Novi Gmail

Kompanija Google narednih dana/nedelja/meseci postepeno će puštati u pogon novi update za Gmail. Dobar deo noviteta uvezen je iz oprobanih aplikacija i alatki za mobilne telefone, poput Inbox-a ili Boomerang-a.

 „snooze” —  Za one kojima smeta neuredan inbox, pošta sa kojom ne biste odmah ili niste u prilici da se bakćete, može nestati iz vidokruga na određeno vreme. Nakon toga se ponovo pojavljuje i možete se njome pozabaviti.

,,smart replies” — Veštačka inteligencija (AI) generiše jednostavne odgovore na mejlove.

,,confidential mode” — Sigurnosna alatka, pošta će biti zaštićena lozinkom koju primalac dobija preko telefona.

,,self-destruct” — Kao što samo naziv kazuje, pošta će počiniti harakiri nakon što joj istekne rok trajanja. To može biti od koristi u slučaju hakerskog napada, jer će osetljive informacije uveliko iščeznuti. Prosleđivanje, preuzimanje, štampanje ili kopiranje su onemogućeni. Screenshot, doduše nije, ali uprkos tome ovo je definitivno korak napred u pogledu bezbednosti privatnih sadržaja.

,,nudge” — Za one kojima ne smeta neuredan inbox, ovo je podsetnik o nepročitanoj pošti.

Među ostalim novitetima, tu je stalni meni sa strane ekrana, u kome je ugrađen Google kalendar i podsetnik. Attachmenti  će biti dostupni bez otvaranja mejla. Sve prisutniji AI praviće razlike između bitnije pošte i đubreta, kao i ograničavati obaveštenja putem mobilnog telefona. Novi Gmail analiziraće i učestalost i vreme provedeno na mejling listama, ne bi li, u cilju zavođenja reda, podstakao eventualnu odjavu sa njih. Novi dizajn Gmaila je za sada opcionalan, ali u jednom trenutku će, po običaju, biti nametnut svim korisnicima.