Gužva na Samsung modulu

Na stranici južnokorejskog proizvođača, provirio je novi memorijski modul frekvencije 2666 megaherca. Ovo ne bi bilo vredno pomena, da se bitan detalj nije istakao. Najnovija memorija sa kapacitetom modula od 32 gigabajta dolazi u UDIMM formatu, te je namenjena desktop mašinama. Model oznake M378A4G43MB1-CTD, opremljen je čipovima od po dva gigabajta kojih je po osam sa obe strane (16 ukupno) i radi na naponu od 1,2 volta. Ovako zapakovan DIMM, u teoriji bi omogućio da se 256 gigabajta memorije upari sa Threadripper procesorom, koji (takođe u teoriji) podržava do jednog terabajta RAM-a. Međutim, sa samo osam DIMM slotova po ploči, taj maksimum je znatno niži.

I dalje je mali broj faktora koji bi mogli da se okoriste od modula ovakve gustine. Pokretanje virtualnih mašina svakako će postati brže, ali za igrače, ovakva prekomerna količina memorije neće bitno pojačati učinak.

Ovi moduli nisu ništa više od tipične zelene štampane ploče sa čipovima. Međutim, nezavistan proizvođač poput Corsaira ili Kingstona mogao bi da doda kvalitetne hladnjake i par milivolti, koji bi omogućili dodatne megaherce radnog takta i niže latencije, a uz to i dobro profitira.