DJI Mavic 2 – kvalitetno zujanje

Svaki potencijalni vlasnik drona mora da bude spreman da dobro odreši kesu ako želi da poseduje kvalitetnu letelicu. Tako je bilo kada su se prvi komercijalni dronovi pojavili, a tako je i sada. Međutim, sa protokom vremena i porastom konkurencije, mnoge mogućnosti koje su krasile modele cenovnog vrha postaju dostupne i na dronovima za skromniju primenu, koji su i dalje skupi (naročito za naše uslove), ali, opet, pristupačniji nego ranije.
Ovakva tendencija ogleda se i u dva drona pod oznakom Mavic 2, koje je kompanija DJI plasirala na tržište. Pro i Zoom su sklopivi kvadkopteri težine oko devet stotina grama koji, svaki za sebe, itekako mogu da posluže kvalitetnom snimanju iz vazduha. Mavic 2 Pro prvi je dron sa integrisanom Hasselblad kamerom tipa L1D-20c, kojom je moguće uslikati poboljšane HDR fotografije dinamičkog opsega od 14 (rezolucije 5472 × 3648 megapiksela), odnosno deset bita pri snimanju video zapisa u 4K rezoluciji. Otvor blende od f/2.8 do f/11 dozvoljava fotografisanje u svim svetlosnim uslovima. Pro je opremljen i CMOS senzorom veličine jednog inča, kao i senzore sa svih strana letelice za izbegavanje prepreka.


Za krupnije kadrove, predviđen je Mavic 2 Zoom, sa 2x optičkim zumom i širokim tele-uglom fotografisanja (od 24 do 48 milimetara) i automatskim podešavanjem fokusa pri zumiranju. Pri fotografisanju pod uglom od 24 milimetara, moguće je spajanje devet individualnih fotografija u jednu panoramsku veličine 48 megapiksela.
I Pro i Zoom modeli konstruisani su za pokretno snimanje niza kadrova (hyperlaps), i u tu svrhu im se mogu podesiti različiti režimi letenja, poput onog zadatog do odredišta, po zacrtanoj putanji, ili kruženja. Napredni H.265/HEVC kodek podržan je kod oba drona i obrađuje do 50 procenata više informacija od H.264/AVC kodeka. Glavni senzor na kameri upošljava ActiveTrack 2.0 funkciju koja mapira okruženje u tri dimenzije, čime olakšava prepoznavanje i preciznost pri snimanju. Efikasnijem praćenju objekta u pokretu doprinosi tzv. Trajectory Predictions algoritam, koji nastavlja praćenje i kada je objekat trenutno zaklonjen.
U vazduhu se pri konstantnoj brzini letanja od 25 kilometara na čas, Mavic 2 dronovi zadržavaju 30 minuta. No, sa maksimalnom brzinom od 70 kilometara na čas, i dometima od 18 kilometara u daljinu, odnosno šest u visinu, dâ se pretpostaviti da je trajanje baterije dovoljno da se snimi sve što je potrebno. DJI je nove Mavic 2 letelice procenio na 1450 dolara za Pro i 1250 dolara za Zoom model.