Marsovske nekretnine

Pored odomaćenog prangijanja, tehnologija 3D štampanja predstavila je rešenja i za nekolicinu medicinskih glavobolja, a sada će pomoći pri osvajanju crvene planete. NASA sprovodi dugogodišnji konkurs za „odštampani” smeštaj na Marsu koji je sada zabeležio ozbiljan napredak. Zadatak je da se, koristeći Building Information Modeling softver sastave realistični 3D modeli, koji moraju biti dizajnirani do detalja. Pri mozganju o strukturama minimalne površnine od 92 kvadratna metra, gde bi četvoro ljudi boravilo godinu dana, timovi su morali da uzmu u obzir debljinu zidova, pritisak i prostor za već konstruisanu mašineriju (airlock, filteri za vazduh, grejanje itd.), neophodnu za opstanak stanara. Pet timova se plasiralo u dalju fazu takmičenja i podeliće između sebe sto hiljada dolara.

Tim Zopherus predvideo je da se štampa odvija unutar velike letelice, opremljene silikonom kojim bi ojačala „marsovski beton” (mešavinu leda, kalcijum oksida i stena). Kada se štampanje i montiranje komponenata okončaju, letelica se izdiže i pomera nekoliko metara dalje, gde ponavlja proces, stvarajući seriju manjih prostorija.

Fokusirajući se na pogodnost štampe, kao i na najefikasnije korišćenje prostora, članovi AI SpaceFactory odlučili su se za oblik vertikalnog cilindra. U svojoj ideji predvideli su i termalnu ekspanziju.

Kahn-Yates ima upečatljiv dizajn nalik na košnicu radi boljeg propuštanja svetlosti. Takođe je i najprostraniji, što je veliki plus kada se uzme u obzir dužina boravka. Drvo jabuke je takođe fina zamisao, makar sa estetske strane.

SEArch+/Apis Cor razmatrao je pozicioniranje i oblik same kuće, u cilju da se  minimalizuje izlaganje radijaciji a opet olakša prodor prirodne svetlosti. Sastoji se od dve nezavisne prostorije pod pritiskom. Dizajn omogućava konstrukciju na strmoj površini, što proširuje mogućnosti pri izboru lokacije, mada deluje pomalo klaustrofobično.

Poeni za praktičnost, svakako su otišli timu Northwestern University. Na prethodno odštampanom temelju izolacioni sloj samostalno bi se naduvao, zadržavajući sferični oblik koji bi se naknadnom štampom dodatno ojačao. Odabir ovakvog oblika ne pruža mnogo prostora, ali sastavljanjem nekolicine ovakvih kuća, moglo bi da premosti problem.

Nagrada za konačnu konstrukciju je dva miliona dolara. No, dotle sledi naredna, teža faza takmičenja. Od timova se do narednog proleća očekuje da dostave jedinstvene 3D štampače koji će ove planove pretočiti u modele razmera 1:3.

Tags

3D Mars