Novi modeli Sony Master kategorije televizora – AF9 OLED i ZF9 LCD

Kompanija Sony predstavila je evropstkom tržištu dve nove serije televizora. Ono što ih svrstava u Master seriju, koja je rezervisana za televizore sa najvišim kvalitetom slike, je X1 Ultimate procesor. On inteligentno otkriva i analizira svaki objekat na slici, koji biva pojedinačno remasterizovan za bolju dubinu, preciznu teksturu i konačno, realniji prikaz.

Model AF9 (od 55 i 65 inča 4K HDR OLED) poseduje Pixel Contrast Booster, originalni Sony kontroler panela za OLED, koji povećava dinamički opseg proširujući područje reprodukcije boje pri visokoj osvetljenosti. Acoustic Surface Audio+ iz hvaljene A1 serije našao se i u ovom telvizoru, nudeći najveći kvalitet zvuka kroz 3.2 kanalni sistem. Sa tri zvučnika i dva subvufera koji se nalaze na bočnim stranama, AF9 stvara bogato zvučno polje, a po volji može biti korišćen i kao centralni zvučnik sistema kućnog bioskopa. Njegov oblik i materijali prožeti su mekoćom, u vidu zaobljenog okvira i stalka koji je prekriven tkaninom.

Nova opcija X-Wide Angle kod ZF9 4K HDR LCD (od 65 i 75 inča) televizora, omogućava da slika zadrži kvalitet bez obzira na ugao gledanja. To omogućava širi ugao gledanja koji smanjuje smenu boja kada se ekran gleda van ravni, tako da boje ostaju verodostojne bez obzira na poziciju gledaoca. Zajedno sa X-Motion Clarity, koji smanjuje zamagljenje usled pokreta bez žrtvovanja osvetljenja ekrana, pomaže da televizor prebrodi uobičajene izazove sa kojima se suočavaju LCD paneli. Model ZF9 poseduje crnu tačkastu ivicu sa završnicom nalik onoj na DSLR fotoaparatu, koja se ističe naspram metalik izgleda ostatka televizora. Minimalistički izgled obuhvata i stalke koji su jednostavno oblikovani od aluminijuma.

Obe serije televizora baziraju se na operativnom sistemu Android TV. Funkcija pretrage korišćenjem glasa čini pronalaženje sadržaja, postavljanje pitanja i kontrolu televizora izuzetno lakim. Sa ugrađenom Chromecast linijom digitalnih plejera sadržaj može veoma lako da se strimuje sa pametnog telefona ili tableta na televizor, dok pristup Google Play platformi omogućava uživanje u omiljenim filmovima, TV serijama i igrama na televizoru.

Saradnja vredna pomena, ostvarena je između Master serije i kompanijom Netflix, za koji je uveden tzv. calibrated režim. Jednim klikom na opciju iz menija za podešavanje, Netflix calibrated verodostojno reprodukuje detalje koji pomažu da priča oživi, a ljubitelji zabavnog programa mogu da uživaju u iskustvu gledanja omiljenih TV serija, filmova, dokumentaraca i još mnogo toga na Netflix platformi.

Kompanija Sony će naknadno objaviti informacije o datumu kada će Master serija biti dostupna u Evropi, predstavljanje možete pogledati na linkovima za AF9 i ZF9.