Prvi digitalni vodič za bezbednost dece na internetu

Dani prepunih igrališta kojima odzvanja dečja graja sve su ređi. Ta galama se sve više, i u sve ranijem dobu, seli na virtuelna igrališta. Većina dece se sa kompjuterima i telefonima susreće na uzrastu od četiri godine. Ovome je umnogome doprineo interenet, čija raznovrsna ponuda sadržaja i mogućnosti nemilosrdno jede sate i podstiče radoznalost. Sa osudom nejači ne treba žuriti. Ni mi mnogo stariji nismo ništa bolji kada se uzme u obzir višesatni teror kome u toku dana podvrgavamo naše beonjače. Ostaje doduše obaveza da se potomstvu predoče potencijalne opasnosti koje sa interneta vrebaju.

U tome će i deci i roditeljima biti od koristi vodič „Deca i internet – pametno od početka” koji je sačinjen udruženim snagama UNICEF-a i kompanije Telenor, a sprovode ga Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Užički centar za prava deteta. Namenjen je roditeljima/starateljima, vaspitačima i učiteljima dece uzrasta od četiri do osam godina, deci i svima koji učestvuju u njihovom obrazovanju i vaspitanju, sa ciljem informisanja i pružanja podrške deci predškolskog i mlađeg školskog uzrasta da bezbedno i konstruktivno koriste digitalne uređaje i internet.

„Roditelji, vaspitači i učitelji nemaju dovoljno znanja i veština da decu usmere na korišćenje digitalne tehnologije na konstruktivan način, i kako da im pomognu da budu bezbedni na internetu. Ovaj digitalni vodič im nudi mnoštvo konkretnih saveta, kao i rečnik za digitalno doba, a deci su dostupni edukativni crtani filmovi, kao i mogućnost da kroz kviz provere svoje znanje iz digitalne pismenosti“, istakla je Ređina De Dominićis, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

Privatni sektor, posebno iz oblasti tehnologije i telekomunikacija, ima posebnu odgovornost i jedinstvenu mogućnost da oblikuje uticaj digitalne tehnologije na decu. Kompanija Telenor, dugogodišnji partner UNICEF-a, je jedan od najboljih primera.

„U Telenoru, strateški se bavimo temom bezbednog korišćenja internetа i digitalnih tehnologija od strane dece i mladih. Od 2012. godine do danas, edukovali smo više od 35.000 dece o bezbednom ponašanju na internetu, uz snažnu podršku Vlade, UNICEF-a i brojnih partnera. Digitalni vodič koji smo danas lansirali pruža praktično znanje i dostupno je svakom roditelju, nastavniku i detetu u samo nekoliko klikova. Verujemo da će predstavljati dobar osnov za bezbedno i pozitivno digitalno okruženje za decu i porodice u Srbiji”, izjavio je Majk Mišel, generalni direktor Telenora Srbija.

Digitalni vodič za bezbednost dece na internetu biće korišćen u školama i predškolskim ustanovama, kao i udruženjima roditelja i vaspitača širom Srbije. Dostupan je svim zainteresovanim roditeljima na linku http://digitalni-vodic.ucpd.rs/.