Kompaktni Lenovo Google pomoćnici

Uprkos inicijalnim prognozama (Apple), tablet računari sa ekranom osetljivim na dodir nisu dolijali laptopima. U odnosu na njih ili telefone, tržište ovih uređaja je zanemarljivo, što ne znači da ne postoji i Lenovo ne namerava da ga napusti. Ove jeseni, u prodaji će se naći tri nova tableta, preporučena za Google Assistant servis – Smart Display 7, Smart Tab M8 i Yoga Smart Tab.

Smart Display 7 neće zauzimati puno mesta gde god bio postavljen ( 17,6 × 15,5 × 8,8 centimetara). Namenjen je svakodnevnim potrebama prosečnog korisnika – slušanju muzike, gledanju YouTube klipova i video pozivima. Na kućištu težine 675 grama nalazi se ekran (IPS) dijagonale sedam inča rezolucije 1024 × 600 piksela i širokougaone prednje kamere od dva megapiksela. U skladu sa (ne)opravdanom paranojom, tu je i poklopac kojim se zaklanja sočivo. U rad Google Assistanta smo se lično uverili kada je promoter izgovorio „play Maroon 5”. Dve milisekunde kasnije, mikrofon je detektovao naredbu od prekoputa: „STOP PLAYING MAROON 5!!!”.

Kako ime daje do znanja, veličina ekrana Smart Tab M8 iznosi osam inča. Reč je o tabletu težine nešto jače od 300 grama, uobičajenog dizajna, uz koji se dobija i postolje za punjenje (Smart Charging Station). I rezolucija je nešto veća od prethodnika (1280 × 800). Poseduje dve kamere, zadnju od pet koja automatski izoštrava kadar i prednju od dva megapiksela. Ispod haube je MediaTek A22 Tab, Quad-core procesor od dva gigaherca, zatim dva gigabajta RAM i skladište od 16 ili 32 gigabajta. Kapacitet baterije je 5000 miliamper časova.

Za kraj, Lenovo ostavlja najjači adut, novu verziju Yoga tableta. Svoju raznovrsnost, uređaj duguje prepoznatljivoj „budži” u kojoj su dva cilindrična zvučnika Dual Powerful JBL snage dva vata. Naročito je koristan za držanje u uspravnom položaju prilikom čitanja. Tik uz njega, na poleđini je posebno postolje koje po potrebi „iskače”. Postoji nekoliko uglova pod kojima je moguće parkirati uređaj, u zavisnosti od toga da li kucate tekst ili gledate film. Ekran nove Yoge je veličine 10,1 inč, rezolucije 1920 × 1200 piksela. Očekivano, u odnosu na ostala izdanja, kamera je nešto jača – zadnja od osam (auto focus) i  prednja od pet megapiksela (širine vidnog polja 86 stepeni). Uređaj pokreće Octa Core Snapdragon 439 procesor (četiri na dva i četiri na 1,45 gigaherca). Na raspolaganju su verzije od tri ili četiri gigabajta memorije, kao i skladišta od 32 ili 64 gigabajta. Prostor za podatke se može dodatno pojačati SD karticom do 256 gigabajta. Očekivano, Yoga Smart Tab srče solidnu količinu goriva, te je kapacitet baterije 7000 miliamper časova, slikovitije – 11 sati vršljanja po internetu ili deset sati gledanja video sadržaja rezolucije 1080p.

Čini se da je proizvođač sa ova tri modela dobro opkolio tržište. Prva dva uređaja naći će se u globalnoj prodaji u oktobru, po cenama od 130 (Smart Display 7) i 150 evra (Smart Tab M8), dok Yoga Smart Tab započinje svoju gimnastiku do kraja septembra i traži 300 evra. Da li se isplati njihova nabavka? Kašće nam neki od budućih brojeva „Sveta kompjutera”.