Project Stream i Project xCloud – budućnost igranja?

Globalni trend cena gejmerskih komponenata koje rastu, rastu, rastu, a onda ponovo porastu, priziva zabrinjavajuću viziju da je budućnost PC-a rezervisana za elitiste i profesionalce, dok će šire narodne mase šireg narodnog budžeta ostati uskraćene za nadolazeće novotarije sa ekrana. Zaobilaženje zahtevnog hardvera i oslanjanje na internet protok (game streaming) i na tu zamisao se u Googleu i Microsoftu očigledno računa. Krajnji cilj je igranje na svakom uređaju sa dovoljno dobrom internet vezom.

Project Stream je Googleov prvi pokušaj na ovu temu. Prošle nedelje je, u okviru beta verzije, započeto testiranje igre Assassin’s Creed Odyssey preko ovog servisa. Odabrani korisnici (na teritoriji SAD i stariji od 17 godina) mu pristupaju preko Chromea, gde tokom speed testa Google odmerava optimalnu rezoluciju koju protok (minimalni je 25 megabita po sekundi) može da izgura. Igra se u novom okruženju dosta dobro pokazala, čak i na Chromebooku, ali još posla predstoji. Dok povezanost preko Ethernet porta izaziva tek po neki lag, Wi Fi mu je bio znatno podložniji, uz to je i povremeno sakatio rezoluciju. Takođe, u ovoj fazi servis još uvek nije optimizovan za sve monitore. Odnos stranica u prozoru u kome se igra je 16:9 bez obzira na monitor, a 4K rezolucija još uvek nije podržana.

Uz samopohvalu o 40 godina iskustva u igračkom svetu i dostupnost u 140 zemalja širom sveta, Microsoft je najavio svoj Project xCloud, kojim će ponuditi više od tri hiljade igračkih naslova sa Xboxa. Igre preko ovog servisa, kako oni tvrde, uspešno su testirane na brzini od deset megabita po sekundi. Sa latencijom će se bitka biti ne samo uz bolju mrežnu tehnologiju, već i sa poboljšanim video kodecima.

Glavna mana rabljenja internet veze je i dalje internet veza, pa je upitno postoji li lag dovoljno odsutan da ne iznervira prosečnog igrača?