Mac mini – osvežena jabuka

Iako uglavnom skoncentrisan na korisnike koji su spremni da izdvoje poveću svotu za mobilni telefon, Apple ne zanemaruje ni one korisnike koji su spremni da izdvoje poveću svotu i za bilo šta drugo, samo da je na poleđini logotip ove kompanije. U tom duhu, na jučerašnjoj konvenciji, najavljeni su novi iPad Pro, MacBook Air, kao i novi Mac mini.


Prvo izdanje ovog malenog kompjutera nakon četiri godine, zadržalo je istu, neupadljivu estetiku, pa se pojačanja nalaze ispod haube. Mac mini nudi osmu generaciju Intelovih procesora, što je zapažen skok u odnosu na četvrtu koja je stanovala u njegovom prethodniku. Verzije višeg (skupljeg) ranga karakteriše šestojezgarni Core-i7, podrška za RAM do 64 gigabajta i SSD kapaciteta do dva terabajta. Spoljnu stranu krase četiri USB-C/Thunderbolt 3 porta, izlazi za HDMI, Ethernet i dva klasična USB porta. Hardverskom spisku pridodat je i T2 čip koji se može naći i na ovogodišnjem MacBookPro modelu.

Kao i novi tablet i laptop, Mac mini dospeva na tržište sedmog novembra. Cene počinju od 800 dolara za osnovni model (i3/8GB/128GB). Osam stotina dolara za i3 procesor? Trilion prati hrabre.