LiveTag – pametna hartija

Vernici u Globalno umrežavanje uređaja (Internet of Things/IoT) sa punim pravom mogu da budu optimistični povodom ove tehnologije. Statistika kazuje da je prethodne godine ovom mrežom bilo obuhvaćeno 8,4 milijardi uređaja, a procene su da će do 2020. ta brojka porasti na čak 30, pa je projektovana vrednost IoT za tu godinu 7,1 triliona dolara. Ova masovna ekspanzija zahtevaće širi krug uticaja od uobičajenih uređaja sa prefiksom smart.
O ovakvoj edukaciji „glupih” svakodnevnih predmeta, mozgao je Tim inženjera sa Kalifornijskog Univerziteta u San Dijegu. Rezultat istraživanja je metalna etiketa (tag), odštampana po posebnom obrascu na listu papira. Ovi tagovi, napravljeni od bakarne folije, suštinski su „ogledala” koja reflektuju signale frekventnog opsega WiFi rutera.

Eksperiment ove pametne papirologije, uključivao je štampanje kontolera muzičkog stuba, sa uobičajenim tasterima za play/pause, next track i slide bar za pojačavanje zvuka, ispod kojih su se nalazili tagovi osetljivi na dodir. Ovaj „daljinac” obavijen oko ruke, uspešno je kontrolisao stub. Potencijal ovakve tehnologije je ogroman, smatra Xinyu Zhang, profesor Univerziteta i jedan od članova tima inženjera, jer svaki predmet na kome je ovaj papir postaje deo IoT mreže. Tehnologija na kojoj se radi je pristupačna, ne zahteva baterije, čipove niti elektronske komponente podložne kvarovima.