FlexPai – prvi preklopni smarfon

Najave su se mogle čuti sa nekoliko strana (Samsung, Apple, Motorola, Microsoft…) ali ostaće ubeleženo da je prvi preklopni smarfon došao iz kompanije Royole, i da se zvao FlexPai. Udruženim snagama dvaju ekrana, on postaje tablet dijagonale nešto manje od osam (odnos stranica 4:3), dok se sklapanjem uređaja ona umanjuje na četiri inča. Softverska podrška (tkz. Water OS) uređuje korisnički interfejs u zavisnosti od režima, tako da tablet ne mora da podrazumeva jedinstven ekran, već je moguće koristiti dva individualna istovremeno. Pri korišćenju sklopljenog telefona, moguće je izabrati željenu polovinu. Dualna kamera od 16+20 (telefoto sočivo) megapiksela, „zagrizla” je ekran na poleđini, što ga čini pogodnijim za fotografisanje selfija ili video poziva, prepuštajući prednjem (prostranijem) ostale funkcije.

Debljina sklopljenog telefona iznosi oko 15 milimetara (sedam u tablet režimu) i nešto je jači na predelu „šarke” koja je, prema rečima proizvođača, testirana na dve stotine hiljada preklapanja. Na spisku hardvera je Snapdragon procesor osme generacije (8150, tranzistora veličine sedam nanometara), zatim šest gigabajta RAM-a i 128 gigabajta internog prostora. Naprednije verzije karakteriše osam gigabajta RAM-a i 256, odnosno 512 gigabajta za skladištenje podataka. Tu je i opcija brzog punjenja, pa se baterija do 80 procenata napuni u roku od sat vremena.

Cena FlexPai telefona je 1100 evra, i ona se može opravdati revolucionarnim dizajnom i procesorom koga još uvek nema u Android telefonima sličnog cenovnog ranga, mada je na snimku poprilično nezgrapan.