Okončan program prekvalifikacije nezaposlenih u IT sektor

Hvalospevi na povoljan uticaj kôderskog esnafa po ekonomiju drage nam domovine, mahom su opravdani. Iako se reklamirane mesečne plate od više hiljada evra ukazuju na računima relativno malog procenta zaposlenih, činjenica je da je IT sektor jedan od retkih segmenata privrede koji može da se pohvali rastom prethodnih godina.

Prepoznavši potrebe tržišta, država (konkretno Nacionalna služba za zapošljavanje), pokrenula je 2017. godine program prekvalifikacije, koji bi omogućio probranim nezaposlenim licima da se u zamenu za nadoknadu (sto evra) okvase u plićaku informatičkih voda. Međutim, pred kraj stare godine (28. decembra), odlučeno je da se ovaj program obustavi. Zapelo je, čini se, kod surove istine da iz nekog razloga poslodavac ne skače od sreće kada mu se na razgovoru za posao pojavi junior programer bez x godina iskustva. Procenat zapošljavanja ovih budućih stručnjaka iznosi 17, što je po proceni službe prenisko da bi se sa programom nastavilo.

Programiranje nije jednostavno, i to je poznato svima koji su taj zanat godinama pekli na prirodnim fakultetima. Kada se uzme u obzir kompleksnost onoga što se izučava, a naročito kod polaznika koji se ranije time nisu bavili, čini se da pomenuti procenat i nije toliko porazan. Pod pretpostavkom da je obuka bila kvalitetno organizovana, kao i da niko ne programira na crno, ovaj potez je verovatno preuranjen.