Pobednici konkursa Vip IoT Challengea

Timovi „Kuc-Kuc”, „YAST” i „Malci”, pobednici su konkursa Vip IoT Challenge – Digitalizuj društvo koji su organizovali kompanija Vip mobile i ICT Hub, uz podršku Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, Fridrih Nauman fondacije, kompanija Nokia i MikroElektronika.

Pred brojnom publikom u finalu, devet timova je prezentovalo Internet of Things (IoT) rešenja, bazirana na Narrowband IoT tehnologiji (povezivanje uređaja uprkos lošim radio uslovima, nestabilnog električnog napajanja ili teško dostupnih lokacija), koja su rezultat petomesečnog rada u laboratorijama, među kojima je i prvi Living Lab u Srbiji za testiranje IoT rešenja u realnim uslovima.

„Kada smo u avgustu pozivali timove da se prijave na ovaj konkurs, želeli smo da im damo priliku da korišćenjem najnovijih tehnologija doprinesu modernizaciji društva u kom žive. Verujemo da se Narrowband IoT tehnologija može široko primeniti u Srbiji, zato i jesmo među prvim operaterima u svetu koji će omogućiti njeno korišćenje u razvoju IoT rešenja. Ideje koje smo dobili su premašile naša očekivanja. Uverena sam da je ovo samo početak i da će ovi talentovani timovi imati značajan doprinos u digitalizaciji našeg društva ali i da ćemo vrlo brzo videti mnoge druge timove, startape, kompanije koje će se upustiti u NB IoT poduhvate.”, rekla je Natali Delić, tehnički direktor kompanije Vip mobile.

Odabrani timovi su pred stručnim žirijem predstavili svoja rešenja za neke od ključnih problema u svakodnevnom životu u Srbiji kroz digitalizaciju u domenima poljoprivrede, zaštite životne sredine i bezbednosti.

Pobednički tim Kuc-Kuc”, sa rešenjem pametne brave namenjene putnicima i vlasnicima smeštaja u cilju razmene ključeva, osim novčane nagrade u iznosu od 5.000 evra, osvojio je i nagradno putovanje u jednu od najsavremenijih telekomunikacionih laboratorija na svetu – Nokia Innovation Center u Finskoj. Drugo mesto i nagradu od 3.000 evra osvojio je tim YAST”, sa rešenjem rane detekcije širokog spektra radioaktivnih čestica i ranog upozoravanja na opasnost. Treće mesto i nagrada od 2.000 evra pripala je ekipi Malci”, koja je napravila meteo stanicu za poljoprivrednike koja upozorava na loše vremenske prilike, ali omogućava i automatizaciju navodnjavanja.

Svi finalisti su imali na raspolaganju stručnu mentorsku podršku tokom rada na rešenjima, obezbeđene pogodnosti i jedinstvenu infrastrukturu za testiranje.

„Izuzetno nam je drago što smo od samog početka radili na planiranju i realizaciji ovog projekta koji predstavlja sjajan primer otvaranja jedne velike kompanije ka zajednici startapa i inovatora oko izuzetno važne teme. Vip IoT Challenge je dokaz da korporacije i startapi mogu zajedno da rade na razvoju novih servisa i biznis modela u okviru jedne jako interesantne oblasti koja će imati sve veći značaj u budućnosti. ICT Hub je pružio podršku timovima kroz mrežu svojih mentora i stručnjaka tokom petomesečnog razvoja, a rezultat celog procesa je 9 sjajnih rešenja za koja sam siguran da će u narednom periodu naći svoje prve korisnike”, rekao je Kosta Andrić, izvršni direktor ICT Hub-a.

Vip IoT Challenge pokazao je da smo već postali društvo koje stvara digitalnu budućnost i da se, uz to što je Srbija upravo jedna od pionira u testiranju i lansiranju ovakve mreže u svetu, ovakvim rešenjima otvaraju mogućnosti ka efikasnijoj zajednici i boljem kvalitetu života kroz korišćenje najnovijih tehnologija.

Tags

IoT Vip