Novi Mac Pro i Pro Display XDR – CENA profesionalizma

Na svojoj godišnjoj konferenciji (Worldwide Developers Conference) kompanija Apple je najavila svoju novu desktop mašinu i pripadajući monitor koji će na jesen obogatiti tržište. Oba uređaja odlikuje specifičan rupičasti dizajn nalik na rende, koji upućuje na ideju da ih je poželjno udružiti na radnom stolu.

Ispod četvrtaste aluminijumske karoserije (45 × 21,8 × 52,9 centimetara) novi Mac Pro krije – osmojezgarni Xeon W Intelov procesor (koji kuca na 3,5 gigaherca), skladišni prostor od 256 gigabajta na SSD-u, Radeon Pro 580 X grafičku karticu i 32 gigabajta radne memorije. Pošto nikako ne ide da vlasnik ovako brutalne mašine pilji u kojekakav krš od monitora, kompanija je predstavila i Pro Display XDR. Reč je o monitoru sa IPS panelom (LG), dijagonale 32 inča i do sada neviđeno uskom ivicom od devet milimetara! Retina 6K ekran (6016 × 3384 piksela) posebno će dobro doći za editovanje HDR sadržaja, jer mu je osvetljenje hiljadu nita (maksimalno 1600).

Postoji razlog zašto je reč „cena” u naslovu velikim slovima. Ona je ujedno i razlog zašto se ova vest nije dala ignorisati. Potencijalni vlasnici će za Mac Pro morati da izdvoje šest hiljada dolara, što je cena osnovne verzije. Ukoliko bi se odabrale najjače komponente koje Apple nudi, kompjuter bi koštao oko 45 000 dolara. Ovde cehu nije kraj. Monitor koji košta pet hiljada dolara, prodaje se bez aluminijumskog stalka, za koji je potrebno doplatiti još jednu hiljadarku. Kako naziv kazuje, uređaji su namenjeni profesionalcima, i to bi morali da budu najprofesionalniji profesionalci koji su ikada profesionalili da bi se ovakva investicija isplatila.