iPhone 11 / 11 Pro / 11 Pro Max – jesenja berba

Za razliku od poklonika androidske konkurencije, Ajfondžije su navikle na jedan mesec koji je predviđen za premijere od omiljenog proizvođača. Solidan broj starijih modela iPhonea naći će se u oglasima u nameri da se ažurira sadržaj ruke/džepa. Kompanija je na sinoćnom događaju predstavila tri nova modela koja će inspirisati takve transakcije – iPhone 11, 11 Pro i 11 Pro Max.

Model bez pretencioznih sufiksa karakteriše dijagonala ekrana od 6,1 inč. Na poleđini su dve primarne kamere od po 12 megapiksela – jedna širokougaona, ekvivalentna objektivu od 26 milimetara (blenda 1.8) i ona od 13 milimetara (2.4). Kamera sa prednje strane pojačana je za pet megapksela u odnosu na prošlogodišnje izdanje (12). Sposobna je da zabeleži 4K video snimak u 60 fps.

Oznaka Pro podrazumeva dodatnu zadnju kameru na druga dva telefona – telefoto od 12 megapiksela (52mm/f 2.0). Dijagonale OLED ekrana na njima iznose 5,8 i 6,5 inča. Sva tri telefona pokreće A13 procesor, koji je u odnosu na prethodnika brži za 20 procenata i energetski efikasniji. Preporučene cene su slične prošlogodišnjim – 1000 i 1100 za vrh ponude, dok je začelje jeftinije za 50, te iznosi 700 dolara. Na globalnom tržištu nastupaju oko 20. septembra.

Za krajnji sud ćemo pričekati neki od ovih uređaja na testu, ali za sada je teško uočiti bilo kakvu rupu na saksiji koju ovi modeli donose tržištu. Osim ako slofie (usporeni selfie video snimak) ne potpadne pod tu kategoriju.