Automatski roll back Desetke

Insistiranje Microsofta na korekcijama postojećeg operativnog sistema praksa je koja datira još od Windowsa 98. Od tada je svako naredno izdanje bilo redovnije u obaveštenjima o dostupnom updateu, nakon kojih su usledile automatske ispravke za čiji su se tajming korisnici sve manje pitali. Aktuelni Windows 10 je sa ovom rabotom dostigao vrhunac i pošast njegovih nasilničkih upadatea i plavih ekrana dobro nam je poznat. Pošto se u kompaniji Desetka oslovljava kao „konačni Windows”, postojeće stanje je usud koji se mora nekako ublažiti ukoliko je prelazak na cloud zacrtana budućnost (a jeste).

Kako dokument Windows Supporta kazuje, u Insiders programu trenutno se radi na automatskoj detekciji nekompatibilnosti ili falinke koju bi tek instalirani update mogao da prouzrokuje. Ako se ispostavi da je ovo slučaj, operativni sistem će ga samostalno ukloniti i vratiti podešavanja na pređašnje stanje.

Kako li će ovo u praksi funkcionisati saznaćemo. Mada, korisnici koji smatraju da su bezbednosni rizici ništa drugo do „bezbednosni rizici” i ne moraju. Poseta registryju i nema glavobolje:

Desni klik na ‘This PC’/Manage/Services and Applications/Services/Windows Update

‘Startup Type’ >Disabled

‘Service Status’>Stop