Forum Sveta kompjutera  

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje

Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 17.6.2009, 12:29   #21
MikiSoft
Novi član
 
Član od: 21.5.2009.
Poruke: 18
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 4 puta na jednoj poruci
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Citat:
irreal kaže: Pregled poruke
koji crni svi ?

neko koga je mrzelo da uci sve novo ?

kad god izadje nova tehnologija oni koje mrzi da ponovo uce ce je olajavati. (naravno, neki put je olajavanje opravdano, ali za vb sigurno nije)

plus, koji ti je to vb "2008, 2009, 2010" ?

postoji VB.NET (VB 7.0)
VB.NET 2003 (VB 7.1)
VB 2005 (VB 8.0) (ovde je prekinuto sa .net)
VB 2008 (VB 9.0)
i
VBx (VB 10.0)
Ma pogresio sam u pisanju (odmah su od 2008. presli na 2010.),
al pitaj bilo ama bilo kog programera u VB, koji pravi svakakve programe, na to pitanje, odgovoriceti da je VB6 najbolji, a da ovi ostali nisu dobri, ja imam ljude na MSN-u koji programiraju (hakerske alatke), i kazu da ne skidam najnovije verzije VB-a, nego da skinem VB6, a stvarno je najbolji od svih izdanja (VB-a)...ocito svi programeri su se navikli na staru verziju VB-a (VB6), zato sto ove nove verzije izlaze svake godine, i svaki put se nesto menja, ljudi nece svake godine da koriste novije verzije VB-a, a i interfejs (i kodovi) se menjaju, zato su se zadrzali, i naviknuli na VB6-u...veoma malo korisnika programira u ove novije verzije (VB-a).

Poslednja ispravka: MikiSoft (17.6.2009 u 12:38)
MikiSoft je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.6.2009, 12:39   #22
irreal
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 9.1.2009.
Lokacija: Beograd, Banovo Brdo
Poruke: 1.157
Zahvalnice: 83
Zahvaljeno 448 puta na 303 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Citat:
MikiSoft kaže: Pregled poruke
Ma pogresio sam u pisanju (odmah su od 2008. presli na 2010.),
al pitaj bilo ama bilo kog programera u VB, koji pravi svakakve programe, na to pitanje, odgovoriceti da je VB6 najbolji, a da ovi ostali nisu dobri, ja imam ljude na MSN-u koji programiraju (hakerske alatke), i kazu da ne skidam najnovije verzije VB-a, nego da skinem VB6, a stvarno je najbolji od svih izdanja (VB-a)....


evo, ja sam svojevremeno zaradjivao za zivot u VB6-ici, a radio sam i u 2005 i u 2008 pre nego sto sam presao na C++
u pocetku sam hteo da odustanem, ali kad sam malo bolje naucio dosao sam do objektivnih zakljucaka.

ako ti .net platforma ne predstavlja problem za doticni projekat, noviji VB-ovi su svakako bolji.

ako ne zelis da se obavezes na .net, VB6 je bolji.

reci da je bez ogranicenja najbolji je cista glupost !

"koji programiraju (hakerske alatke), i kazu da ne skidam najnovije verzije VB-a, nego da skinem VB6"
da li treba ovo da komentarisem?
programiraju oni pite, a ne hakerske alate.

sad ces mi jos reci da tvoj drug pise svoje drajvere za graficku a jedan covek kojeg poznajes moze bilo kome "da upadne u racunar"

to su najcesce ljudi koji nauce neke relativno banalne stvari, tipa da napisu trainer za neku prostu igru ili da kopiraju neciji source i malo preprave i onda tebi prodaju price kako su oni hakeri. cast izuzetcima.
irreal je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.6.2009, 12:45   #23
Lazar95
Veteran
 
Član od: 26.8.2008.
Poruke: 1.127
Zahvalnice: 394
Zahvaljeno 47 puta na 40 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku Lazar95
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Citat:
irreal kaže: Pregled poruke
ako imas pravilno instaliran VB, nista lakse

ides na File > Make x.exe gde je x ime tvog projekta (najverovatnije Project1, pretpostavljam da nisi menjao )

takav .exe fajl ces moci da pokrenes na svakoj masini koja ima vb runtime fajlove, ali o tome ne moras puno da brines jer u danasnje vreme ces dosta tesko naci komp koji nema ove runtime fajlove. eventualno neka 98-ica koja nije updateovana i slicno.
imam i uspelo mi je mnogo ti hvala....
imam jos neka pitanja!
Zasta sluzi komanda ,,i,,?
I zasto kada naprimer hocu da mi se nesto pokaze na prozoru ukucam 6 puta Print:?
Lazar95 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.6.2009, 13:00   #24
irreal
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 9.1.2009.
Lokacija: Beograd, Banovo Brdo
Poruke: 1.157
Zahvalnice: 83
Zahvaljeno 448 puta na 303 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

kakve vam to primere daju O_o

prvo, " ,,i,, "

da li si ti to hteo da stavis slovo i pod navodnike ili komanda bukvalno glasi zarez, zarez, i, zarez, zarez ?

ako je samo slovo, onda je i samo jedna obicna varijabla, najcesce se za petlje koje imaju indeks kao varijabla stavlja bas slovo "i" ali to je kompletno opciono, ti varijablu mozes da nazoves kako god hoces.

ako si mislio bukvalno na komandu ,,i,, to kao komanda ne postoji. lici mi mozda kao pozivanje funkcije (ili modula/suba) koji prima opcione parametre, u tom slucaju bi znacilo da si prva dva parametra namerno izostavio, naveo treci, i onda izostavio i cetvrti i peti.

drugo, Print.

Print funkciju ima svaka kontrola koja podrzava crtanje (recimo, PictureBox, ili sama Forma)
ako napises samo print, koliko se ja secam pozvace se print funkcija te forme iz koje si je pozvao.

print ce ispisati tekst (u onom fontu, velicini i boji koji je podesen na kontroli ciji print pozivas). tekst za ispisivanje mu navedes kao parametar

koordinate gde ce se taj tekst ispisati mozes podesiti sa .CurrentX i .CurrentY
ako ne podesis koordinate, koliko ja znam, windows ce poceti od gornjeg levog ugla (0,0) i svaki put prelaziti u "sledeci red"
odnosno, spustati po y osi za vrednost visine fonta.

ne bih ti bas savetao zezanje sa print funkcijom, barem ne u pocetku.
probaj recimo da stavis kontrolu "Label", das joj ime, recimo "natpis"
i onda koristi natpis.Caption = "Ovo je poruka"
postoji mnogo razloga zasto bi morao vise puta da napises print da bi video bilo sta.

od mogucnosti da neka kontrola "pokriva" gornji levi ugao forme" do mogucnosti da treba da ukljucis AutoRedraw, ma svasta...

p.s.
koordinate kod .currentx i .currenty su po defaultu u "tweepovima" savetujem ti da u properties-u kontrole ili forme prebacis na Pixele.

e da, ako hoces postavi kod koji te muci pa da pogledam tacno u cemu je problem.
irreal je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku irreal na korisnoj poruci:
Lazar95 (17.6.2009)
Stara 17.6.2009, 13:42   #25
Lazar95
Veteran
 
Član od: 26.8.2008.
Poruke: 1.127
Zahvalnice: 394
Zahvaljeno 47 puta na 40 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku Lazar95
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

ma ja to iz knjige sam radim..nego hocu da mi bude jasno to sto radim...evo dacu vam jedan koji sam napravio!
Lazar95 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.6.2009, 15:34   #26
Lazar95
Veteran
 
Član od: 26.8.2008.
Poruke: 1.127
Zahvalnice: 394
Zahvaljeno 47 puta na 40 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku Lazar95
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Evo ovo je prvi program koji sam sam napravio uz malu pomoc knjige.....moj je primer smao to da znate......
*
*

*
*
Pa kazite mi da li valja ili ne
Lazar95 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.6.2009, 15:52   #27
irreal
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 9.1.2009.
Lokacija: Beograd, Banovo Brdo
Poruke: 1.157
Zahvalnice: 83
Zahvaljeno 448 puta na 303 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Super je da pocinjes programiranje, i super je sto program radi, ali evo par stvari koje mozes da popravis.
ako se na necemu zaglavis, pitaj slobodno.
  • Forma je suvise velika za kolicinu podataka koje prikazuje
  • Korisnik moze formu proizvoljno "razvlaciti" a za time nema potrebe
  • Nisam siguran da bilo koga zanima tacan datum pravljenja aplikacije
  • Naslov forme je "Form1"
  • Probaj da implementiras da korisnik upise za koliko grama zeli da sazna broj kalorija. kada to uradis, sledeci korak je da dozvolis korisniku da bira da li unosi grame ili kilograme.

Inace, mnogo ti je bolje da postavis source code, tako da iskusniji clanovi mogu da ti ukazu na "lose navike" i lose implementiran kod. samo zato sto aplikacija radi ne znaci da je dobro napisana.
irreal je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.6.2009, 15:53   #28
Lazar95
Veteran
 
Član od: 26.8.2008.
Poruke: 1.127
Zahvalnice: 394
Zahvaljeno 47 puta na 40 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku Lazar95
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

sad si mi sve rekao.....nemoj meni te strucne nazive da objasnjavas ja sam tek poceo i tek ono osnovno treba da savladam....
Lazar95 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.6.2009, 18:31   #29
Lazar95
Veteran
 
Član od: 26.8.2008.
Poruke: 1.127
Zahvalnice: 394
Zahvaljeno 47 puta na 40 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku Lazar95
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Evo code.....
znaci sve sam sam radio uz pomoc primera iz knjige.Niko mi nije pomogao,roditleji ne znaju o programiranju tkao da me nemojtep uno kritikovati imajte u vidu da sam pocetnik!


Kod:
Private Sub cmbVoce_Change()

End Sub

Private Sub Broj_Click()

End Sub

Private Sub cmdKraj_Click()
Unload Me
End Sub

Private Sub Form_Load()
lstLista1.AddItem "Breskva"
lstLista1.AddItem "Pomorandza"
lstLista1.AddItem "Jabuka"
lstLista1.AddItem "Banana"
lstLista1.AddItem "Kajsija"
lstLista1.AddItem "Smokva"
lstLista1.AddItem "Sljiva"
lstLista1.AddItem "Kruska"
lstLista1.AddItem "Visnje"
lstLista1.AddItem "Tresnje"
lstLista1.AddItem "Grejpfrut"
lstLista1.AddItem "Grozdje"
lstLista1.AddItem "Dinja"
lstLista1.AddItem "Lubenica"

End Sub

Private Sub lstLista1_Click()
Dim Broj As String
Select Case lstLista1.ListIndex
Case 0
   Broj = "42"
   Kalorije = Broj
Case 1
   Broj = "39"
   Kalorije = Broj
Case 2
   Broj = "48"
   Kalorije = Broj
Case 3
   Broj = "61"
   Kalorije = Broj
Case 4
   Broj = "50"
   Kalorije = Broj
Case 5
   Broj = "264"
   Kalorije = Broj
Case 6
   Broj = "50"
   Kalorije = Broj
Case 7
   Broj = "61"
   Kalorije = Broj
Case 8
   Broj = "55"
   Kalorije = Broj
Case 9
   Broj = "57"
   Kalorije = Broj
Case 10
   Broj = "40"
   Kalorije = Broj
Case 11
   Broj = "70"
   Kalorije = Broj
Case 12
   Broj = "42"
   Kalorije = Broj
Case 13
   Broj = "31"
   Kalorije = Broj
End Select
End Sub
Lazar95 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.6.2009, 21:43   #30
Lazar95
Veteran
 
Član od: 26.8.2008.
Poruke: 1.127
Zahvalnice: 394
Zahvaljeno 47 puta na 40 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku Lazar95
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

I da pitam jos nesto,da li je ovo dobar program za pocetnike kao sto sam ja,ili treba da idem na drugi?
Lazar95 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.6.2009, 23:38   #31
boshkodj
Veteran
 
Član od: 4.7.2008.
Lokacija: Somewhere along the line
Poruke: 505
Zahvalnice: 85
Zahvaljeno 34 puta na 29 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Citat:
Lazar95 kaže: Pregled poruke
I da pitam jos nesto,da li je ovo dobar program za pocetnike kao sto sam ja,ili treba da idem na drugi?
Drugi.
boshkodj je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.6.2009, 23:42   #32
doctor
Deo inventara foruma
 
Član od: 14.3.2008.
Lokacija: E1M1
Poruke: 10.473
Zahvalnice: 3.568
Zahvaljeno 2.654 puta na 1.850 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Mene je QBasic uveo u programiranje, a VB6 opsmenio Zatim sam ucio Delphi... Ja ti preporucujem da sa njim pocnes, i ja sam poceo sa tom knjigom, zatim kupio VB6 Pro korak po korak, i sada relativno dobro vladam VB-om ali nemam volje da prelazim na .Net varijante, vec krecem da ucim C. Preporucio bih ti posle VB-a malo Delphi (koji je u sustini pascal), a zatim C. Ukoliko ti treba pomoci sa VB6 rado cu biti tu da pomognem, samo da znas da nisam profesionalni programer u bilo kom smislu

P.S. Da li se razumes u osnove hardvera i softvera? (Pretpostavljam da da)
doctor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.6.2009, 23:46   #33
doctor
Deo inventara foruma
 
Član od: 14.3.2008.
Lokacija: E1M1
Poruke: 10.473
Zahvalnice: 3.568
Zahvaljeno 2.654 puta na 1.850 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Citat:
boshkodj kaže: Pregled poruke
Drugi.
Ne bih rekao, jer mi se cini, i moji utisci su da VB moze mnogo lakse i brze da razvije logiku programiranja, sintaksa se brzo nauci Nece on odmah pisati engine i dll fajlove Pocece od tzv. "Hello, world!" (mada je taj stadijum, vidim, prevazisao), ici ce do algoritama za sortiranje, preko upisivanja na disk, automatizacije, obrade teksta, do baza podataka i web programiranja (konkretno DHTML). Kad zavrsi - preci ce na C. Sintaksu ce brzo nauciti, ali ce mu logika programiranja biti na nivou
doctor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.6.2009, 1:23   #34
irreal
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 9.1.2009.
Lokacija: Beograd, Banovo Brdo
Poruke: 1.157
Zahvalnice: 83
Zahvaljeno 448 puta na 303 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

ok ti je program za pocetnika.
al kao sto sam te vec savetovao, na njemu mozes sasvim fino da naucis mnogo kako o programiranju tako i o samom vb-u.

uradi da listu moze da ucitava sa hard diska
uradi jedan deo koji ce biti "editor" iz kojeg mozes da brises menjas i dodajes stavke
uradi neku vrstu kalkulatora za te kalorije (tipa, izaberes stavku, otkucas gramazu i stisnes "dodaj" i onda u krug)

uradi grafikone, gde bi korisnik izabrao odredjen broj stavki, a tvoj program na grafikonu pokazao svaku stavku kao kolonu, da se lakse vide razlike.

upotrebi mastu, sve sto ti padne napamet - dodaj.

najbolje se uci kroz rad i iskustvo.

e sad, ne ocekujem ja da ti sad sednes za kompjuter i umes da napravis sve ovo sto sam naveo.
ali za svaki problem proguglaj, razmisli kako bi ga resio i nadji dokumentaciju o tome. ako se bas zaglavis, pitaj ovde i neko ce te uputiti u pravom smeru, onda jos malo razbijaj glavu, jos malo guglaj, i kad dodjes sam do resenja to ce biti i korisno i poucno i lep je osecaj
irreal je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.6.2009, 8:26   #35
Lazar95
Veteran
 
Član od: 26.8.2008.
Poruke: 1.127
Zahvalnice: 394
Zahvaljeno 47 puta na 40 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku Lazar95
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

ok hvala.....hmm nisam te bas najbolje rauzmeo sta da dodam,ali pokusacu sam!Pa cemo videti sta ce ispasti....XD
Lazar95 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.6.2009, 10:48   #36
boshkodj
Veteran
 
Član od: 4.7.2008.
Lokacija: Somewhere along the line
Poruke: 505
Zahvalnice: 85
Zahvaljeno 34 puta na 29 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Citat:
doctor kaže: Pregled poruke
Ne bih rekao, jer mi se cini, i moji utisci su da VB moze mnogo lakse i brze da razvije 1.logiku programiranja, 2.sintaksa se brzo nauci
1. logiku programiranja sigurno nece razviti iz VB-a,covek treba prvo da nauci kako se gradi program,a program se ne gradi tako sto se na formu nabacaju textbox-ovi button i drugo,nego se to radi poslednje.
2. Kao sto sam rekao vec jednom : Sintaksa se najlakse uci. Sintaksa ima "100 reci" a problema ima milion.
boshkodj je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.6.2009, 11:00   #37
Lazar95
Veteran
 
Član od: 26.8.2008.
Poruke: 1.127
Zahvalnice: 394
Zahvaljeno 47 puta na 40 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku Lazar95
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

ma dobro bre,dobro je meni ovo za pocetak.....Evo moje nove verzije!
http://rapidshare.com/files/24583972...ija_u_vocu.rar
*****
Ono sto je izmenjeno je:
1)Ime nije Form1
2)Korisnik ne moze da siri prozor koliko hoce
3)Dodao sam kalkulator
4)Obrisao sam ono ,,Created by...,,
To je to......za ovo ostlao ne znam,na primer graf ili tako te stvari to jos ne znam!
Lazar95 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.6.2009, 11:03   #38
boshkodj
Veteran
 
Član od: 4.7.2008.
Lokacija: Somewhere along the line
Poruke: 505
Zahvalnice: 85
Zahvaljeno 34 puta na 29 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Mogao bih da stavis neku boju ili sliku sa vocem na formu da bi izgledalo nekako "graficki" lepse
boshkodj je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.6.2009, 11:04   #39
Lazar95
Veteran
 
Član od: 26.8.2008.
Poruke: 1.127
Zahvalnice: 394
Zahvaljeno 47 puta na 40 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku Lazar95
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

aha razmisljao sma o otme,da kada kliknes na voce da se pokaze njegova slika...(ima primer koda u knjizi)
Tako da mogu to,ali kasnije smorio sam se malo....
Lazar95 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.6.2009, 13:48   #40
irreal
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 9.1.2009.
Lokacija: Beograd, Banovo Brdo
Poruke: 1.157
Zahvalnice: 83
Zahvaljeno 448 puta na 303 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

heh, evo ti jedne lekcije iz programiranja.

NIKADA nemoj da verujes slepo u ulaz.
UVEK proveri input u program pre bilo kakve obrade.

u tvom digitronu umesto broja grama ukucas slovo, stisnes obrada, sta se desava ? Type Mismatch i program se gasi.

probaj u dugmetu "Obrada" pre svog ostalog koda da uradis nesto tipa
Kod:
if not isnumeric(text1.text) or len(text1.text) = 0 then Msgbox "Pogresno unesena vrednost","Greska",VBCritical: exit sub
naravno, text1 zamenis imenom kontrole gde korisnik unosi vrednost.

takodje, korisnik moze da kuca i u drugo polje, sto ne bi trebao da moze da uradi. probaj .locked property na textboxu da postavis na true.
ista je prica kad u drugo polje upises slovo, type mismatch.

bolje ti je da rezultat drizs u internoj varijabli, a kontrola sluzi samo za prikaz rezultata.

lastly, vec sam ti rekao, bolje ti je kaci kod nego .exe fajl. al kako zelis...
irreal je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
how to, vb6, visual basic, visual basic 6

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno


Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Visual Basic pomoć HITNO!!! TamindzaNS Programiranje 2 3.4.2009 14:43
Visual Basic 6: Online Serveri Bojan Pravljenje igara 3 8.11.2007 21:15
Visual Basic 6.0 Tutorial DobroslaV Programiranje 10 4.8.2007 14:05
Microsoft Visual Basic vladix Pravljenje igara 5 17.11.2006 19:18
Visual Basic PeTkO Programiranje 20 17.11.2006 14:15


Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 19:52.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2019, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com