Aprilski update za Windows 10

Uprkos glasinama koje su kružile webom, dugo očekivani aprilski update za Windows 10 biće dostupan za preuzimanje počev od danas,  ali će, kao i do sada, to važiti za privilegovane korisnike (čitaj: one u Americi), dok se dostupnost na globalnom nivou očekuje tek 8. maja. Pored ispravki bagova, prolećno osveženje donosi nekoliko novina koje su vredne pomena. Microsoft u prvi plan ističe Timeline”, alatku koja detaljno arhivira vaše aktivnosti i rezultate pretraga koje ste unosili, čak i do trideset minulih dana. Ako vam je potrebno nešto na čemu ste ranije radili, a pamćenje je zatajilo, možete otvoriti detaljan izveštaj gde je svaki unos raspoređen po datumu i vremenu i tako rešite misteriju. Pristup Timeline-u moguć je i sa mobilnog telefona i drugih platformi, a direktno je povezan i sa Office 365 i Edge browserom.

Druga perjanica novog apdejta je Focus Assist”, koji je tu da ukloni i utiša sva nepotrebna obaveštenja ili poruke, pa čak i pristup društvenim mrežama i drugim stvarima koje bi vas mogle ometati dok obavljate nešto što zahteva potpunu pažnju. Šta će se od sadržaja filtrirati, to je već ostavljeno korisniku na izbor (ili administratoru), tako da je moguće sastaviti listu prioriteta (npr. obaveštenje u slučaju prispeća mejla iz nekog bitnog izvora, recimo šefa). Focus je moguće aktivirati koristeći quick action na task baru, dok mu za detaljnija podešavanja treba pristupiti u okviru display settings opcija. Takođe, moguće je podesiti automatsko aktiviranje ove opcije u određeno vreme. Nakon isteka zadatog vremena, sa dna ekrana će iskočiti obaveštenje o svim do tada nevidljivim sadržajima.

Nekoliko poboljšanja dobio je i Microsoftov novi browser. Edge sada u vrhu taba smešta mute taster, tako da možemo brzo ućutkati vazda iritantan zvuk video ili audio zapisa internet stranice koja ga automatski emituje. Iako ideja odbacivanja bespotrebnih stranica pri štampi nije nova, clutter-free printing sada je usavršen. Edge olakšava i online kupovinu, bezbedno čuvajući sve podatke koji su za to potrebni (adresa, račun, kontakt), a pregled PDF dokumenata će se ubuduće odvijati duž celog ekrana. Dodat je i grammar tools, koji razdvaja reči na slogove, a ako je potrebno obeležava imenice, glagole i prideve u rečenicama. Vredi napomenuti da je tools dostupan samo na stranama koje su kompatibilne sa reading view.