Prestigio Click&Touch – prva intuitivna tastatura

„Clevetura LLC”, beloruska startap kompanija, završila je sa razvojem sistema intuitivne tastature, tehnologije koja kombinuje tastaturu, tačped i miša. Sa senzorima ugrađenim u tipke, obezbeđuje automatski i neprimetan prelaz između kucanja i režima kontrole kursora. Prva intuitivna Click&Touch tastatura na svetu će biti dostupna u avgustu u okviru brenda Prestigio.

Prebacivanje između režima je automatsko, sa ugrađenim mikrokontrolerom koji odmah prepoznaje i obrađuje svaki dodir i potez. Korisnici ne moraju da razmišljaju o režimima jer sistem prepoznaje šta rade.

„Poseban panel osetljiv na dodir nije neophodan za tastaturu, jer tipke vrše svoju funkciju za vas. Sve što vi morate da uradite je da pređete preko njih da bi kontrolisali kursor ili vršili druge operacije. Zgodan je, funkcionalan i štedi vreme jer ne morate stalno da menjate položaj ruke. U stvari, nudi sasvim novi metod interakcije sa računarom jer vi ne morate da razmišljate o ulaznim uređajima s obzirom da se sve radi intuitivno“, objašnjavaju suosnivači kompanije Clevetura, Valentin Sokol i Mikhail Krupenkov.

Tehnologija dozvoljava korisniku da obrađuje više istovremenih klikova, dodira ili drugih gestova. To znači da se mogu koristiti svi uobičajeni vidovi interakcije, uključujući zumiranje, prevlačenje da bi prelazili između virtuelnih radnih površina i skrolovanje sa dva prsta.

Sistem može da ubrza rad, naročito kada postoji potreba da se istovremeno koriste tastatura i miš. Zamislite da pišete važnu poruku dok vas neko zove na Skypeu, da biste odbili poziv pomoću miša ili tačpeda, morate da promenite položaj ruke, pomerite kursor, pritisnite dugme za prekid poziva i odaberete prozor sa porukom. Sa Cleveturom, možete da odbijete poziv jednim potezom. Ovaj vid interakcije je neprimetan jer dozvoljava korisnicima da ne razmišljaju o njihovom ulaznom uređaju.

Do pet uređaja se može istovremeno povezati na tastaturu preko tri Bluetooth kanala, USB priključka i tip-C kabla. Korisnik može da promeni i zvuk ili da ubrza ili vrati video-sadržaje prevlačenjem prsta levo ili desno preko gornjeg reda tipki. Mobilna aplikacija se može koristiti za menjanje podešavanja i ažuriranje uređaja. Tastatura je lagana i ergonomska i poseduje useke za dlanove.

Beloruska startap kompanija Clevetura, vlasnik prava na tehnologiju, poslednjih nekoliko godina posluje kao rezident u Belarus Hi-Tech Parku. A Sergey Kostevich, osnivač ASBIS holdinga i brenda Prestigio, je investitor u projekat. Trebalo je oko tri godine da se ideja pretvori u komercijalni prototip i sada programeri očekuju da dobiju patent za ovu tehnologiju. Proizvodnja uređaja počinje u julu, dok će Click&Touch tastatura pod brendom Prestigio biti komercijalno dostupna krajem avgusta. Postoje planovi da se proizvede oko 100.000 uređaja do kraja godine.