Igre Promo

9 pitanja koja morate da postavite pre nego što izaberete novu platformu za igranje

Najpoznatiji i najpopularniji načini igranja video igara su svakako računari i razne konzole za igranje, ali ne treba zaboraviti ni na ostale manje ili više popularne načine u kojima možemo da uživamo u video igrama – uz naše pametne telefone, igrajući retro arkadne igre ili koristeći super popularnu Steam platformu.

Sve u svemu, obožavaoci video igara znaju da nije nimalo lako da suze svoj izbor i koncentrišu se na samo jednu platformu za igranje ili samo jednu konzolu za igranje. Pripremili smo nekoliko pitanja na koja bi bilo dobro da odgovorite pre nego što donesete konačnu odluku o svojoj novoj platformi/konzoli za igranje.

Kada je reč o igranju video igara, koje su tvoje navike?
Ako video igre najčešće igrate da biste „potrošili” vreme npr. dok se vozite u javnom prevozu ili čekate red u ordinaciji, jasno je da najčešće i igrate na svom pametnom telefonu ili tabletu i da istovremeno trošite najmanje i vremena i novca na igranje. Situacija je naravno potpuno suprotna kod iole ozbiljnijeg gejminga – u tom slučaju verovatno koristite gotov računar kao osnovnu platformu i neprestano razmišljate o novim nadogradnjama koje će vam omogućiti još bolje i brže igranje. Ako vam je ipak igranje društvena aktivnost, kućne konzole za igranje sa nekoliko dodatnih kontrolera bi bile idealan izbor za vas.

Kojim budžetom raspolažeš?
S minimalnim budžetom, najbolje je da se držiš kućnih računara – nemoj da očekuješ da ćeš na njemu moći da igraš sve najnovije igre koje ipak imaju i velike tehničke zahteve. Sa nekim srednjim budžetom možeš da razmisliš o kupovini nove konzole za igranje. A ako spadaš u one srećnike sa neograničenim budžetom za gejming – moramo da se složimo da bi najbolji koraci bili da sklopiš sopstveni računar za gejming i naravno da uložiš u sve potrebne dodatke – od tastature, headseta, gamepada, VR naočara do dobre anatomske stolice – sa kojima ćeš najviše uživati u igranju, a vrlo verovatno ćeš imati i najbolji rezultat.

Kako stojiš sa znanjem?
Bez preterane pompe, samo želiš da odigraš nekoliko partija i da nastaviš sa svojim dnevnim obavezama, neka odluka padne na neku od konzola za igranje. Svaka od njih ti omogućava da uživaš u igrama najrazličitijih žanrova – bez obaveze da budeš zabrinut novim apdejtovima ili tehničkim specifikacijama. S druge strane, PC gejming je definitivno za one koji žele, vole i imaju vremena da istražuju sve načine na koji će moći da poboljšaju svoje veštine igranja konstantnim tehničkim nadogradnjama ili istraživanjem i pregledanjem gejmerskih foruma.

Kakve igre voliš da igraš?
Prilikom biranja najbolje platforme za igranje važnu ulogu imaju i same igre koje želiš da igraš. Akcione igre bolje pristaju igračkim konzolama, kao i sportske video igre. Ako si obožavatelj FPS igara, super popularnih pucačina, bolje iskustvo ćeš sigurno imati na PC-u u poređenju sa konzolama – mnogo jednostavnije je igrati s mišem i tastaturom. Isto je i sa simulacijama i strateškim igrama, iskustvo igranja na PC-u je neprocenjivo u odnosu na bilo koju drugu platformu.

Koliko često menjaš igre koje igraš?
PC je sjajna platforma za gejming, ali jedna od mana mogla bi da bude manja raznovrsnost igara u kojima možeš da uživaš. Već godinama, najnovije i najviše pominjane igre prvo izlaze u izdanjima za konzole, pa tek onda dožive svoje PC verzije. Za to naravno treba vremena, odnosno strpljenja s tvoje strane. Tako da, ako u novim igrama želiš da uživaš odmah i ako te brzo zasite, izaberi konzolu.

Igraš li sam ili u multiplejer modu?
Konzole imaju limitirane multiplejer mogućnosti – super su ako želiš da igraš u društvu s prijateljima, ali ako želiš da igraš sa stotinama ljudi iz celog sveta, PC će biti mnogo bolji izbor.

Koliko su ti važni aptejti i druge nadogradnje?
Jedna od najvećih (neki će reći i najvažnijih) razlika između PC-a i konzola za igranje je u tome da je računar moguće nadograditi dok konzole uglavnom nije. Konzola za igranje će raditi godinama od kada ste je kupili istim kapacitetom i načinom kao i prvog dana, i neće biti moguće poboljšati je kroz apdejt ili kupovinu kvalitetnijih/novijih komponenti. Ako baš želiš da igraš najnovije igre, računaj na redovnu kupovinu konzola za igranje ili redovnu nadogradnju PC-a.

Čime se još baviš osim igranja video igara?
Na koji način još voliš da provodiš svoje slobodno vreme? Je li to isključivo gejming, ili uživaš i u dobrom filmu/seriji, muzici ili surfovanju? Za sve te aktivnosti u poređenju sa konzolama, računar je i dalje bolji izbor. Konzole imaju ograničen način na koji možeš da ih koristiš i ako samo nekoliko puta nedeljno želiš da igraš neku igru, zapravo nisu vredne troška. Na računaru sa druge strane, imaš mnogo više mogućnosti i izbora bilo da je reč o zabavi ili radu.

Gde najviše uživaš u igranju video igara?
Igrati video igre u pokretu ne znači nužno da koristimo isključivo pametni telefon ili tablet. Doduše, svi znamo koliko frustrirajuće može da bude igranje na malom ekranu pametnog telefona zbog nespretnih kontrolera i nedostatka inča. Ipak, postoji alternativa gejminga u pokretu – a to su prenosne konzole za igru kao što je super popularan Nintendo Switch.