Chang’e-4: zastava Kine na drugoj strani Meseca

Iako je tek počela, izgleda da će 2019. godina biti plodna za svemirsko istraživanje. Krajem prethodne, NASA je uspešno prizemljila InSight lander na Mars, a juče je misija New Horizons zabeležila fotku objekta oznake ‘2014 MU69’. Dve spojene zaleđene stene su toliko hladne, da se pretpostavlja da im je struktura očuvana još iz ranih dana Sunčevog sistema, pa bi dalja ispitivanja potencijalno mogla da rasvetle nedoumice oko nastanka nebeskih tela.

Nedugo nakon američkog škljocanja, oglasila se i Kineska nacionalna svemirska administracija (CNSA), objavivši da je sonda Chang’e-4 uspešno sletela u mesečev krater Von Kármán. Ova letelica je time postala prva ljudska tvorevina koja se našla na „tamnoj” strani Meseca (iako je Sunce obasjava, nadimak se odnosi na činjenicu da se ta hemisfera sa Zemlje ne vidi). Pored sonde, na prirodni satelit sleteo je i rover koji će u narednom periodu ispitivati mineralne kompozicije ovog masivnog kratera (dubina 13, prečnik 180 kilometara). Cilj istraživanja je bolje razumevanje Mesečeve ”kolevke” (sloj ispod površine). Poseban izazov prilikom ovog poduhvata, bila je komunikacija sa Zemljom, koji je CNSA prebrodila u maju prošle godine, kada je lansirala namenski satelit Queqiiao.

Na skrivenu stranu Meseca, otputovala je i ”lunarna mini biosfera”. U ovoj cilindričnoj komori, napravljenoj od specijalnih aluminijumskih legura (dugačka 18, prečnika 16 centimetara i teška tri kilograma), pored vode, đubriva i vazduha, smešteno je semenje krompira i skupljena (Arabidopsis thaliana, jednogodišnja cvetajuća biljka kratkog životnog ciklusa). Biljke na svemirskim stanicama uspevaju, a kamera na komori će pokazati da li je i na Mesecu moguća botanika, jer je krompir jedan od kandidata za glavni izvor hrane budućih svemirskih putnika.