Motorola One Zoom – korak ka višoj klasi

Bliži se kraj leta. Kako obično biva u tom periodu, zaputili smo se ka Berlinu, preciznije, ka IFA sajmu (od 6. do 11. septembra). Usud skromnog tržišta je da brojni uređaji neće biti dostupni prosečnom domaćem korisniku. No, prevagne li tokom rasuđivanja o novom telefonu odluka na stranu Motorole, nema zime. Prema planovima koji su se mogli čuti tokom zagrevanja za događaj, kompanija je rešena da svojom ponudom i ubuduće pokrije širok opseg korisnika na svim kontinentima.

Tržište će uskoro biti bogatije za dva nova telefona ovog proizvođača. Prvo je najavljen Moto e 6 Plus dijagonale ekrana od 6,1 inč, konstruisan sa namerom da po povoljnoj ceni zadovolji (čini se) presudan kriterijum pri izboru telefona – fotkanje. Za ovu rabotu, predviđen je sistem dual kamere. Zadnja kamera od 13 megapiksela (otvor blende f/2.0) i senzor dubine od dva megapiksela, izboriće se sa slabijim osvetljenjem i održati željeni kvalitet fotografije, uz prigodan bokeh efekat pri beleženju portreta. Moto e 6 Plus poradio je i na bezbednosti, pa ga je moguće otiskom prsta zaključati. Za istinski sud ga čekamo na testu, ali na prvi pogled i preporučenu cenu od 140 evra, deluje kao dobro rešenje za korisnike skromnijih prohteva. Za sada je dostupan samo u Južnoj Americi, ali će tokom narednih meseci doći i u naše krajeve.

Drugi model  cilja nešto više. Pri izradi Motorola One Zooma takođe se mislilo na fotografisanje, u čiju svrhu je upregnut i AI. Za ovu delatnostu uposleni su – primarna kamera od 48 megapiskela i Quad Pixel tehnologijom (grupisanje četiri piksela u jedan), kamera od 16 megapiksela vidnog polja 117 stepeni, zatim ona sa telefoto sočivom od osam megapiksela i optičkim zumom do tri puta, kao i senzor dubine od pet megapiksela. Rezultat su oštrije i svetlije fotografije uprkos eventualnom mračnom okruženju. Još uvek nije poznato kada će se pojaviti kod nas, ali cena jeste – 430 evra.