Intel Ice Lake od 10 nanometara

Dugo očekivana redukcija dimenzija tranzistora, oko koje u Intelu razbijaju glavu već neko vreme, sprovešće se, kako vele na Computexu, vrlo uskoro. Deseta generacija Core procesora, napravljena u 10-nanometarskoj tehnologiji i krštena kao Ice Lake, smestiće se u laptope do kraja godine. Novi procesori ne donose preterano pojačanje u odnosu na prošlogodišnje Whiskey Lake čipove od 14 nanometara (svega pet procenata), ali oni koji su verni ovom proizvođaču i eventualno osvežavaju konfiguraciju nakon pet-šest godina mogu da očekuju ubrzanje za 40 procenata. Nova Sunny Cove arhitektura obezbedila je procesorima 18 puta veči IPC u odnosu na dosadašnju Skylake (u pogonu od 2015. godine).

Dva su glavna aduta koja kompanija posebno ističe – AI operacije i dobra grafička podrška. Prvi će dobro doći kod softvera koji npr. automatski izoštrava fotografije, transkribuje glas u tekst ili uklanja pozadinsku buku Skype poziva. Zahvaljujući tzv. DL Boostu, ove operacije se izvršavaju dva i po puta brže od pređašnjih. Kad je reč o integruši, najavljeni su Fortnite i CS:GO u 1080p rezoluciji u 75 do 100 frejmova po sekundi, iako će sasvim sigurno, detalji morati da se smanje.

Ostale objavljene karakteristike (preciznije obećanja) su duplo duže radno vreme laptopa u poređenju sa onima od pre tri ili četiri godine. Ice Lake obezbeđuje podršku za do četiri Thunderbolt 3 porta na jednom laptopu, kao i Wi-Fi 6 (tamo gde ruter i hardver to dozvoljavaju). Intel ovom prilikom nije rasvetlio konkretne oznake čipova, ali se očekuje 30 različitih varijacija i3, i5 i i7 varijanti, sa četiri jezgra i osam niti, u verzijama od devet i 15 vati, namenjene ultrabook modelima.