AMD Ryzen 5 2400G: Zajedno do pobede

Već skoro godinu dana traje intenzivna borba ljutih rivala u sferi procesora. Ryzen generacija, posle poludecenijskog tavorenja, donela je pravi potres u ovom segmentu tržišta i primorala konkurenta da povuče neke radikalne poteze. Tako su preko noći Intelovi šestojezgarni procesori sišli u mainstream vode. Ipak, koliko god bili moćni, Ryzen procesorima nedostaje jedna stavka koja prosečnim korisnicima može mnogo da znači – integrisana grafika. Mnogima su performanse integrisanih grafičkih rešenja Intelovih procesora sasvim dovoljne za sve namene, naročito ako kompjuter ne koriste za igranje.
S druge strane, budući vlasnici Ryzen procesora morali su u računicu da uvrste dodatnu stavku – grafičku karticu. U eri kada je zbog pomame za „rudarenjem” kriptovaluta cena grafičkih kartica dostigla rekordne vrednosti i kada čak i najjeftiniji modeli jedva mogu da se kupe za 100 evra, ovakav izdatak za prosto prikazivanje slike na monitoru nikako nije išao u prilog AMD-u, naročito kada su u pitanju jeftiniji Ryzen procesori.
Nedugo nakon predstavljanja prvih Ryzen modela, AMD je tržištu ponudio i novu generaciju grafičkih čipova sa oznakom Vega. Kartice sa ovim čipovima nisu uspele da preokrenu stanje na tržištu kao pomenuti Ryzen procesori, jer su performansama jedva dostizale konkurente, ali je zato tehnologija korišćena u njihovoj proizvodnji AMD-u omogućila jednu vrlo zanimljivu integraciju Ryzen procesora i Vega grafike. Imali smo zadovoljstvo da vidimo kako se u praksi pokazao prvi takav model.

Detaljan test objavljujemo u štampanom izdanju SK 3/2018.