Forum Sveta kompjutera  

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje

Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 28.8.2009, 16:00   #61
mcdhappy80
Član
 
Član od: 15.6.2009.
Poruke: 120
Zahvalnice: 43
Zahvaljeno 3 puta na 2 poruka
Question Re: How to... Visual Basic

Poznajem VBA programiranje za rad u Access-u 07. Koliko sam razumeo Visual Basic ima svoje verzije jezika. Ono sto mene interesuje jeste, kojoj verziji VB-a je Access VBA ekvivalentan, koju verziju Visual Studia bih mogao da instaliram kako bih se iz Access okruzenja samo prebacio u novo?
Takodje, interesuje me da li bih isto sto radim u Access-u mogao da radim i u Visual Basic-u, znaci da se konektujem na bazu koja bi bila radjena u Access-u npr. a da forme za unos i izvestaje pravim u Visual Basic-u?
Hvala.
mcdhappy80 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 28.8.2009, 17:10   #62
irreal
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 9.1.2009.
Lokacija: Beograd, Banovo Brdo
Poruke: 1.157
Zahvalnice: 83
Zahvaljeno 448 puta na 303 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

najblizi VBA ti je VB 6.0
tu ces biti "kod kuce"

i da, mozes da se konektujes bez problema na access bazu, proguglaj, tutoriala ima mali milion.

however, ako mozes, ja bi ti preporucio da ipak predjes na VB.NET
bice ti malo veca promena, moraces malo da se naviknes i naucis po nesto novo, al VB.NET je daleko daleko mocniji jezik.
jedino ako ti .net platforma ne predstavlja problem (ne znam za kakve racunare razvijas softver)

u svakom slucaju, ako naucis VB.NET posle lepo mozes da produzis i na C# i uzivas

ako ne, VB 6.0 ti treba
irreal je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku irreal na korisnoj poruci:
mcdhappy80 (28.8.2009)
Stara 28.8.2009, 20:14   #63
mcdhappy80
Član
 
Član od: 15.6.2009.
Poruke: 120
Zahvalnice: 43
Zahvaljeno 3 puta na 2 poruka
Question Re: How to... Visual Basic

Citat:
irreal kaže: Pregled poruke
najblizi VBA ti je VB 6.0
tu ces biti "kod kuce"

i da, mozes da se konektujes bez problema na access bazu, proguglaj, tutoriala ima mali milion.

however, ako mozes, ja bi ti preporucio da ipak predjes na VB.NET
bice ti malo veca promena, moraces malo da se naviknes i naucis po nesto novo, al VB.NET je daleko daleko mocniji jezik.
jedino ako ti .net platforma ne predstavlja problem (ne znam za kakve racunare razvijas softver)

u svakom slucaju, ako naucis VB.NET posle lepo mozes da produzis i na C# i uzivas

ako ne, VB 6.0 ti treba
Pa jel mogu onda da instaliram VS 2008 ili moram 2005?
Hvala
mcdhappy80 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 28.8.2009, 23:47   #64
boshkodj
Veteran
 
Član od: 4.7.2008.
Lokacija: Somewhere along the line
Poruke: 505
Zahvalnice: 85
Zahvaljeno 34 puta na 29 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Citat:
mcdhappy80 kaže: Pregled poruke
Pa jel mogu onda da instaliram VS 2008 ili moram 2005?
Hvala
Ako hoces .NET onda 2008 , ako ne , onda 2005.
boshkodj je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 29.8.2009, 0:01   #65
Andross
Kekule Mekule
 
Avatar korisnika Andross
 
Član od: 8.12.2005.
Lokacija: Beograd
Poruke: 3.518
Zahvalnice: 544
Zahvaljeno 929 puta na 495 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku Andross
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

^Oba su .NET Ako oces .NET instaliraj bilo koju "dveiljadarku" (mada najbolje 2008), ako neces cepaj 6.0 (to je 98 valjda).
Andross je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Andross na korisnoj poruci:
boshkodj (29.8.2009)
Stara 29.8.2009, 11:52   #66
doctor
Deo inventara foruma
 
Član od: 14.3.2008.
Lokacija: E1M1
Poruke: 10.473
Zahvalnice: 3.568
Zahvaljeno 2.654 puta na 1.850 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Citat:
mcdhappy80 kaže: Pregled poruke
Poznajem VBA programiranje za rad u Access-u 07. Koliko sam razumeo Visual Basic ima svoje verzije jezika. Ono sto mene interesuje jeste, kojoj verziji VB-a je Access VBA ekvivalentan, koju verziju Visual Studia bih mogao da instaliram kako bih se iz Access okruzenja samo prebacio u novo?
Takodje, interesuje me da li bih isto sto radim u Access-u mogao da radim i u Visual Basic-u, znaci da se konektujem na bazu koja bi bila radjena u Access-u npr. a da forme za unos i izvestaje pravim u Visual Basic-u?
Hvala.
Sto se tice rada sa Access bazama, moja preporuka ti je VB 6.0 jer sam radio kilo aplikacija sa bazama podataka u njemu i bio sam odusevljen fleksibilnoscu koju nudi. Ovaj net mi se nimalo ne svdja Ne znam zasto ali odbojan mi je.
Citat:
Da upravu si tu knjigu koristim i poprilicno je dobra.Prvo sam krenuo sa c++ ali to mi nije bas poslo za rukom pa sam presao na visual basic koj po meni je malo laksi i bolji za pocetak.A posto vidim da si upoznat s VB da li znas koju knjigu da uzmem kad zavrsim s ovom?
Unapred Hvala!!!
Nadji Visual Basic Black Book Imas ih TONU na internetu Samo guglaj!
doctor je sada online   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 29.8.2009, 15:19   #67
irreal
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 9.1.2009.
Lokacija: Beograd, Banovo Brdo
Poruke: 1.157
Zahvalnice: 83
Zahvaljeno 448 puta na 303 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Citat:
doctor kaže: Pregled poruke
Ne znam zasto ali odbojan mi je.
odbojan ti je zato sto je totalno drugaciji.

dobro, mozda ne totalno, ali mnogo mnogo drugaciji.
i onda stvara taj osecaj "sve mi je vrlo poznato, al opet ne mogu sam da se snadjem"
pa moras da gledas help-ove i citas msdn i ostalo.

al da je dvesta pedest i osam hiljada puta bolji - jeste.
i za access baze, i za hello world, i za sve sto ikada moze da ti padne napamet.

mana je, naravno, veci minimalni zahtevi za racunar, i potreba za instalacijom .net-a
irreal je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 30.8.2009, 1:46   #68
Ivan-94
Veteran
 
Član od: 15.3.2009.
Lokacija: Beograd
Poruke: 654
Zahvalnice: 240
Zahvaljeno 63 puta na 43 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Ivan-94 Slanje poruke preko Skypea korisniku Ivan-94
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

E imam jedno pitanje,malo je glupavo
Koji kod da ukucam u button da bi pokrenuo instalaciju(setup) nekog programa.Npr. SkypeSetup.exe u novom prozoru znaci nezavisno??
Molim brz odgovor

EDIT:Samo da napomenem da ovo treba da se pokrene sa cd-a

Poslednja ispravka: Ivan-94 (30.8.2009 u 1:58)
Ivan-94 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 30.8.2009, 2:11   #69
doctor
Deo inventara foruma
 
Član od: 14.3.2008.
Lokacija: E1M1
Poruke: 10.473
Zahvalnice: 3.568
Zahvaljeno 2.654 puta na 1.850 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Citat:
irreal kaže: Pregled poruke
odbojan ti je zato sto je totalno drugaciji.

dobro, mozda ne totalno, ali mnogo mnogo drugaciji.
i onda stvara taj osecaj "sve mi je vrlo poznato, al opet ne mogu sam da se snadjem"
pa moras da gledas help-ove i citas msdn i ostalo.

al da je dvesta pedest i osam hiljada puta bolji - jeste.
i za access baze, i za hello world, i za sve sto ikada moze da ti padne napamet.

mana je, naravno, veci minimalni zahtevi za racunar, i potreba za instalacijom .net-a
Ceo post ti je na mestu.

To zadnje je mana koja najvise zeza celu stvar
doctor je sada online   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 30.8.2009, 2:16   #70
doctor
Deo inventara foruma
 
Član od: 14.3.2008.
Lokacija: E1M1
Poruke: 10.473
Zahvalnice: 3.568
Zahvaljeno 2.654 puta na 1.850 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Citat:
Ivan-94 kaže: Pregled poruke
E imam jedno pitanje,malo je glupavo
Koji kod da ukucam u button da bi pokrenuo instalaciju(setup) nekog programa.Npr. SkypeSetup.exe u novom prozoru znaci nezavisno??
Molim brz odgovor

EDIT:Samo da napomenem da ovo treba da se pokrene sa cd-a
Ne znam u kom VB radis ali bi trebalo da kod glasi za VB6

Kod:
Shell App.Path & "\SkypeSetup.exe"
dok ces kod VB .Net upotrebiti umesto App.Path - Application.Startup (tako beshe valjda, auto completion radi stvar )

to je "sabiranje" stringova: Putanja foldera gde je pokrenuta aplikacija & putanja do exe fajla sa "\" ispred (razmisli malo)

Ako hoces da koristis apsolutne putanje onda Shell Putanja kao string

EDIT: Pogledaj i sve dostupne "parametre" shell funkcije...

Poslednja ispravka: doctor (30.8.2009 u 2:24)
doctor je sada online   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku doctor na korisnoj poruci:
Ivan-94 (30.8.2009)
Stara 30.8.2009, 2:31   #71
Ivan-94
Veteran
 
Član od: 15.3.2009.
Lokacija: Beograd
Poruke: 654
Zahvalnice: 240
Zahvaljeno 63 puta na 43 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Ivan-94 Slanje poruke preko Skypea korisniku Ivan-94
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Citat:
doctor kaže: Pregled poruke
Ne znam u kom VB radis ali bi trebalo da kod glasi za VB6

Kod:
Shell App.Path & "\SkypeSetup.exe"
dok ces kod VB .Net upotrebiti umesto App.Path - Application.Startup (tako beshe valjda, auto completion radi stvar )

to je "sabiranje" stringova: Putanja foldera gde je pokrenuta aplikacija & putanja do exe fajla sa "\" ispred (razmisli malo)

Ako hoces da koristis apsolutne putanje onda Shell Putanja kao string

EDIT: Pogledaj i sve dostupne "parametre" shell funkcije...
Thanks
Malo me je zbunjivalo to sto nema odredjenu putanju do programa,a i uopste nisam ni razmislio
Ivan-94 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 30.8.2009, 2:41   #72
doctor
Deo inventara foruma
 
Član od: 14.3.2008.
Lokacija: E1M1
Poruke: 10.473
Zahvalnice: 3.568
Zahvaljeno 2.654 puta na 1.850 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Nema na cemu.
Sledeci put Google, dobices odgovor daleko brze
doctor je sada online   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.9.2009, 16:20   #73
mcdhappy80
Član
 
Član od: 15.6.2009.
Poruke: 120
Zahvalnice: 43
Zahvaljeno 3 puta na 2 poruka
Question Re: How to... Visual Basic

Citat:
boshkodj kaže: Pregled poruke
Ako hoces .NET onda 2008 , ako ne , onda 2005.
Imam još nekoliko pitanja.
Kada kažete VB 6.0 da li to znači da ću morati da instaliram baš Visual Basic 6.0 ili Microsoft Visual Studio 2005?
Pošto sam pre postavljanja ovih pitanja već nabavio Visual Studio 2008 i instalirao ga, da li u njemu mogu da radim VB6 ili samo .NET?
Da li može doći do konflikta ukoliko na ovom računatu gde je VS2008 instaliram VS2005 ili Visual Basic 6?
Hvala
mcdhappy80 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.9.2009, 17:18   #74
boshkodj
Veteran
 
Član od: 4.7.2008.
Lokacija: Somewhere along the line
Poruke: 505
Zahvalnice: 85
Zahvaljeno 34 puta na 29 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Citat:
mcdhappy80 kaže: Pregled poruke
Imam još nekoliko pitanja.
Kada kažete VB 6.0 da li to znači da ću morati da instaliram baš Visual Basic 6.0 ili Microsoft Visual Studio 2005?
Pošto sam pre postavljanja ovih pitanja već nabavio Visual Studio 2008 i instalirao ga, da li u njemu mogu da radim VB6 ili samo .NET?
Da li može doći do konflikta ukoliko na ovom računatu gde je VS2008 instaliram VS2005 ili Visual Basic 6?
Hvala
Ja sam bio pogresio ... I Visual 2005 i Visual 2008 su .NET i nemaju veze sa Visual Basicom 6. 6 je iz 1995 godine ( Nisam siguran da li je iz 1995 ili 1998 ) Tako da , ako neces .NET , onda iskljucivo trazi Visual Basic 6.0
boshkodj je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.9.2009, 22:04   #75
doctor
Deo inventara foruma
 
Član od: 14.3.2008.
Lokacija: E1M1
Poruke: 10.473
Zahvalnice: 3.568
Zahvaljeno 2.654 puta na 1.850 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Citat:
mcdhappy80 kaže: Pregled poruke
Imam još nekoliko pitanja.
Kada kažete VB 6.0 da li to znači da ću morati da instaliram baš Visual Basic 6.0 ili Microsoft Visual Studio 2005?
Pošto sam pre postavljanja ovih pitanja već nabavio Visual Studio 2008 i instalirao ga, da li u njemu mogu da radim VB6 ili samo .NET?
Da li može doći do konflikta ukoliko na ovom računatu gde je VS2008 instaliram VS2005 ili Visual Basic 6?
Hvala
To su dva razlicita IDE VB 6.0 je iz '98 a .Net je izasao...hmmm 2001-02 tako nesto imas 2003 2005 i 2008 na raspolaganju. U svakom slucaju, ja sam uvek za VB6 a ako hoces .Net varijantu uhvati 2008 verziju u sake.
doctor je sada online   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 7.9.2009, 21:03   #76
irreal
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 9.1.2009.
Lokacija: Beograd, Banovo Brdo
Poruke: 1.157
Zahvalnice: 83
Zahvaljeno 448 puta na 303 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

niko da mu odgovori konkretno na pitanje.

nece nista smetati da imas i VB 6 i Visual Studio 2008 instaliran.
irreal je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.9.2009, 2:17   #77
Markonije
Veteran
 
Član od: 14.3.2009.
Poruke: 1.171
Zahvalnice: 200
Zahvaljeno 268 puta na 173 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Glavna razlika Vb 6 u odnosu na .net jeste da Vb6 ima logicniju i prostiju sintaksu(moje misljenje).
Iz mog iskustva Vb6 je vise 'user friendly' za pocetnike.
A naravno vremenom se stvari 'komplikuju' i ima vecih prohteva mislim na .net ,ali u kom god jeziku da ucite ne mozete pogresiti ako savladate osnove i krenete da unapredjujete znanje.
Markonije je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.9.2009, 11:55   #78
doctor
Deo inventara foruma
 
Član od: 14.3.2008.
Lokacija: E1M1
Poruke: 10.473
Zahvalnice: 3.568
Zahvaljeno 2.654 puta na 1.850 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Citat:
Markonije kaže: Pregled poruke
Glavna razlika Vb 6 u odnosu na .net jeste da Vb6 ima logicniju i prostiju sintaksu(moje misljenje).
Iz mog iskustva Vb6 je vise 'user friendly' za pocetnike.
A naravno vremenom se stvari 'komplikuju' i ima vecih prohteva mislim na .net ,ali u kom god jeziku da ucite ne mozete pogresiti ako savladate osnove i krenete da unapredjujete znanje.
O tome pricam sve vreme
Mada neki ne prihvataju VB6 jer smatraju da treba gledati u buducnost pa koristiti .Net, sto, naravno, nije pogresno, ali je nekako bolje poceti sa VB6, pa cak i nastaviti sa radom u njemu. Dok se ne dodje do jedne od prepreka koje je .Net uklonio...
doctor je sada online   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.9.2009, 2:35   #79
mcdhappy80
Član
 
Član od: 15.6.2009.
Poruke: 120
Zahvalnice: 43
Zahvaljeno 3 puta na 2 poruka
Question Re: How to... Visual Basic

Probao sam da instaliram Visual Studio 6, nabavio nekoliko verzija i nisam mogao da ga instaliram tako da mi ostaje VS 2008. Interesuje me još i ovo:
Koja je razlika između Visual Basica koji se pojavljuje u Visual Studio-u 6 i .NET-a 3.5?
Ako Visual Studio 6 koristi Visual Basic verziju 6 (ako sam dobro razumeo) koju verziju Visual Basic-a koristi VS 2008, i da li je uopšte koristi pošto svi projekti koji se kreiraju imaju kao opcije izbor .NET framework-a u kome se kreiraju?

Hvala.
mcdhappy80 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.9.2009, 12:37   #80
doctor
Deo inventara foruma
 
Član od: 14.3.2008.
Lokacija: E1M1
Poruke: 10.473
Zahvalnice: 3.568
Zahvaljeno 2.654 puta na 1.850 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

O Bogo... VS 6 ima VB6 a VS 2008 ima VB 2008, koji se poprilicno razlikuju po tome kako sve radi "ispod haube". Dakle, da bi bilo koja aplikacija napravljena u VB 2008 ili bilo kom VS jeziku, radila kako treba potrebno je da na masini na kojoj se pokrece bude instaliran .Net Framework v3.5 dok VS 2005 takodje zahteva .Net Framework ali v2.0... VB 6 ne zahteva nista osim svojih runtime-ova i ActiveX kontrola. Kako svaki racunar ima instalirane VB6 runtime biblioteke ostaje da se uz aplikaciju isporuce samo koriscene ActiveX kontrole (i eventualno DLL fajlovi), sto je daleko manje nego masivni .Net Fw v3.5. Prednost VS 2008 je, koliko sam uocio, veci broj funkcija, zahvaljujuci kojima se eliminise direktno pozivanje pojedinih API funckija kao u VB6, i rad sa klasama. Toliko od mene.
doctor je sada online   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
how to, vb6, visual basic, visual basic 6

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno


Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Visual Basic pomoć HITNO!!! TamindzaNS Programiranje 2 3.4.2009 14:43
Visual Basic 6: Online Serveri Bojan Pravljenje igara 3 8.11.2007 21:15
Visual Basic 6.0 Tutorial DobroslaV Programiranje 10 4.8.2007 14:05
Microsoft Visual Basic vladix Pravljenje igara 5 17.11.2006 19:18
Visual Basic PeTkO Programiranje 20 17.11.2006 14:15


Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 19:28.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2019, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com