35 godina Tetrisa

Inovativnost majke Rusije je kroz svoju istoriju obradovala alkoholičare jednim žestokim pićem, ljubitelje književnosti bezvremenim klasicima, ratnike verovatno najboljom jurišnom puškom a ni kompjuteraši nisu zakinuti. Pre 35 godina, Aleksej Pažitnov (Алексей Пажитнов), programer u računarskom centru Sovjetske akademije nauke, je na svom Электроника 60 kompjuteru, pokrenuo prvu verziju Tetrisa. Inspirisan dečjim slagalicama, Aleksej je dizajnirao sedam četvrtastih konstrukcija (tetrade/tetromini) koje su se, jedna za drugom, prepuštale virtuelnoj gravitaciji u nameri da se nagomilaju do plafona.

PC verzija, koju su implementirali Dmitrij Pavlovski i Vadim Gerasimov sa istog instituta, ubrzo je došla do Budimpešte, gde se pojavila na radaru britanske softverske kuće Andromeda. Početni pregovori oko autorskih prava su propali, ali ih je ova kompanija bez obzira na odsustvo dozvole autora prodala američkom Spectrum Holobyteu. Među vlasnicima IBM PC-a igra širom Amerike postaje veoma popularna. Kada je 1987. godine, Andromeda konačno dobila licencu, svoje verzije dobijaju i Amiga i Atari. Do 1989. godine, nekoliko različitih kompanija polagalo je pravo na proizvodnju i distribuciju igre na gotovo svim tadašnjim platformama. Dotle je i Vlada SSSR-a došla po svoj deo kolača i samo delimično ga obezbedila. Prava za kućne konzole koje nisu proizvedene u Japanu, pripala su Atari Gamesu, dok su prava za ručne konzole pripale Nintendu. Atari je ovaj sporazum prekršio, počevši sa distribucijom igre TETЯIS: The Soviet Mind Game namenjene NES konzoli. Pošto se radilo o japanskom uređaju, epilog spora je presuda u korist Nintenda, koji je time osvojio i ta prava. Sam autor Tetrisa se, nakon okončanja Hladnog rata, preselio u SAD, gde je 1996. godine osnovao „Tetris Company” kako bi i sam video neke vajde od svog rada.

Za razliku od vodoinstalatera koji uvek kreće od iste pozicije i koji, uprkos jednostavnom gameplayu, ipak zahteva solidnu minutažu da se dovrši, u Tetrisu se jednako uživa bez obzira da li se igra par minuta ili par sati. Upravo ovaj faktor ga je činio savršenim za Game Boy, koji je umnogome odgovoran za planetarni uspeh igre. Kod nas je igra naročito bila popularna devedesetih godina prošlog veka, kada se Brick Game i njegove kopije nisu ispuštale iz ruku. Tetris je do danas prodat u preko 170 miliona primeraka i jedno je Minecraft uspešniji (176). Nema sumnje da će ova slagalica i dalje biti popularna, jer prema rečima Henka Rogersa, koji je Nintendu igru i predložio – „Ako ekran ima dovoljno tačaka da ga prikaže, Tetris će biti na njemu”.