distribucije – CentOS, RHEL i Ubuntu, kao i najpopularnija razvojna okruženja za duboko učenje (TensorFlow 1.11, Caffe2 itd.).

Još uvek nije poznata cena Radeon Instinct MI60 kao ni nešto slabije MI50 verzije (16 umesto 32 gigabajta HBM2), ali pošto će im adresa biti data centri, može se pretpostaviti da će biti poveća. Ipak, novi GPU će svakako naći put do AMD-ovih grafičkih kartica široke potrošnje.