Blizzcon 2019.

Večeras je, u 19 časova po srednjeevropskom vremenu (11 sati ujutro po lokalnom) u Anahajmu u Kaliforniji, započeo trinaesti Blizzcon, konvencija koja okuplja ljubitelje Blizzardovih igara. Nakon prošlogodišnjeg Blizzcona na kom nije bilo previše zanimljivog sadržaja i lošeg publiciteta usled događaja tokom oktobra ove godine, Blizzard je bio pod pritiskom da oduševi publiku na ovogodišnjoj konvenciji i to im je svakako pošlo za rukom.

Pre svečanog otvaranja, predsednik studija J. Allen Brack se obratio okupljenima uz izvinjenje za način na koji se kompanija ponela prema igraču Hearthstonea Blizchungu, uz naglašavanje značaja zajednice fanova njihovih igara. Zatim je počelo odbrojavanje, koje se prekinulo na crvenom broju četiri, impresivnim sinematikom kojim je zvanično najavljen Diablo IV. Igra koja obećava povratak korenima serijala trebalo bi da kombinuje najbolje elemente svih prethodnih delova u serijalu, pre svega ranijih, mračnijih delova. Igra će imati pet ogromnih regiona koje će igrači moći da istražuju po želji jer će igra imati nelinearan tok. Takođe, određeni regioni sveta biće PvP zone u kojima ćete moći da se borite sa drugim igračima, dok ćete u drugima moći da sarađujete i zajedničkim snagama se suprotstavite silama pakla. U Diablu IV će nam na raspolaganju biti pet klasa, a na Blizzconu su najavljene tri – čarobnica, varvarin i druid.

Za fanove Starcrafta II najavljeno je da će u igru biti ubačeni „AI agenti” zasnovani na Googleovom DeepMind AI sistemu, kao i novi coop commander – Arcturus Mengsk. U svetu Heroes of the Storma, predstavljen je novi heroj – Deathwing koji ima dva oblika, zmajski i humanoidni. Sem toga, od prvog do 10. novembra svi heroji će otključani svim igračima HotS-a.

Treća i finalna ekspanzija za Hearthstone ove godine je Descent of Dragons. Ona će okončati priču koja se odmotavala cele ove godine (u igri nazvane „godinom zmaja”) kroz Rise of Shadows i Saviors of Uldum. Nova mehanika u igri je Invoke, kojom igrači prizivaju i pojačavaju zmaja Galakronda. Takođe, predstavljen je Hearthstone Battlegrounds – novi mod za osam igrača, inspirisan auto-battler igrama kao što su Auto-Chess i njegovi klonovi.

Nakon osvrta na jubileje 25 godina Warcrafta i 15 godina World of Warcrafta, dat je pregled stanja aktuelne ekspanzije Battle for Azeroth i nedavno pokrenutog WoW: Classica. Zatim je Ion Hazzikostas predstavio fantastičan sinematik kojim je zvanično najavljena sledeća ekspanzija za WoW – Shadowlands. Priča se nastavlja na događaje iz BfA. Ozlojeđena Sylvanas Windrunner napada Lich Kinga i uspeva da slomi barijeru između Azerotha i Shadowlandsa, dimenzije smrti iz koje svi nemrtvi crpu snagu. Tradicionalno, nova ekspanzija obećava nove zone i tamnice, kao i nove mehanike za razvoj likova u okviru ekspanzije kao što je sistem covenanta – pridruživanje moćnim frakcijama sila koje vladaju Shadowlandsom.

Na kraju, nakon kolaž-trejlera za Overwatch, napravljenog od fragmenata svih slavnih sinematika za ovu igru koji su se pojavljivali tokom proteklih godina, Jeffrey Kaplan je predstavio Overwatch 2, još jednim fenomenalno animiranim sinematikom. OW2 će igri doneti kooperativni PvE sadržaj u vidu Story i Hero misija. Svi Postojeći heroji dobiće novi izgled, a igri će biti dodati i novi junaci. U OW2 će biti moguće i levelovanje likova, kao i razvoje i prilagođavanje njihovih sopsobnosti kroz sistem veština. Tu su i brojne nove mape i novi core mod Push. Sav napredak svih igrača originalnog Overwatcha (kozmetika) biće prebačen u novu igru, a vlasnici obe Overwatch igre imaće zajedničke PvP mečeve i pristup svim mapama.

Tokom Blizzcon vikenda biće održana finala pet turnira u Blizzardovim igrama: Starcraft II WCS, Hearthstone Grandmasters, Overwatch League, WoW Arena WC i Mythic Dungeon International.