|
Kompjuteri i film Uticaj kompjutera na film i primena kompjutera na filmu |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
juče, 8:48 | #16381 |
Starosedelac
Član od: 19.8.2007.
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 807 puta na 482 poruka
|
Re: Dnevnik gledanja filmova II
THE THICKET
https://www.imdb.com/title/tt4058618/ Impotentni neo-vestern koji pati od manjka neophodnih brutalnosti i sirovosti da bi bio efektan na pravi način, što dodatno zakucava abizmalno loš performans Džulijet Luis kao "opasne" odmetnice i vođe bande ubica. Stvar se znatno popravlja kad u priču uđu Piter Dinklidž i partner mu, ali do kraja ostaje utisak da je cela stvar zaslužila da bude mnogo bolja. Film, inače, krase i da kurioziteta koji mu takođe dodaju na nemuštom "šarmu": radnja je, hronološki, smeštena na začelju ere Divljeg Zapada, sa prisustvom i uplivom elemenata novih tehnologija iz tog perioda (rani automobili motorizovane zaprege npr.) mada to nije nikada fokus radnje, i evidentno je prisustvo dosta prepoznatljivih lica koja su u manjoj ili većoj meri neiskorišćena (glumac-režiser-scenarista-producent Makon Bleir koji je potpuno "nevidljiv" u svom performansu, ili komičar Endru Šulc koji je iz nekog razloga u filmu). |
juče, 10:48 | #16382 |
Veteran
Član od: 9.4.2010.
Zahvalnice: 68
Zahvaljeno 232 puta na 156 poruka
|
JURASSIC PARK/JURASSIC WORLD franšiza
Jurassic Park Prvi deo je odličan, sa dosta mešane drame i napetosti, a kako vreme odmiče, to postaje sve kvalitetnije. Naravno, tadašnji efekti savršeno funkcionišu, jer su skoro neprimetni, a i većina filma se kreće kroz živopisan razvoj karaktera. Priča je jednostavno implementirana tako da se efektivno balansira tonalitetom dešavanja, jer i pored pojedinih malo strašnijih scena, zadržava se ljudska komponenta srži radnje. Nekima može biti dosadnije ili sporije, ali je kvalitet nesporan bez obzira na sve. Ocena 8/10. The Lost World: Jurassic Park Upoznavanje sa dinosaurusima je već majstorski odrađeno u prvom filmu, tako da kritike nastavka (po običaju) nemaju veze sa mozgom, jer su sada utrostručeni akcija i sam akt preživljavanja. Nastavak mi je daleko više legao i u njemu sam generalno više uživao, jer sam inače ljubitelj preživljavačkih filmova, a kada na to dodate ostrvo puno dinosaurusa bez ograda i zaštite, onda je adrenalin na najvišem nivou. Sve je brzo i tačno, nema puno dijaloga i scenario ume da štrči, ali je vrlo zabavno, a i potencira se razlika u ljudskom odnosu ka živim bićima između Rolanda i Nika. Takođe, sviđa mi se i lep prikaz roditeljskog odnosa ka detetu od strane dinosaurusa. Naravno, ono komadanje pred kraj je takođe ubrzalo radnju, pa se nekako sve završilo baš kako treba. Ocena 8,5/10. Jurassic Park III Treći deo je zaista nedorastao prethodnim, iako uspeva koliko toliko da održi pažnju. Ima tu finih momenata, ali je sada pažnja previše usmerena na preterano nerealne preživljavačke podvige i dosta prevaziđenih, kliše momenata. Čak i pojedini dinosaurusi povremeno izgledaju više nalik opasnijim životinjama za poigravanje, nego realna opasnost sa kojom nema šale (ako izuzmemo zastrašujućeg Spinosaurusa). Koliko god se nekome sviđao ovaj stil filma, nije lepo realizovan, jer scenario (uz još par pojedinosti) previše štrči, pa i ne čudi što je prošla skoro decenija i po od nastavka franšize. Ocena 5,5/10. Jurassic World Izgleda da svaka nevolja započne nedugo po otvaranju dinoparka, a ovde je to izvedeno pažljivo, sa dosta detalja, kvalitetnom glumom i velikom posvećenošću da davno izumrli svet (ako je ikada postojao) zaista izgleda što živopisnije. Plus, više je nego zabavno što je i najvažnije i to do kraja filma (poslednjih pola sata su adrenalinski), a od druge polovine je i najveća drama, jer je onaj monstrum krajnje brutalan...ili su po običaju sve one razorne posledice monstruoznosti od čoveka...? Moralna pitanja su lepo postavljena, što se može videti najviše u odnosu Ovena i velociraptora, dok je jako dobro (i opet suptilno) ilustrovano buđenje strogo poslovne Kler kao prvobitno odsečene od istinske vrednosti (ljubav i porodica). U mnogo čemu se, sa velikim poštovanjem, aludira na prvi film u franšizi, zadržavajući maksimalno prizemnost, dok istovremeno oslobađa više nego što treba apetita za ljubitelje brze akcije i preživljavačkih segmenata. Meni je ovo omiljeni film u franšizi, jer kvalitetno i skoro bez greške spaja sve potrebne elemente za istinski užitak. Ocena 9/10. Jurassic World: Fallen Kingdom Drugačija postavka filma, u najvećoj meri smeštena van ostrva, sa tematikom neljudskog ponašanja i zloupotrebe drugih bića (makar i izumrlih) za svoje bankovne račune. Priča ovog filma idealno prezentuje kako ljudska pohlepa i neizlečiv kompleks Boga vode čoveka da sve izokrene na svoju štetu i uništi. I dalje je puno akcije i zanimljivih momenata u novom okruženju, ali ima i puno emotivnih momenata...neverovatno je da CGI stvorenja mogu da izazovu više empatije od velikog broja ljudi. Posebno mi je draga (još od ranije) Plava, simpatična ženka velociraptora i njena konekcija sa Ovenom. Kao i u većini slučajeva, manjina je tu da se žrtvuje za ono što je humano, a većina je nehumano ili pasivna ili agresivna, što se ovde odlično ogleda u postupcima pojedinih karaktera. Najveća kritika ide ka Džastinu Smitu koji je glumio Frenklina, dečko je bio užasno iritantan sa svojom „glumom“. Ocena 8/10. Jurassic World Dominion Sada kada je, u skladu sa poslednjim scenama prethodnog filma, promenjen biodiverzitet planete (utičući posebno na ljudsku civilizaciju), moćne kompanije i svakakve lovokradice, trgovci na crno itd. imaju odrešene ruke da muljaju neviđeno, što se ovde odražava kroz fantastične akcione scene, sa dosta jurnjava, vožnji, letenja i svega što poželite. Nova prostranstva su toliko raširena da nema mesta gde nećete videti dinosauruse, a takva je i sama spasilačka priča koja se dosta upliće u neka od prepoznatljivih moralnih pitanja (npr. Biosin mi deluje kao alegorija na neke zlobne kompanije poput Monsanta, pa se borba protiv takvih činila još lepšom). Drago mi je što je Spoiler za SPOJLER:
Ocena 8,5/10. |
juče, 16:06 | #16383 |
Deo inventara foruma
Član od: 9.11.2005.
Zahvalnice: 1.831
Zahvaljeno 979 puta na 602 poruka
|
Meni je Chris Pratt toliko promaseni izbor za Jurassic park da ja stvarno ne mogu...
A probao sam jos kad je izasao prvi deo sa njim, spucao 2 sata zivota. Ti mu dade 9/10, ja ne mogu ni 5. CGI efekti su posebna prica, danas ce radije sunuti milijardu evra u njih, nego par miliona u mnogo uverljivije, prakticnije modele i efekte. Dal ih Holivudu uvek radi neka ista firma, pa imaju neki dil sa njima, peru neki kes, nemam pojma. Ali za ziva bica CGI je katastrofa i dan danas. |
juče, 16:35 | #16384 |
Veteran
Član od: 9.4.2010.
Zahvalnice: 68
Zahvaljeno 232 puta na 156 poruka
|
Meni je bilo odlično filtriranje mozga...a i retko koji film danas ima dobru priču i karaktere (nažalost), zato više pratim serije nego filmove (uskoro ću u temi "TV serije" ostaviti recenzije). Za Krisa Preta se slažem donekle, jer skoro uvek isto/slično glumi (kao i većina holivudskih glumaca). Što se tiče efekata, oni su bili baš odlični, iako isto preferiram mešanje praktično+CGI, a ako pogledaš koliko novca neki upumpavaju u propale filmove/serije/franšize, jasno je da sa novcem mute samo tako (posebno DEIsney i Amazon).
|
Bookmarks sajtovi |
Tagovi |
filmovi, preporuka, review |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
Slične teme | ||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Da li neko zna koji je ovo film? | DJ_MY_SOUL | Kompjuteri i film | 2589 | 9.4.2024 13:29 |
Najbolji horror film ikad napravljen? | FRIghTMaN | Kompjuteri i film | 734 | 6.11.2013 1:57 |
Problem tokom gledanja filmova, tacnije steka mi slika a zvuk ide normalno | Dijenek | Kvarovi | 27 | 15.5.2010 13:19 |
Slabiji zvuk govora od ostatka zvukova (prilikom gledanja filmova)... | polarnimeda | Operativni sistemi | 2 | 14.10.2008 13:12 |
Taj film... | aerochivija | Brbljaonica | 15 | 20.7.2008 21:46 |