Adblok Plus ocenjuje vesti

Nekada davno, lažne vesti i sumanute teorije o svetu, mogle su se čuti uglavnom ispred dragstora. Dolazile su iz usta „intelektualca”, između dva gutljaja piva, jer je on taj koji „zna čoveka” i koji je „svojim očima video”… šta god. Sa pojavom interneta i omasovljenja medija, „intelektualac” je mogao da odmori od priče, jer su svakakve gluposti mogle poprimiti ozbiljniji i zvaničan oblik. Danas, ne samo da dopiru do širokog auditorijuma, već umeju dobro da prodrmaju mišljenje javnog mnjenja. Kompanija Eyeo, koja stoji iza popularne browser ekstenzije Adblock Plus, razvija novotariju koja međ’ vestima razdvaja žito od kukolja. Beta verzija add-on pod nazivom Trusted News, obeležava različite stranice, pa je na posetiocu da li će u vest poverovati ili ne. Ekstenzija radi tako što poredi podatke na četiri nezavisna izvora za proveru činjenica – PolitiFact, Snopes, Wikipedia i Zimdars List. U odnosu na procenat poklapanja, dodeljuje se ocena. Pouzdaniji oslonac, Trusted News vidi unutar Blockchain tehnologije, pošto je decentralizovana (u teoriji). Svakako, tačnosti ne-podložan faktor su odjeci raje (feedback korisnika) koji može uticati na reviziju ocene.

Tri su glavne kategorije za neki izvor – thrustworthy (pouzdan), unthrustworthy (lažan) i unknown (još uvek neocenjen).

Postoji i pet potkategorija – satire (satiričan), biased (pristrasan), malicious (zlonameran), clickbait (đubre) i user-generated content (subjektivan).

Trusted News, za sada je ograničen samo na Chrome i ocenjuje isključivo stranice na engleskom jeziku. Prostora za zloupotrebu ovakve ideje je mnogo, a jedan „intelektualac” tvrdi da je sve to dobar način da se određene ocene debelo naplate.