Forum Sveta kompjutera  

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje

Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 10.3.2013, 22:41   #621
Knindza95
Član
 
Član od: 21.5.2011.
Poruke: 185
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 4 puta na 4 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Citat:
zokocx kaže: Pregled poruke
Dobar izbor sa HTML-om, tako izvestaj moze da se vidi u browseru.

Bice nesto od tebe
Pa da Vrlo jednostavni, prakticno, a pored toga svako na svom racunaru ima browser, a neki PDF nemaju bas svi...
Knindza95 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 24.3.2013, 3:00   #622
Milan1997
Veteran
 
Član od: 22.5.2011.
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 497
Zahvalnice: 31
Zahvaljeno 42 puta na 34 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku Milan1997
Određen forumom Re: How to... C#

Početnik sam u C#... Imam problem naime odjedanput mi se pojavila neka poruka u dizajnu programa i jedina opcija mi je bila da ugasim poruku, sada nema dugmića niti čega u dizajn tabu a kada pokrenem program pojavljuju se svi dugmići i ostale komponente. Evo slike

Kako rešiti problem?
Milan1997 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 24.3.2013, 3:17   #623
irreal
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 9.1.2009.
Lokacija: Beograd, Banovo Brdo
Poruke: 1.157
Zahvalnice: 83
Zahvaljeno 448 puta na 303 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

imas 50 gresaka, tako da se program definitivno ne kompajlira.

Kada pokrenes, on ti kaze da ne moze da kompajlira i pita te da li hoces da pokrenes poslednju verziju koja je uspesno kompajlirana, tako da to sto vidis te dugmice, to vidis program kakav je bio pre komplikacije.

Da bi ustanovili gde ti je tacno greska, morali bi da vidimo ceo ili relavantan deo koda.


Pretpostavljam (i nadam se) da si negde napraivo neku simanticku gresku, neka otvorena zagrada viska ili zatvorena obrisana ili slicno, sto je uticalo i na auto generisani kod koji kreira formu onakvom kakvu je ti napravis u dizajneru i na sve ostalo.

Moraces da postavis vise da nadjemo, ili otvori kod pa potrazi sam gde si uprskao.
irreal je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 24.3.2013, 15:26   #624
Milan1997
Veteran
 
Član od: 22.5.2011.
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 497
Zahvalnice: 31
Zahvaljeno 42 puta na 34 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku Milan1997
Određen forumom Re: How to... C#

Citat:
irreal kaže: Pregled poruke
imas 50 gresaka, tako da se program definitivno ne kompajlira.

Kada pokrenes, on ti kaze da ne moze da kompajlira i pita te da li hoces da pokrenes poslednju verziju koja je uspesno kompajlirana, tako da to sto vidis te dugmice, to vidis program kakav je bio pre komplikacije.

Da bi ustanovili gde ti je tacno greska, morali bi da vidimo ceo ili relavantan deo koda.


Pretpostavljam (i nadam se) da si negde napraivo neku simanticku gresku, neka otvorena zagrada viska ili zatvorena obrisana ili slicno, sto je uticalo i na auto generisani kod koji kreira formu onakvom kakvu je ti napravis u dizajneru i na sve ostalo.

Moraces da postavis vise da nadjemo, ili otvori kod pa potrazi sam gde si uprskao.
Pravio sam (napredni) kalukator u pomoć tutorijala na YouTube, pokrenuo sam i program je radio dobro posle toga sam dobio gore navedeni problem. iskopirao sam kod, inače ovo nije ceo kod ima još da se programira ali lik koji je radio tutorijal u istom ovom delu programiranja pokrenuo je program kako bi proverio da li sve dobro radi kod njega je radilo dobro. Evo i koda:

http://pastebin.com/UJYtKK3x
Milan1997 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 24.3.2013, 19:04   #625
irreal
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 9.1.2009.
Lokacija: Beograd, Banovo Brdo
Poruke: 1.157
Zahvalnice: 83
Zahvaljeno 448 puta na 303 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Bas kao sto sam ti i rekao, cista greska sa zagradama.

Prva greska u listi gresaka na tvom screenshotu je na liniji 109.

logicno, tu sam prvo pogledao.

Sama linija 109 je ok, ali ako pogledas malo na gore, linija 107 ima jednu zatvorenu zagradu viska.

samim time ona zatvara klasu, i sav kod ispod toga postaje pogresan jer nije unutar klase i naravno sve odlazi dodjavola.

obrisi zagradu na liniji 107 i to je sve.
irreal je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 24.3.2013, 19:41   #626
Milan1997
Veteran
 
Član od: 22.5.2011.
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 497
Zahvalnice: 31
Zahvaljeno 42 puta na 34 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku Milan1997
Određen forumom Re: How to... C#

Citat:
irreal kaže: Pregled poruke
Bas kao sto sam ti i rekao, cista greska sa zagradama.

Prva greska u listi gresaka na tvom screenshotu je na liniji 109.

logicno, tu sam prvo pogledao.

Sama linija 109 je ok, ali ako pogledas malo na gore, linija 107 ima jednu zatvorenu zagradu viska.

samim time ona zatvara klasu, i sav kod ispod toga postaje pogresan jer nije unutar klase i naravno sve odlazi dodjavola.

obrisi zagradu na liniji 107 i to je sve.
Sad je još gora situacija, ne pojavljuju se dugmići čak i kad startujem aplikaciju, obrisao sam zagradu ali ništa, sve u svemu hvala ti na traženju i popravljanju jedne greške ali opet neće da radi.
Milan1997 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 24.3.2013, 21:07   #627
Knindza95
Član
 
Član od: 21.5.2011.
Poruke: 185
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 4 puta na 4 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Pa jel ti sada pokazuje 49 gresaka ili nesto tipa 24, posto kada je takva zagrada u pitanju ona sa sobom vice veci broj gresaka...
Knindza95 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 24.3.2013, 21:43   #628
Milan1997
Veteran
 
Član od: 22.5.2011.
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 497
Zahvalnice: 31
Zahvaljeno 42 puta na 34 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku Milan1997
Određen forumom Re: How to... C#

Citat:
Knindza95 kaže: Pregled poruke
Pa jel ti sada pokazuje 49 gresaka ili nesto tipa 24, posto kada je takva zagrada u pitanju ona sa sobom vice veci broj gresaka...
Sada piše da nema grešaka....
Milan1997 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 24.3.2013, 22:19   #629
irreal
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 9.1.2009.
Lokacija: Beograd, Banovo Brdo
Poruke: 1.157
Zahvalnice: 83
Zahvaljeno 448 puta na 303 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

objasnio sam ti vec da imanje ili nemanje dugmica nije zavisilo od programa, nego ti je usled gresaka prikazivao poslednju kompajliranu verziju koju si imao na racunaru.

elem, deluje mi da si uspeo nekako da sj***s i dizajn forme, a to ces malo teze vratiti. nemas prethodnu snimljenu verziju negde?


iskreno, vidim da si apsolutni pocetnik u ovome, mozda je pametnije da naucis osnove C#-a, pre svega strukturu koda, gde se sta nalazi, kako radi dizajner itd.


ti pratis neki tutorial, prekucavajuci kod koji vidis na snimku.

ok, na kraju ces dobiti digitron, ali sta si usput naucio? bas nista.

mozda ces umeti 30% tog digitrona posle sam da napravis po secanju, ali i dalje nisi naucio kako i sta to radi, nego si naucio napamet deo koda koji ti je, dokle god ga ne razumes, beskoristan.


dakle, ne postizes nista. takav tutorial treba da pratis onda kada prateci njega budes shvatao "aha, ove operacije rade ovako. aha, ovako se koristi ovaj event, itd itd"

deluje mi da sada samo prekucavas slepo i eto, radi ili ne radi. i ako bude radilo sta imas od toga ? pricaces ljudima "e, napravio sam digitron" i nista vise, znanje neces dobiti.


tako da iskreno batali ceo projekat i kreni od osnova jezika i strukture sintakse, pa na dalje.
irreal je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku irreal na korisnoj poruci:
Belphegor (24.3.2013), Milan1997 (24.3.2013)
Stara 25.3.2013, 22:27   #630
Knindza95
Član
 
Član od: 21.5.2011.
Poruke: 185
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 4 puta na 4 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Citat:
irreal kaže: Pregled poruke
objasnio sam ti vec da imanje ili nemanje dugmica nije zavisilo od programa, nego ti je usled gresaka prikazivao poslednju kompajliranu verziju koju si imao na racunaru.

elem, deluje mi da si uspeo nekako da sj***s i dizajn forme, a to ces malo teze vratiti. nemas prethodnu snimljenu verziju negde?


iskreno, vidim da si apsolutni pocetnik u ovome, mozda je pametnije da naucis osnove C#-a, pre svega strukturu koda, gde se sta nalazi, kako radi dizajner itd.


ti pratis neki tutorial, prekucavajuci kod koji vidis na snimku.

ok, na kraju ces dobiti digitron, ali sta si usput naucio? bas nista.

mozda ces umeti 30% tog digitrona posle sam da napravis po secanju, ali i dalje nisi naucio kako i sta to radi, nego si naucio napamet deo koda koji ti je, dokle god ga ne razumes, beskoristan.


dakle, ne postizes nista. takav tutorial treba da pratis onda kada prateci njega budes shvatao "aha, ove operacije rade ovako. aha, ovako se koristi ovaj event, itd itd"

deluje mi da sada samo prekucavas slepo i eto, radi ili ne radi. i ako bude radilo sta imas od toga ? pricaces ljudima "e, napravio sam digitron" i nista vise, znanje neces dobiti.


tako da iskreno batali ceo projekat i kreni od osnova jezika i strukture sintakse, pa na dalje.
Kako surovo

Sto se ucenja tice, te "osnovne" stvari ces sigurno ovde nauciti: http://www.cet.rs/cetknjige/KDetaljno.aspx?ID=3494 a moze i vrlo lako preko neta...
Knindza95 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 25.3.2013, 22:28   #631
Knindza95
Član
 
Član od: 21.5.2011.
Poruke: 185
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 4 puta na 4 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

A sto se mene tice, trebalo bi mi kvalitetno objasnjenje o koriscenju FTP-a i C#-a...
Knindza95 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.3.2013, 12:53   #632
teo97
Novi član
 
Član od: 25.8.2011.
Poruke: 11
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Pomoc iz c# 2

Kako da jednu listu odredjene duzine podelim na dve liste jednake ili podjednake duzine?
U pitanju je c#
teo97 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.3.2013, 13:56   #633
MG-RAY
Starosedelac
 
Član od: 15.2.2006.
Lokacija: Midlands
Poruke: 1.523
Zahvalnice: 277
Zahvaljeno 307 puta na 207 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku MG-RAY
Određen forumom Re: How to... C#

Kod:
using System.Linq;

*
*
*
            var lista = new List<int> {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9};
            var prviDeo = lista.Take(lista.Count / 2);
            var drugiDeo = lista.Skip(lista.Count / 2);
MG-RAY je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 31.3.2013, 0:48   #634
infomen1
Član
 
Član od: 31.1.2013.
Poruke: 32
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Potrebna mi je pomoć da razjasnim, u školi kada sam učio C i C++ postojale su standardne biblioteke u okviru ovih jezika pr.C
#include <stdio.h>, pa me interesuje da li se u jeziku C# biblioteke navode kao hederi ili to razvojno okruženje samo radi.

I da li može neko da mi objasni funkcije get i set?

I još jedno dll - ovi su u prevodu?
infomen1 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 31.3.2013, 12:24   #635
Beagle
Drug Član
 
Avatar korisnika Beagle
 
Član od: 12.7.2006.
Lokacija: SSH - Selendra Supreme HQ
Poruke: 7.147
Zahvalnice: 772
Zahvaljeno 2.267 puta na 1.686 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

U C# se biblioteke (DLL-ovi) importuju u projekat tako sto dodas reference (kad napravis projekat, u Solution Explorer-u ima folder koji se zove References i u njemu dodajes sta ti treba). Posto odradis import, u samim fajlovima (klasama) koristis kljucnu rec "using" kojom navodis sta ti tacno treba (npr. using System.Windows.Forms).

E sad, ti kada napravis novi projekat vec je gomila stvari ucitana po default-u, pa ti za neke elementarne programe (a ocigledno je da se tek ucis), nece trebati da dodajes bilo sta

DLL je biblioteka u kompajliranom obliku i u njoj se cuvaju podaci neophodni za rad programa - nesto slicno Java bajtkodu.

Geteri i seteri su funkcije. Sa get-om mozes da ocitas vrednost neke promenljive koja je oznacena kao privatna van klase u kojoj je definisana, a sa set-om vrednost upisujes. U C# su get i set funkcije (karakteristicni nazivi za Javu) zamenjene jednom funkcijom koja se zove isto kao i promenljiva, (pa ako zelis da zabranis pisanje, u definiciji funkcije samo obrises set, ili ako ne zelis da dozvolis citanje, obrises get). Procitaj sta je enkapsulacija (ucaurivanje), posto je to usko vezano za svrhu getera i setera i objektnim programiranjem uopste.
Beagle je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 7.4.2013, 0:46   #636
Lucic Nemanja
Starosedelac
 
Član od: 2.12.2005.
Lokacija: Beograd
Poruke: 1.241
Zahvalnice: 65
Zahvaljeno 76 puta na 49 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku Lucic Nemanja
Određen forumom Re: How to... C#

Imam jedno pitanje u vezi properties-a. Problem nastaje kad hoću da pozovem metodu NAD nekim od njih. Na prmier neka imam ovako nešto:
Kod:
class A
{
    private Vector2 velocity;

    public Vector2 Velocity
    {
        get { return velocity; }
        set { velocity = value; }
    }
}


class Program
{
    static void Main(string[] args)
    {
         A a = new A();
         a.Velocity.Normalize();
         a.velocity.Normalize(); // hipotetički kad bih imao pristup, npr. da je polje public
    }
}
Metoda Normalize() (članica struct Vector2) treba da izvrši neku obradu nad datim vektorom. Radi sasvim regularno ako je pozovem nad "stvarnom" promenljivom, ali ne uradi ništa ako je pozovem pomoću Velocity property.
Mene interesuje šta se dešava ako NE koristim operator dodele vrednosti. Dakle ne realizuju se ni get ni set blokovi. Ne vidim kako bi uopšte dati atribut mogao biti promenjen, jer property nema načina da zna nad kim treba da izvši datu metodu. Da li on možda napravi neki lokalni objekat, izvrši metodu nad njim i završi sa svojim izvršavanjem. Taj objekat bi naravno onda bio obrisan od strane Garbage Collectora jer za njega niko ne bi znao, a meni relevantan atribut ne bi bio izmenjen uopšte... što implicira da ništa nisam postigao.
Naravno, lagan način da se ovo zaobiđe je da koristim istu metodu koja bi samo imala povratnu vrednost koju bih prosledio property-ju, umesto da koristim metodu koja vrši direktnu obradu nad this objektom. Ali šta ako bih koristio tuđe biblioteke čija mi implementacija ne bi bila dostupna i u njima kreiranu samo funkciju koja vrši direktnu obradu? Da li bih bio onemogućen da koristim properties i da postavim atribut kao public?

Poslednja ispravka: Lucic Nemanja (7.4.2013 u 5:31)
Lucic Nemanja je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 7.4.2013, 8:44   #637
ivan90BG
Veteran
 
Član od: 3.5.2008.
Lokacija: Beograd
Poruke: 760
Zahvalnice: 81
Zahvaljeno 213 puta na 144 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Ako imaš property tipa struct, i ako je tebi dostupan samo get, tada ti ne možeš da izmeniš vrednost structa u objektu koji ga sadrži. Ali ako ti je dostupan set onda ide ovako:

Kod:
Vector2 vel = a.Velocity;
vel.Normalize();
a.Velocity = vel;
Kao što kažeš mogla bi da postoji metoda koja vraća this, da bi mogao kod da se skrati. Postoje i ljudi koji propagiraju da structovi ne bi trebalo da imaju metode koje izmenjuju struct, nego uvek vraćaju novu izmenjenu instancu (jer su structovi vrednosni tipovi, pa treba da se ponašaju kao primitive). Ali ako bi programer hteo da pozove seriju takvih metoda, a pri tom mu treba samo izlaz poslednje metode koju zove (ovo bi ispalo jako elegantno: vel.Normalize().Scale(...).NeštoTreće()...) tada bi se podaci kretali između metoda preko temporary objekata što bi snizilo performanse u odnosu na ovako kako je. Verujem da je zbog toga Microsoft izabrao da određeni structovi u .Net i XNA rade na ovaj način, a u XNA su performanse posebno važne. Žrtvovano je malo dužine napisanog koda (ali ne i čitljivosti) zarad većih performansi.

Poslednja ispravka: ivan90BG (7.4.2013 u 8:52)
ivan90BG je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku ivan90BG na korisnoj poruci:
Lucic Nemanja (7.4.2013)
Stara 7.4.2013, 14:44   #638
infomen1
Član
 
Član od: 31.1.2013.
Poruke: 32
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Kako da unosim i ispisujem podatke u C#, kao ono u C-u scanf...?
infomen1 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 7.4.2013, 15:10   #639
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux
 
Avatar korisnika voodoo_
 
Član od: 1.11.2005.
Poruke: 10.142
Zahvalnice: 1.562
Zahvaljeno 4.352 puta na 2.434 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Citat:
Beagle kaže: Pregled poruke
DLL je biblioteka u kompajliranom obliku i u njoj se cuvaju podaci neophodni za rad programa - nesto slicno Java bajtkodu.
Ne znam da li si ovako sročio jer stvarno tako misliš, ili da približiš početniku, ali nije tako

Dakle DLL (generalno) nema nikakve veze sa Java bajtkodom. DLL je isto što i EXE, samo mu fali funkcija WinMain koja na Windowsu služi kao "entry point" aplikacije. Ostatak je strukturno isti. DLL se (zbog nedostatka WinMain-a) ne može izvršavati direktno, već njegove funkcije mogu pozivati drugi EXE i DLL programi (kao i eventualne resurse, dijaloge, slike itd. koji se mogu nalaziti unutar DLL-a).

Poenta DLL-ova je da se "deljeni resursi" (uključujući programske funkcije) mogu čuvati u odvojenim fajlovima (tj. DLL-ovima) i onda ih raznih programi mogu pozivati po potrebi.
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 7.4.2013, 15:30   #640
DarioMirovic
Novi član
 
Član od: 15.1.2013.
Poruke: 14
Zahvalnice: 7
Zahvaljeno 3 puta na 3 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Citat:
infomen1 kaže: Pregled poruke
Kako da unosim i ispisujem podatke u C#, kao ono u C-u scanf...?
Kod:
using System.IO;

StreamReader sr = new StreamReader(); // Konstruktor po potrebi, vidi overload-e.
StreamWriter sw = new StreamWriter(); // Konstruktor po potrebi, vidi overload-e.
Npr.
Kod:
StreamWriter sw = new StreamWriter("moj_log.txt");
ili
Kod:
StreamWriter sw = new StreamWriter("C:\\Documents and Settings\\Korisnik\\My Documents\\neki moj fajl.txt");
Time si dodijelio određen tok / stream za čitanje ili pisanje. Sad kad te varijable znaju na koje tokove podataka su povezane, samo treba da ih koristiš:

Kod:
sr.ReadLine(); sr.Read(); // argumenti koji ti su ti potrebni, pogledaj dokumentaciju
sr.WriteLine("jedna linija mog tekstualnog fajla");
sr.Write("jedan dio linije mog tekstualnog fajla -> ");
sr.Write("ovaj dio se nastavlja na prethodni jer Write nije maloprije prešao u novi red");
DarioMirovic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
c sharp, c# tutoriali, how to, visual studio

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno



Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 5:39.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2019, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com