Forum Sveta kompjutera  

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje

Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 22.8.2012, 21:01   #101
ivan90BG
Veteran
 
Član od: 3.5.2008.
Lokacija: Beograd
Poruke: 760
Zahvalnice: 81
Zahvaljeno 213 puta na 144 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

@MG-RAY, popravljeno.

@Geo, jes može, ali onda korisnik ove klase mora da zna da mora da uradi još nešto osim golog poziva operatora da bi koristio objekat pravilno (mora još jednom da indeksira). Operator () je zaokružen interfejs.

Poslednja ispravka: ivan90BG (22.8.2012 u 21:19)
ivan90BG je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.8.2012, 21:24   #102
Geomaster
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 28.6.2007.
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.342
Zahvalnice: 2.836
Zahvaljeno 1.047 puta na 507 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Geomaster Slanje poruke preko Skypea korisniku Geomaster
Određen forumom Re: How to... C++

Citat:
ivan90BG kaže: Pregled poruke
@Geo, jes može, ali onda korisnik ove klase mora da zna da mora da uradi još nešto osim golog poziva operatora da bi koristio objekat pravilno (mora još jednom da indeksira). Operator () je zaokružen interfejs.
Ne shvatam, šta bi još trebao da zna? I običnoj matrici se pristupa s dva indeksa...

Poslednja ispravka: Geomaster (22.8.2012 u 21:51)
Geomaster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.8.2012, 11:48   #103
Belphegor
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 29.8.2007.
Lokacija: Valjevo
Poruke: 1.349
Zahvalnice: 983
Zahvaljeno 371 puta na 280 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

@Ivan90BG
Citat:
Kod:
...
Mat2D(int height, int width)
{
    this.width = width;
    this.height = height;
    this.data = new T[width*height];
}
...
Tako mozda mozes sa C#-om a u C++-u this je pokazivac, sintaksa za dereferenciranje ide ovako:
Kod:
(*this).width; 
//ili
this->width
Kod:
template < typename T >
class Array2D
{
    std::size_t rows, columns;
    T** data;
public:
    Array2D(std::size_t r, std::size_t c)
        : rows(r), columns(c)
    {
        data = new T*[rows];
        for(std::size_t i = 0; i < rows; ++i)
            data[i] = new T[columns];
    }
    ~Array2D()
    {
        for(std::size_t i = 0; i < rows; ++i)
            delete [] data[i];
        delete [] data;
    }
    T& operator () (std::size_t r, std::size_t c) const
    {
        return data[r][c];
    }
};

Poslednja ispravka: Belphegor (23.8.2012 u 12:22)
Belphegor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Belphegor na korisnoj poruci:
ivan90BG (23.8.2012)
Stara 23.8.2012, 13:58   #104
ivan90BG
Veteran
 
Član od: 3.5.2008.
Lokacija: Beograd
Poruke: 760
Zahvalnice: 81
Zahvaljeno 213 puta na 144 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Šta ću kad mi je mozak na sve strane (učenje, seminarski, projekat), i kad Qt Creator automatski menja tačku u sterlicu ako se otkuca posle pointera. (i onda ja onako lenjo C#-ovski samo lupam tačke )
ivan90BG je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.9.2012, 1:35   #105
Ivan-94
Veteran
 
Član od: 15.3.2009.
Lokacija: Beograd
Poruke: 654
Zahvalnice: 240
Zahvaljeno 63 puta na 43 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Ivan-94 Slanje poruke preko Skypea korisniku Ivan-94
Određen forumom Re: How to... C++

Pokusavam da uradim najednostavniju multithreaded aplikaciju:

Kod:
#include <iostream>
#include <thread>
#include <chrono>

using namespace std;

void f()
{
	while(1)
	{
		cout << "From SIDE thread." << endl;
		this_thread::sleep_for(chrono::seconds(2));
	}
}

int main(int argc, _TCHAR* argv[])
{
	thread t1(f);
	t1.join();

	while(1)
	{
		cout << "From MAIN thread." << endl;
		this_thread::sleep_for(chrono::seconds(2));
	}
	return 0;
}
Ali izgleda da se scope prebaci u tu f-ju i ne vrati se u main, i dalje izvrsavajuci tu f-ju, kao bi ja hteo.

Tj. hocu da output bude, malo iz jedne f-je malo iz main.

Sta radim pogresno?

Poslednja ispravka: Ivan-94 (17.9.2012 u 1:44)
Ivan-94 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.9.2012, 2:32   #106
EclipsE
Starosedelac
 
Član od: 16.4.2006.
Lokacija: Scary Movie Reputacija: ■■□
Poruke: 1.337
Zahvalnice: 378
Zahvaljeno 278 puta na 195 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku EclipsE
Određen forumom Re: How to... C++

Kod:
t1.join();
Čekaš da se thread t1 završi, što se nikad neće desiti.
EclipsE je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku EclipsE na korisnoj poruci:
Ivan-94 (17.9.2012)
Stara 17.9.2012, 11:14   #107
Ivan-94
Veteran
 
Član od: 15.3.2009.
Lokacija: Beograd
Poruke: 654
Zahvalnice: 240
Zahvaljeno 63 puta na 43 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Ivan-94 Slanje poruke preko Skypea korisniku Ivan-94
Određen forumom Re: How to... C++

Ok ali kako da ne cekam da se zavrsi, nego da odmah posle pokretanja nastavi?
Ivan-94 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.9.2012, 11:21   #108
Geomaster
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 28.6.2007.
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.342
Zahvalnice: 2.836
Zahvaljeno 1.047 puta na 507 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Geomaster Slanje poruke preko Skypea korisniku Geomaster
Određen forumom Re: How to... C++

Pa nemoj da pozivaš join() na tom objektu
Geomaster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.9.2012, 11:33   #109
Ivan-94
Veteran
 
Član od: 15.3.2009.
Lokacija: Beograd
Poruke: 654
Zahvalnice: 240
Zahvaljeno 63 puta na 43 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Ivan-94 Slanje poruke preko Skypea korisniku Ivan-94
Određen forumom Re: How to... C++

Joj, cek, mozda nisam lepo formulisao pitanje.
Kako da pokrenem dve f-je odjednom i da jedna malo dobije vreme procesora malo druga?
Ivan-94 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.9.2012, 12:29   #110
Geomaster
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 28.6.2007.
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.342
Zahvalnice: 2.836
Zahvaljeno 1.047 puta na 507 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Geomaster Slanje poruke preko Skypea korisniku Geomaster
Određen forumom Re: How to... C++

Citat:
Ivan-94 kaže: Pregled poruke
Joj, cek, mozda nisam lepo formulisao pitanje.
Kako da pokrenem dve f-je odjednom i da jedna malo dobije vreme procesora malo druga?
Pa rekoh ti. Napravi novi thread i nemoj da joinuješ s njim i on će raditi uporedo. To je definicija threadova.
Kod:
#include <iostream> 
#include <thread> 
#include <chrono> 
 
using namespace std; 
 
void f() 
{ 
    while(1) 
    { 
        cout << "From SIDE thread." << endl; 
        this_thread::sleep_for(chrono::seconds(2)); 
    } 
} 
 
int main(int argc, char* argv[]) 
{ 
    thread t1(f); 
 
    { 
        cout << "From MAIN thread." << endl; 
        this_thread::sleep_for(chrono::seconds(1)); 
    } 
    return 0; 
}
Geomaster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku Geomaster na korisnoj poruci:
Ivan-94 (17.9.2012), voodoo_ (17.9.2012)
Stara 17.9.2012, 19:52   #111
Belphegor
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 29.8.2007.
Lokacija: Valjevo
Poruke: 1.349
Zahvalnice: 983
Zahvaljeno 371 puta na 280 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

@Ivan-94
Zanimljiv link.
Belphegor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku Belphegor na korisnoj poruci:
Ivan-94 (17.9.2012), voodoo_ (17.9.2012)
Stara 17.9.2012, 20:51   #112
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux
 
Avatar korisnika voodoo_
 
Član od: 1.11.2005.
Poruke: 10.142
Zahvalnice: 1.562
Zahvaljeno 4.352 puta na 2.434 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Ladno postoji std::thread, a ja seljak koristim pthread-ove još uvek
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.9.2012, 23:48   #113
Ivan-94
Veteran
 
Član od: 15.3.2009.
Lokacija: Beograd
Poruke: 654
Zahvalnice: 240
Zahvaljeno 63 puta na 43 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Ivan-94 Slanje poruke preko Skypea korisniku Ivan-94
Određen forumom Re: How to... C++

Doslo uz C++11.
Ivan-94 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Ivan-94 na korisnoj poruci:
voodoo_ (18.9.2012)
Stara 21.9.2012, 16:38   #114
Sheldon Cooper
Član
 
Član od: 26.10.2011.
Poruke: 43
Zahvalnice: 12
Zahvaljeno 17 puta na 6 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Kako da uzimam random number ( 0-100 ) odredjen broj puta ( verovatno for ciklus ) i da izvucem kojih se, recimo, 5 brojeva najvise puta izvlacilo i ispisem ih na ekranu? Ne treba mi cist kod, nego neka ideja kako bi to izgledalo.
Sheldon Cooper je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.9.2012, 17:38   #115
RaKuN_s_NeOnKoM
Član
 
Član od: 27.9.2006.
Lokacija: Sombor
Poruke: 227
Zahvalnice: 92
Zahvaljeno 51 puta na 31 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku RaKuN_s_NeOnKoM Slanje poruke preko Skypea korisniku RaKuN_s_NeOnKoM
Određen forumom Re: How to... C++

Citat:
Sheldon Cooper kaže: Pregled poruke
Kako da uzimam random number ( 0-100 ) odredjen broj puta ( verovatno for ciklus ) i da izvucem kojih se, recimo, 5 brojeva najvise puta izvlacilo i ispisem ih na ekranu? Ne treba mi cist kod, nego neka ideja kako bi to izgledalo.
Evo ideja. Radis upravo to sto si napisao [random u petlji] a pratis tako sto napravis niz[101] (101 iz prakticnih razloga) i radis niz[random_izvuceni_broj]++
E sad trenutno nemam ideju kako da ispises bas 5 koji su se najvise pojavili ali imaces uvid koliko se puta koji broj pojavio pa smisli nesto.

Moglo bi i da imas niz struktura koje sadrze { broj, brojac } pa bi kasnije samo sortirao i ispisao 5 sa najvecim brojacem, ali ova prva ideja mi je zanimljivija samo je treba doraditi ako je moguce.
RaKuN_s_NeOnKoM je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku RaKuN_s_NeOnKoM na korisnoj poruci:
ivan90BG (23.9.2012), Sheldon Cooper (22.9.2012)
Stara 21.9.2012, 18:49   #116
ivan90BG
Veteran
 
Član od: 3.5.2008.
Lokacija: Beograd
Poruke: 760
Zahvalnice: 81
Zahvaljeno 213 puta na 144 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Kod:
void main()
{
    int niz[101];
    memset(niz, 0, 101*sizeof(int));
    srand(time(NULL));
    for (int i = 0; i < 40000; i++)
    {
        niz[rand() % 100]++;
    }

    TopLista lista(5);
    for (int i = 0; i <= 100; i++)
    {
        lista.probajDaDodaš(i, niz[i]);
    }

    for (int i = 1; i <= 5; i++)
    {
        printf("%d: %d se pojavio %d puta\n", i, lista.ključPozicije(i), lista.vrednostPozicije(i));
    }
}
Klasu TopLista ostavljam tebi da napišeš. Ako baš ne može viči. Hint: pri svakom ubacivanju će se lista možda menjati, a možda i neće.
ivan90BG je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku ivan90BG na korisnoj poruci:
Sheldon Cooper (22.9.2012)
Stara 22.9.2012, 17:02   #117
Belphegor
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 29.8.2007.
Lokacija: Valjevo
Poruke: 1.349
Zahvalnice: 983
Zahvaljeno 371 puta na 280 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

@ivan90BG
Citat:
Kod:
void main()
...
void main is evil!

C++ resenje, valjda nisam prevideo nesto:

Spoiler za spoiler:

Kod:
#include <iostream>
#include <iterator>
#include <limits>
#include <random>
#include <ctime>
#include <algorithm>
#include <functional>

class random
{
private:
    static std::mt19937 mt;
    random() {}
    random(const random& o) {}

public:

    template< typename TNum >
    static typename std::enable_if< std::is_floating_point<TNum>::value, TNum >::type
    get(TNum nmin = std::numeric_limits< TNum >::min(), TNum nmax = std::numeric_limits< TNum >::max())
    {
        std::uniform_real_distribution<TNum> treal(nmin, nmax);
        return treal(mt);
    }

    template< typename TNum >
    static typename std::enable_if< std::is_integral<TNum>::value, TNum >::type
    get(TNum nmin = std::numeric_limits< TNum >::min(), TNum nmax = std::numeric_limits< TNum >::max())
    {
        std::uniform_int_distribution<TNum> tint(nmin, nmax);
        return tint(mt);
    }
};

std::mt19937 random::mt = std::mt19937(static_cast<unsigned int>(std::time(nullptr)));

// N - ukupno izvucenih brojeva
// F - prvih n brojeva koji se ponavljaju
template < std::size_t N, std::size_t F >
class TopLista
{
private:

    typedef std::pair<std::size_t, std::size_t> tpnum;
    std::vector<tpnum> numbers;

public:
    TopLista()
    {
        static_assert(N > F, "ERROR!");

        numbers.resize(N);

        std::for_each(std::begin(numbers), std::end(numbers), [](tpnum& e){
            e = std::make_pair(0u, random::get(0u, 100u));
        });

        for(auto& it : numbers)
        {
            it.first = std::count_if(std::begin(numbers), std::end(numbers), [&it](const tpnum& e){
                return it.second == e.second;
            });
        }

        std::sort(std::begin(numbers), std::end(numbers), [](const tpnum& l, const tpnum& r){
            return l.second > r.second;
        });

        auto end = std::unique(std::begin(numbers), std::end(numbers), [](const tpnum& l, const tpnum& r){
            return l.second == r.second;
        });

        std::sort(std::begin(numbers), end, [](const tpnum& l, const tpnum& r){
            return l.first > r.first;
        });

        std::find_if(std::begin(numbers), end, [](const tpnum& e){
            static std::size_t i = 0;
            std::cout << "Broj " << e.second << " se ponavlja " << e.first << " puta." << std::endl;
            return ++i >= F;
        });
    }

};

int main()
{
    TopLista<60, 5> tl;
    return 0;
}

Poslednja ispravka: Belphegor (22.9.2012 u 18:29) Razlog: Nasao gresku u kodu. Ispravljeno :-(
Belphegor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.9.2012, 17:41   #118
Geomaster
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 28.6.2007.
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.342
Zahvalnice: 2.836
Zahvaljeno 1.047 puta na 507 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Geomaster Slanje poruke preko Skypea korisniku Geomaster
Određen forumom Re: How to... C++

STL je bio lep sve dok se nisu pojavile zle konstrukcije kao ove što je Belphegor koristio.
Geomaster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.9.2012, 19:21   #119
ivan90BG
Veteran
 
Član od: 3.5.2008.
Lokacija: Beograd
Poruke: 760
Zahvalnice: 81
Zahvaljeno 213 puta na 144 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

@Belphagor, ako bi mogao malo da objasniš kako radi ovo tvoje sokoćalo. Gde vodiš koliko se svaki broj od 0 do 100 pojavio.

Elem, ja sam do sada debagovao i modifikovao implementaciju TopListe (one koja se uklapa u moj gornji kod), dok mi nije maločas puklo pred očima, i evo:

Kod:
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#include <time.h>
#include <string.h>

struct Par
{
    int key;
    int value;
};

int uporedi(const void* l, const void* r)
{
    return -(((Par*)l)->value - ((Par*)r)->value);
}

int main()
{
    Par niz[101];
    memset(niz, 0, sizeof(niz));

    for (int i = 0; i < 101; ++i)
        niz[i].key = i;

    srand(time(NULL));
    for (int i = 0; i < 40000; i++)
    {
        niz[rand() % 101].value++;
    }

    qsort(niz, 101, sizeof(Par), uporedi);

    for (int i = 0; i < 101; ++i)
    {
        printf("%d: (%d, %d)\n", i, niz[i].key, niz[i].value);
    }
    return 0;
}
Jbg, C++ megalomanija se ne isplati.

Poslednja ispravka: ivan90BG (23.9.2012 u 19:35)
ivan90BG je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.9.2012, 21:00   #120
M.Silenus
Veteran
 
Član od: 27.12.2005.
Lokacija: Vremenske Grobnice, Hiperion
Poruke: 680
Zahvalnice: 99
Zahvaljeno 124 puta na 82 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Hi, folks! Vau, ova top lista je stvarno nešto popularna. Pa, evo i mog rešenja Napomena: ovo rešenje nije najefikasnije, mrzelo me da izvlačim top 5, pa umesto toga vršim sortiranje. Takođe, pošto koristim dosta stvari iz C++11 biblioteke, ovo mu dođe kao demonstracija korišćenja tih... stvari...

Evo rešenja:

Kod:
#include <iostream>
#include <random>
#include <chrono>
#include <vector>
#include <algorithm>
#include <numeric>
#include <functional>

int main()
{
  auto now = std::chrono::high_resolution_clock::now();
  auto seed = std::chrono::duration_cast<std::chrono::nanoseconds>
    (now.time_since_epoch()).count();

  // test uniformne raspodele
  {
    std::cout << "Uniformna raspodela (izvucen broj:broj izvlacenja):\n";

    // svaki broj ima istu verovatnocu pojavljivanja
    std::uniform_int_distribution<> u_dist(0,100); 
    std::mt19937 mt1(seed);
    auto u_rand = std::bind(u_dist, mt1);

    std::vector<int> counts(101, 0);
    std::vector<size_t> indices(101);
    std::iota(begin(indices), end(indices), 0);
    
    for(size_t i = 0; i != 10000; ++i){
      ++ counts[u_rand()];
    }

    std::sort(begin(indices), end(indices),
	      [&counts](size_t a, size_t b) -> bool {
		return counts[a] >= counts[b];
	      });

    for(size_t i = 0; i != 5; ++ i)
      std::cout << indices[i] << "\t" << counts[indices[i]] << "\n";
  }
  std::cout << "\n";
  // test binomne raspodele
  {
    double p = 0.3;
    std::cout << "Binomna raspodela, p = " 
	      << p 
	      << " (izvucen broj:broj izvlacenja):\n";

    // vrsi se 100 eksperimenata, svaki ima verovatnocu uspeha 'p'; vraca broj uspelih
    std::binomial_distribution<> b_dist(100, 0.5); 
    std::mt19937 mt2(seed);
    auto b_rand = std::bind(b_dist, mt2);

    std::vector<int> counts(101, 0);
    std::vector<size_t> indices(101);
    std::iota(begin(indices), end(indices), 0);
    
    for(size_t i = 0; i != 10000; ++i){
      ++ counts[b_rand()];
    }

    // puca sa obicnim sort-om iz nekog razloga
    // mozda zato sto je vecina elemenata 0?
    std::stable_sort(begin(indices), end(indices),
	      [&counts](size_t a, size_t b) -> bool {
		return counts[a] >= counts[b];
	      });

    for(size_t i = 0; i != 5; ++ i)
      std::cout << indices[i] << "\t" << counts[indices[i]] << "\n";
  }

  return 0;
}
PS: A da počnemo da koristimo Pastebin za ove stvari?
M.Silenus je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku M.Silenus na korisnoj poruci:
Belphegor (23.9.2012)
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
c++, how to, pomoc, programiranje

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno



Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 19:18.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2019, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com