Presušuje GTX 10xx serija

Prošlogodišnje posustajanje kriptorudarenja, dovelo je do nagomilavanja više klase Nvidijinih GeForce kartica GTX serije. U međuvremenu se pojavila RTX 20xx serija, ali je prodaja slabija od očekivane. Potencijalne mušterije prvenstveno demorališe cena (350 dolara za RTX 2060), kao i prilično neubedljiv ray tracing, o čijem učinku možete pročitati u aktuelnom broju. Ovo je uslovilo odličnu prodaju prethodne generacije, čije su zalihe, prema rečima Jensen Huanga, pri kraju. Kako je CEO kompanije izjavio tokom jednog Q&A događaja, modeli 1080Ti, 1070Ti i 1070 već su rasprodati, dok se 1060 modelu smeši slična sudbina kroz nekoliko nedelja.

Kruže glasine o mogućoj GTX 11xx seriji koja bi koristila novu Turing arhitekturu, ali bez RT jezgara. Ukoliko bi cena odgovarala, Nvidia bi time ponudila dobru alternativu RTX-u. Što se tiče još uvek aktuelnog GeForcea, potražnja će zasigurno sprečiti pad cena, a moguć je i porast, što je verovatno i bio cilj ovakve izjave.

update:
Kartica o kojoj se šuška da će popuniti trenutno pustu srednju klasu, po svoj prilici je GeForce GTX 1660Ti, sa 1,536 CUDA jezgara i (poput RTX 2060) šest gigabajta GDDR6 memorije.