Forum Sveta kompjutera  

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje

Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 21.2.2014, 22:06   #141
PeTkO
Starosedelac
 
Član od: 6.11.2005.
Lokacija: Iza tebe
Poruke: 2.242
Zahvalnice: 419
Zahvaljeno 298 puta na 192 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku PeTkO
Određen forumom Re: How to... Java

Probaj nesto odavde...

http://stackoverflow.com/questions/5...ser-using-java
PeTkO je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.2.2014, 2:17   #142
NIx Car
Deo inventara foruma
 
Član od: 28.12.2006.
Lokacija: New Now
Poruke: 3.559
Zahvalnice: 1.668
Zahvaljeno 907 puta na 509 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku NIx Car Slanje poruke preko Skypea korisniku NIx Car
Određen forumom Re: How to... Java

Citat:
PeTkO kaže: Pregled poruke
Modularno u smislu da kasnije mozes da dodajes odredjene funkcije programa, tj. da kod to dozvoljava, ili modularnost u nekom drugom smislu?
Umm... Ovako nesto sam mislio:

Da li ima potrebe za neki ovako jednostavan program pisem tri odvojene klasse, kao sto je moj profesor uradio, kada bih sve to mogao da uradim u jednoj (i toj jednoj bi mi bilo lepse i preglednije da vidim sta se dogadja, posto radim samo sa jednim prozorom)

Kod:
import java.awt.*;

import javax.swing.*;

public class ComponentTest {

public static void main(String[] args) {

ComponentFrame frame = new ComponentFrame();

frame.setDefaultCloseOperation(JFrame.EXIT_ON_CLOSE);

frame.setVisible(true);

}

}

class ComponentFrame extends JFrame

{

public ComponentFrame(){

 //tekst Prikaz teksta.

super("Prikaz teksta"); //Poziva se konstruktor nadklase JFrame i u naslovu prikazuje

Container con = getContentPane(); //Dolazimo do panela sadrzaja prozora.

con.add(new DrawComponent()); //Formiramo objekat i dodajemo ga u panel.

pack(); //Velicina prozora prilagodice se velicini Stringa na njemu

}

}

class DrawComponent extends JComponent

{

public static final int MESSAGE_X = 50;

public static final int MESSAGE_Y = 50;

public static final int DEFAULT_WIDTH = 200;

public static final int DEFAULT_HEIGHT = 100;

//Redefinisanje metode paintComponent.

public void paintComponent(Graphics g){

}

//Redefinisanje metode getPreferredSize

public Dimension getPreferredSize(){

}

}

//Prikaz stringa na odredjenim koordinatama panela.

g.drawString("Program u Javi", MESSAGE_X, MESSAGE_Y);

//Metoda vraca novu dimenziju komponente

return new Dimension(DEFAULT_WIDTH,DEFAULT_HEIGHT);
NIx Car je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.2.2014, 11:39   #143
ivan90BG
Veteran
 
Član od: 3.5.2008.
Lokacija: Beograd
Poruke: 760
Zahvalnice: 81
Zahvaljeno 213 puta na 144 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Ako je svrha programa da ispiše tekst u prozoru na najprimitivniji način (pozivima metoda za crtanje) onda svakako moraš da imaš klasu koja nasleđuje JComponent i redefiniše paintComponent(). Naravno ti sad možeš u ovoj klasi da staviš main metodu i u nju staviš kod za pravljenje prozora, ali to ne izgleda lepo, a nije ni dobra navika. Kod za pravljenje interfejsa prozora najbolje je da stoji u klasi tog prozora. A nekako mi je prirodno da main metoda bude u svojoj klasi, jer zašto bi neka skroz samostalna klasa koja može da se koristi u više različitih programa (kao što je taj prozor ili komponenta) imala main metodu.
ivan90BG je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.2.2014, 12:22   #144
prozor_xp
Član
 
Član od: 9.9.2013.
Poruke: 150
Zahvalnice: 46
Zahvaljeno 7 puta na 7 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Kako da namestim da mi se program automatski pali zajedno sa operativnim sistemom i kada ga minimiziram da se ikonica pojavi u systray?
prozor_xp je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.2.2014, 20:37   #145
ivan90BG
Veteran
 
Član od: 3.5.2008.
Lokacija: Beograd
Poruke: 760
Zahvalnice: 81
Zahvaljeno 213 puta na 144 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Za auto start up: http://stackoverflow.com/questions/1...indows-startup
Ukratko moraš da napišeš .bat fajl koji će startovati program i staviti ga u AutoRun folder.

Za minimize u system tray: http://stackoverflow.com/questions/7...ray-of-taskbar
Ukratko postoje klase u Javi koje ovo omogućavaju, pročitaj odgovor pa dokumentaciju.
ivan90BG je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku ivan90BG na korisnoj poruci:
prozor_xp (23.2.2014)
Stara 16.3.2014, 0:46   #146
prozor_xp
Član
 
Član od: 9.9.2013.
Poruke: 150
Zahvalnice: 46
Zahvaljeno 7 puta na 7 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Imam zadatak napraviti atribute ime, prezime..... i odgovarajuce get i set metode za te atribute. Kakve su te metode? sta se pod tim podrazumeva?
prozor_xp je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.3.2014, 0:51   #147
Andross
Kekule Mekule
 
Avatar korisnika Andross
 
Član od: 8.12.2005.
Lokacija: Beograd
Poruke: 3.518
Zahvalnice: 544
Zahvaljeno 929 puta na 495 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku Andross
Određen forumom Re: How to... Java

Dve i po sekunde guglanja zaboga, slusas li ti sta na tom faksu? http://stackoverflow.com/questions/6...ethods-in-java
Andross je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.3.2014, 19:34   #148
prozor_xp
Član
 
Član od: 9.9.2013.
Poruke: 150
Zahvalnice: 46
Zahvaljeno 7 puta na 7 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

String ime;

public void setIme(String ime){

this.ime = ime;
}

Jel moze neko da mi objasni sta ovaj podvuceni deo koda radi?
prozor_xp je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.3.2014, 20:16   #149
NIx Car
Deo inventara foruma
 
Član od: 28.12.2006.
Lokacija: New Now
Poruke: 3.559
Zahvalnice: 1.668
Zahvaljeno 907 puta na 509 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku NIx Car Slanje poruke preko Skypea korisniku NIx Car
Određen forumom Re: How to... Java

Menja vrednost polja objekta koji poziva datu metodu.

Na primer imas klasu Osoba i zelis da objektu tipa klase osoba dodelis ime Pera. A osoba u sebi vec ima polje Ime i metodu setIme kao sto si ti napisao

Kod:
Osoba osoba;
osoba.setIme("Pera");
NIx Car je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku NIx Car na korisnoj poruci:
prozor_xp (16.3.2014)
Stara 16.3.2014, 20:21   #150
Krilce
Starosedelac
 
Član od: 4.11.2007.
Poruke: 1.547
Zahvalnice: 1.595
Zahvaljeno 560 puta na 329 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

this predstavlja pokazivac na objekat sa kojim se trenutno radi. Znaci, ako imas klasu Autobus, i napises this.marka, to se odnosi na marku bas tog autobusa sa kojim se radi. U ovom slucaju, this.ime se koristi zato sto se i atribut te klase i parametar metode setIme(...) nazivaju "ime".

Posto parametar unutar funkcije ima prednost u odnosu na atribut klase, kada bi napisao samo ime = ime, to bi znacilo da parametar funkcije prima sopstvenu vrednost, sto apsolutno nicemu ne bi sluzilo.

Kako zelis da pristupis atributu klase sa nazivom "ime", moras da pokupis referencu na objekat sa kojim se radi, a onda pristupnim operatorom (".") pristupis atributu te klase.

Sada, kada si pristupio samom atributu klase pomocu this.ime, samo mu dodelis vrednost koju nosi parametar metode.

http://docs.oracle.com/javase/tutori...O/thiskey.html

Jedan savet. Pre nego sto postavis pitanja ovde, probaj malo da izguglas, ili iscitaj knjige/tutorijale koji su preporuceni.
Krilce je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Krilce na korisnoj poruci:
prozor_xp (16.3.2014)
Stara 21.3.2014, 21:15   #151
prozor_xp
Član
 
Član od: 9.9.2013.
Poruke: 150
Zahvalnice: 46
Zahvaljeno 7 puta na 7 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Cuo sam da mogu da se prave aplikacije za facebook uz pomoc jave. Pokusao sam da nadjem nesto vise o tome na google ali nisam nasao nista konkretno. Zna li neko nesto o ovome? i ako imate neki dobar link sa tutorialom okacite ovde.
prozor_xp je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.3.2014, 2:44   #152
PeTkO
Starosedelac
 
Član od: 6.11.2005.
Lokacija: Iza tebe
Poruke: 2.242
Zahvalnice: 419
Zahvaljeno 298 puta na 192 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku PeTkO
Određen forumom Re: How to... Java

Izvoli:
http://ocpsoft.org/opensource/creati...-installation/


Savet: malo googla nije na odmet!!!
PeTkO je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.3.2014, 16:34   #153
Krilce
Starosedelac
 
Član od: 4.11.2007.
Poruke: 1.547
Zahvalnice: 1.595
Zahvaljeno 560 puta na 329 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Bolje se pozabavi osnovama, nego sto odmah skaces na stvari koje bez tih osnova neces razumeti.
Krilce je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Krilce na korisnoj poruci:
NIx Car (23.3.2014)
Stara 26.3.2014, 20:14   #154
prozor_xp
Član
 
Član od: 9.9.2013.
Poruke: 150
Zahvalnice: 46
Zahvaljeno 7 puta na 7 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Moram jos nesto da pitam, pretrazio sam google ali sta god da sam pokusao nije upalilo. Kako da dodam nove vrednosti u excel tabelu preko jave?
Kod:
JButton excel = new JButton("Excel");
		excel.setLocation(230, 250);
		excel.setSize(100, 30);
		p.add(excel);
		
		excel.addActionListener(
				new ActionListener(){
					public void actionPerformed(ActionEvent e){
						try{
							String fileName = "D:\\file.xls";
							WritableWorkbook workbook = null;
							try {
								workbook = Workbook.createWorkbook(new File("D:\\file.xls"));
							} catch (IOException e1) {
								
								e1.printStackTrace();
							}
							WritableSheet sheet = workbook.createSheet("Sheet1", 0);
							
							Label label = new Label(0,0,"Ocena");
							sheet.addCell(label);
							
							Label label1 = new Label(1,0, ocena.getText());
							sheet.addCell(label1);
							
							try {
								workbook.write();
								workbook.close();
							} catch (IOException e1) {
							
								e1.printStackTrace();
							}
							
							
						
						}catch(WriteException eee){}
					}
				}
				);
ovaj kod pravi novi excel file, a ja hocu da sledeci put kada pritisnem dugme da proveri da li fajl vec postoji i ako postoji da dopise nove vrednosti ("ali da ne obrise stare").
Dalke, nove vrednosti samo da doda u novi red, ako ima popunjeno 5 redova vode vrednosti da doda u 6 itd.....

Poslednja ispravka: prozor_xp (26.3.2014 u 20:28)
prozor_xp je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 26.3.2014, 22:17   #155
Krilce
Starosedelac
 
Član od: 4.11.2007.
Poruke: 1.547
Zahvalnice: 1.595
Zahvaljeno 560 puta na 329 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

"Java read/write excel file".

Neki od ponudjenih linkova:
http://www.javaworld.com/article/207...eadsheets.html
http://www.vogella.com/tutorials/JavaExcel/article.html

Prva stvar kod programiranja: nauci da koristis google.
Krilce je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 26.3.2014, 23:05   #156
prozor_xp
Član
 
Član od: 9.9.2013.
Poruke: 150
Zahvalnice: 46
Zahvaljeno 7 puta na 7 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Citat:
Krilce kaže: Pregled poruke
"Java read/write excel file".

Neki od ponudjenih linkova:
http://www.javaworld.com/article/207...eadsheets.html
http://www.vogella.com/tutorials/JavaExcel/article.html

Prva stvar kod programiranja: nauci da koristis google.
googlao sam ali nema nista na ovu temu, na ovim linkovima nema ono sto meni treba.
prozor_xp je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.3.2014, 0:14   #157
Krilce
Starosedelac
 
Član od: 4.11.2007.
Poruke: 1.547
Zahvalnice: 1.595
Zahvaljeno 560 puta na 329 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Pa, proveravanje da li fajl postoji je lako.

Kod:
File file = new File(path);
if(file.exists() && !file.isDictionary()) {
...
}
Do sad nisam radio sa excel fajlovima u javi, tako da tu ne mogu toliko da ti pomognem.

http://jexcelapi.sourceforge.net/res.../Workbook.html

http://jexcelapi.sourceforge.net/res...eWorkbook.html

http://jexcelapi.sourceforge.net/res...ableSheet.html

Iscitaj ove api-je i vidi koje metode mogu da ti pomognu. Mozda bi mogao da odradis nesto ovako(pseudokod, tako nesto):

Kod:
File file = new File(path);
if(file.exists() && !file.isDictionary()) {
  WritableWorkbook workbook = Workbook.getWorkbook(file);
  WritableSheet sheet = workbook.getSheet("Sheet1");
  Label label1 = new Label(1,0, ocena.getText());
  sheet.addCell(label1);
  workbook.write();
  workbook.close();
...
}
Krilce je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Krilce na korisnoj poruci:
prozor_xp (27.3.2014)
Stara 27.3.2014, 0:35   #158
prozor_xp
Član
 
Član od: 9.9.2013.
Poruke: 150
Zahvalnice: 46
Zahvaljeno 7 puta na 7 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Recimo da excel file vec postoji i u njemu su uvek koriste samo prve 4 celije u redu, na primer:

ime | prezime | datum rodjenja | bla

Pera| Peric | 11.11.1955 | bla

........

I ti kada u program upises neko ime i prezime on treba da automatski upise te podatke u sledeci prazan red, ali i da sacuva postojece podatke, dakle samo da dopise nove. Samo me zanima kako da namestim da program prepozna koji je red prazan a za ostalo cu se snaci.
prozor_xp je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 28.3.2014, 21:44   #159
prozor_xp
Član
 
Član od: 9.9.2013.
Poruke: 150
Zahvalnice: 46
Zahvaljeno 7 puta na 7 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

precesljao sam malo internet i nasao sam ovo: http://stackoverflow.com/questions/1...ing-excel-file

Kod:
Workbook existingWorkbook = Workbook.getWorkbook(new File(fileToEdit.getAbsolutePath()));
WritableWorkbook workbookCopy = Workbook.createWorkbook(new File("output.xls"), existingWorkbook);
WritableSheet sheetToEdit = workbookCopy.getSheet(sheetName);
WritableCell cell;
Label l = new Label(currentColumn, currentRow, value);
cell = (WritableCell) l;
sheetToEdit.addCell(cell);
 workbookCopy.write();
 workbookCopy.close();
 existingWorkbook.close();
Ali mi ovaj kod izbacuje null pointer exception, takodje sam utvrdio da taj problem pravi ova linija: sheetToEdit.addCell(cell); Jel moze neko da mi pomogne da resim ovaj problem zezam se vec 5 dana sa ovim i nikako da zavrsim program?
prozor_xp je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 29.3.2014, 0:26   #160
Krilce
Starosedelac
 
Član od: 4.11.2007.
Poruke: 1.547
Zahvalnice: 1.595
Zahvaljeno 560 puta na 329 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Pa ispitaj koji ot tih objekata je null. Ako ne znas da koristis debugger, samo odradi print na konzoli za svaki objekat posle njegovog kreiranja. Kada budes saznao koji je objekat null, saznaj koji je uzrok toga. Npr. moguce je da je sheetToEdit null, jer ne postoji WritableSheet sa imenom sheetName.
Krilce je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Krilce na korisnoj poruci:
prozor_xp (29.3.2014)
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
java

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno


Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Java - out of Memory Vajsmilan Aplikativni softver 6 6.2.2012 20:54
Android - pozivanje Java metoda iz native koda voodoo_ Programiranje 5 14.10.2011 8:59
Samsung D600 Java upload (USB cable) Aleksandar Programi za mobilne telefone 0 16.6.2008 13:54
Jel' se ovo misli na Java Script ili? Tim85 Internet tehnologije 2 7.12.2006 12:33
G-thing program za LG(imam U8180) za java igre trazim gde ima? besplatno?trial? Ilic Marko Programi za mobilne telefone 1 9.2.2006 14:09


Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 19:37.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2019, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com