Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Internet > Web razvoj > Web dizajn

Web dizajn Saveti u vezi dizajna sajtova

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 18.6.2009, 19:57   #1
xsalex
Član
 
Član od: 5.4.2008.
Lokacija: Doboj
Poruke: 92
Zahvalnice: 66
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
Određen forumom CSS pozicioniranje problem

Pozdrav svima,
evo mene posle nekog vremena ponovo kod vas društvo da tražim pomoć, od poslednji put sam savladao osnove HTML-a, i naučio iskorištavat CSS-skripte na svojim blogovima, stranice su mi odlične, tako da sam sad glavna faca na blogu... Ali kako sve više napredujem, sve se više javlja potreba za većim mogućnostima, za ljepšim i atraktivnijim stranicama koje ljubav znače

Ma da ne *****m evo u čemu je problem , koristim ovaj kod na svojoj stranici da pozicioniram slike, na lakši način :

HTML kod:
 <html>
<head>
<style type="text/css">
h2.pos_left
{
position:relative;
left:-20px;
}

h2.pos_right
{
position:relative;
left:20px;
}
</style>
</head>

<body>
<h2>This is a heading with no position</h2>
<h2 class="pos_left">This heading is moved left according to its normal position</h2>
<h2 class="pos_right">This heading is moved right according to its normal position</h2>
<p>Relative positioning moves an element RELATIVE to its original position.</p>
<p>The style "left:-20px" subtracts 20 pixels from the element's original left position.</p>
<p>The style "left:20px" adds 20 pixels to the element's original left position.</p>
</body>

</html>
To sam našao ovde: http://www.w3schools.com/Css/tryit.a...ition_relative

I sve je ok, samo kada stisnem na tastaturi CRTL + i kada okrenem točkić na mišu, i kada povećam prikaz teksta na ekranu, sve se pokvari, slike ne stoje više gdje sam ih ja prethodno postavio, tekst je tamo negdje izlati it ekrana itd...

Molim vas pomozite mi, šta treba da uradim da slike i tekst stoji tmao gdje sam ga postavi i kada promjenim rezoluciju monitora, npr. kada koristim 1024x 768 sve je ok , ali ako koristim 1248x 980 sve se opet razbaca i moj bloh postane totalno nupotrebljiv, hvala svima unaprjed na odgovorima
xsalex je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.6.2009, 10:03   #2
stef55
Novi član
 
Član od: 11.6.2009.
Lokacija: Niš
Poruke: 19
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 8 puta na 5 poruka
Određen forumom Re: CSS pozicioniranje problem

Barem upiši svoj blog u profil, da može da se pogleda.
Da bi neko mogao da ti pomogne, morao bi da pošalješ ono što si ti napisao, a ne primer sa W3School sajta.
stef55 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku stef55 na korisnoj poruci:
xsalex (19.6.2009)
Stara 19.6.2009, 12:23   #3
xsalex
Član
 
Član od: 5.4.2008.
Lokacija: Doboj
Poruke: 92
Zahvalnice: 66
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
Određen forumom Re: CSS pozicioniranje problem

Oh izvinte, evo moga kompletnog koda

Kod:
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />

<!-- naziv bloga -->

<!--kraj-->

<!-- izgled bloga u css-u -->
<style type="text/css">

html,body{ margin:0;padding:0}
body { font-family: Arial, Verdana, Helvetica, sans-serif; font-size: 12px; color: #000011; background-color:#ccc; text-align:center; }
a, a:visited, a:active { color:#000011; font-weight:bold; background-color: transparent; text-decoration: underline; }
a:hover { font-weight:bold; background-color: transparent; text-decoration: none; }

#blog p { line-height: 22px; margin-top: 5px; margin-bottom: 3px; color:##000011; }
h5.datum  { margin: 0px 0 0 0; padding: 0; font-weight:normal; font-size:11px; color:#666; }
h4.naslov-posta  { margin: 5px 0 10px 0; color:#4C3316; font-weight:bold; font-size:18px; }
.footer-posta { clear:left; font-size: 11px; padding-bottom:20px; }
.tab { text-align:left; font-weight: bold; font-size:9px; font-family:verdana; text-transform:uppercase; background-color: #7D9DB9; color:#fff; padding:5px; padding-left:5px; }
.box { text-align:left; font-size: 11px; padding:5px; }
.boxovi { text-align:left; font-size: 11px; padding:5px; }
.kbox { text-align:center; margin-top:10px; }


.cssnav {
position:relative;
font-family: arial, verdana, helvetica, sans-serif;
background-image: url(http://i44.tinypic.com/2yxmau8.jpg);
background-repeat: no-repeat;
display: block;
width: 300px;
height: 25px;
margin: 0;
margin-bottom:0px;
padding: 0;
}
.cssnav a {
display:block;
font-size: 11px;
width: 300px;
height: 25px;
float: left;
margin: 0;
padding: 0;
color: black; text-decoration: none;
}
.cssnav img {width: 100%; height: 100%; border: 0; }
* html a:hover {visibility:visible}
.cssnav a:hover img{visibility:hidden}
.cssnav span {
position:absolute;
left:5px;
top:3px;
margin:0;
cursor: pointer;
}

t1
{
position:absolute;
left:149px;
top:150px;
}

t2
{
position:absolute;
left:559px;
top:150px;
}

t3
{
position:absolute;
left:149px;
top:0px;
}

</style>
<!--kraj cssa-->
</head>
<body>

<t1>
<table height="210px" width="410px" border="0" cellspacing="0" cellpadding="0" table background="http://i39.tinypic.com/2qtwbgw.jpg">
<tr>
<td> <!-- pocetak glavne kolone -->
  <div id="blog">  
  {Postovi}
  </div></td>
</tr>
<tr>
<td><center><img border="0" src="http://i40.tinypic.com/10e56vd.jpg" alt="na dini ćuprija" /></center></td>
</tr>
</table>
</t1>

<t2>
<table width="300px" border="0" cellspacing="0" cellpadding="0" table background="http://i39.tinypic.com/2qtwbgw.jpg">
<tr>
<td> </tr>
</tr>
<td> 

<div class="cssnav"><a href="#"><img src="http://i41.tinypic.com/2yybk3p.jpg"><span>Home</span></a></div>
<div class="cssnav"><a href="#"><img src="http://i41.tinypic.com/2yybk3p.jpg"><span>Products</span></a></div>
<div class="cssnav"><a href="#"><img src="http://i41.tinypic.com/2yybk3p.jpg"><span>News</span></a></div>
<div class="cssnav"><a href="#"><img src="http://i41.tinypic.com/2yybk3p.jpg"><span>Location</span></a></div> 
</td>
</tr>
<tr>
<td> <br><br><br><br><br><br> </td>
</tr>


</table>
</t2>

<t3><img border="0" src="http://i43.tinypic.com/29lfi1s.jpg" alt="na dini ćuprija" /></t3>

</body>
</html>
link od bloga: http://povjestbosna.blogger.ba/

I jutros sam primjetio, da u Operi ima odstupanja za neki dva-tri piksela, mpr. ako zadam da se baner bloga odmakne od gornje ivice 5px, to tako bude u google chrome brovzeru i u Mozili, ali kada tu istu stranicu otvorim u Operi razmak između gornje ivice i početka bloga nebude 5px nego 8px, ako bodesim da to štima u Operi, onda neće da radi u Mozili itd.

Molim za pomoć, i hvala
xsalex je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.6.2009, 15:56   #4
water wizard
Deo inventara foruma
 
Član od: 29.1.2008.
Poruke: 19.332
Zahvalnice: 410
Zahvaljeno 3.661 puta na 3.411 poruka
Određen forumom Re: CSS pozicioniranje problem

Moj ti je savet da batališ operu i da se koncentrišeš na Internet Explorer i Firefox, pošto su ta dva browsera kod 90% korisnika, dok na ostale browsere odpada 10%.
Znači prvo treba da radi u IE i Firefox, a ostalo je poželjno ali nije obavezno

evo ja videh blog, sve je zbijeno levo, a više od pola je prazno.
Najbolje da ako baš hoćeš da radi u svim browerima da ne koristiš uopšte css
water wizard je sada online   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.6.2009, 16:27   #5
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: CSS pozicioniranje problem

Citat:
water wizard kaže: Pregled poruke
Moj ti je savet da batališ operu i da se koncentrišeš na Internet Explorer i Firefox, pošto su ta dva browsera kod 90% korisnika, dok na ostale browsere odpada 10%.
Znači prvo treba da radi u IE i Firefox, a ostalo je poželjno ali nije obavezno

evo ja videh blog, sve je zbijeno levo, a više od pola je prazno.
Najbolje da ako baš hoćeš da radi u svim browerima da ne koristiš uopšte css
A moj savet tebi je da prestaneš da deliš ovako beskorisne i glupe savete Ma koliko malo zastupljena ne treba zbog nekih sitnica zanemarivati korisnike bilo kog browsera. Ovo za layout bez CSS-a neću ni da komentarišem

@xsalex
Bez želje da vređam ali layout tvog sajta zajedno sa CSS-om je katastrofalan Mislim i da hoću ne znam odakle bih pre svega počeo sa objašnjavanjem. Moja preporuka ti je da na netu nađeš neko gotovo CSS rešenje za two-column layout. Evo recimo pogledaj ovaj link http://matthewjamestaylor.com/blog/p...right-menu.htm. Prvo ćeš dobiti potpuni liquid layout (sadržaj će pratiti različite rezolucije) a drugo ovaj layout će raditi u apsolutno svim browserima. Ako želiš da ti blog ipak bude uzan kao ovaj tvoj onda samo smanji širinu kontejnera koji sadrži kompletan sadržaj sa 100% na recimo 80% i na konju si
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku holodoc na korisnoj poruci:
xsalex (21.6.2009)
Stara 19.6.2009, 16:29   #6
Patton
Deo inventara foruma
 
Avatar korisnika Patton
 
Član od: 1.11.2005.
Lokacija: Silent Hill
Poruke: 4.647
Zahvalnice: 157
Zahvaljeno 902 puta na 493 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Patton Slanje poruke preko MSN-a korisniku Patton Slanje poruke preko Yahooa korisniku Patton
Određen forumom Re: CSS pozicioniranje problem

Citat:
water wizard kaže: Pregled poruke
Moj ti je savet da batališ operu i da se koncentrišeš na Internet Explorer i Firefox, pošto su ta dva browsera kod 90% korisnika, dok na ostale browsere odpada 10%.
Ovo je nesto najnebuloznije sto sam cuo do sada. Ajde reci ovo nekom klijentu kome zelis da pravis sajt... "znate sajt je super, ali moze da se gleda samo iz dva browsera"

@xsalex
Ne smes da batalis nijedan browser, nego da se naucis da pises html i css kako treba, pa tako stranice izgledaju isto u svim browserima, OSIM u IE koji odstupa sa svojom glupocom renderovanja strana od svih ostalih. Na srecu za IE ima leka kako da se podese stilovi specijalno za njega.

Elem, posto kazes da je problem kod Opere, pravi je trenutak da iskoristis njenu najmocniju alatku -> Tools/Advanced/Developer Tools (trenutno sam na linuxu, mislim da je ista putanja i u Win verziji). U padajucem meniju izaberes stranu koja ne fercera kako treba. U gornjem tabu izaberes DOM, u donjem takodje DOM. Sad mozes videti kod stranice sa leve strane, sa desne strane proracunate stilove od strane browsera. Stikliraj ikonicu sa strelicom (opcija se zove Find element by clicking). Sad si se prebacio u mod da mozes kliknuti na bilo koji element na stranici i da vidis stilove za taj element. U ovom modu mozes lako videti gde ti "cure" pixeli.
Patton je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.6.2009, 16:42   #7
water wizard
Deo inventara foruma
 
Član od: 29.1.2008.
Poruke: 19.332
Zahvalnice: 410
Zahvaljeno 3.661 puta na 3.411 poruka
Određen forumom Re: CSS pozicioniranje problem

rekao sam da se prvo koncentriše na najzastupljenije browsere jer će većina posetilaca to da ima, pa posle ako mu je baš bitna opera da namešta layot za nju.
Vidi se da je početnik, i ja mislim da bi mu ta stranica mnogo lepše izgledala bez css
A klijenta sa operom koji insistira na operi bih lepo redirectovao na drugu stranicu koja je pravljena za operu
I šta, sad dođe klijent koji ima ie4 i traži mi da mu sajt radi dobro ja treba da ćutim i da radim??? A ima svakakvih browsera, neki i ne podržavaju javascript, neki ne podržavaju css...

Znači tvoj sajt mora da radi u baš svakom browseru??? Onda samo html zbog kompatibilnosti, ne znam šta ti je tu nebulozno.
A mogao bi da budeš i malo mekši prema korisnicima...
water wizard je sada online   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.6.2009, 16:54   #8
Patton
Deo inventara foruma
 
Avatar korisnika Patton
 
Član od: 1.11.2005.
Lokacija: Silent Hill
Poruke: 4.647
Zahvalnice: 157
Zahvaljeno 902 puta na 493 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Patton Slanje poruke preko MSN-a korisniku Patton Slanje poruke preko Yahooa korisniku Patton
Određen forumom Re: CSS pozicioniranje problem

To sto ti pricas jeste kao kada bi sada neko napravio igru za WinXP... pa ako se korisnici bas zale, ajde onda da je portuje i na Vistu... i onda shvati da izlazi Windows7, pa ajde da napravi jos jednu verziju igre za taj sistem. Pritom savetujes da ako imas recimo 5 browsera redirektujes korisnika na 5 istih stranica koje ucitavaju razliciti CSS za taj odredjeni browser. Ne znam, meni je jednostavnije da napisem CSS kako valja jedanput i da to izgleda svuda isto.

Hocu da kazem da CSS-om moze da se napravi (bez ikakvih problema) da sajt izgleda isto u svim browserima. Drugo, browseri koji ne podrzavaju CSS su verovatno izumreli zajedno sa Win3.11 ili eventualno Win98.
Patton je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.6.2009, 17:02   #9
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: CSS pozicioniranje problem

Citat:
water wizard kaže: Pregled poruke
rekao sam da se prvo koncentriše na najzastupljenije browsere jer će većina posetilaca to da ima, pa posle ako mu je baš bitna opera da namešta layot za nju.

A klijenta sa operom koji insistira na operi bih lepo redirectovao na drugu stranicu koja je pravljena za operu
Dakle da imaš identičan sadržaj na zasebnim stranicama koje bi se učitavale u zavisnosti od pretraživača? Jel to hoćeš da kažeš? Prva stvar, pretraživači debelo kažnjavaju za tako nešto jer se identičan sadržaj nudi na stranicama sa različitim linkovima. To ne da bi sahranilo sajt nego bi autoru bilo bolje da odmah pravi drugi nego da se bori da se pronađe među prvih 100 stranica u rezultatima pretrage. Druga stvar, prepoznavanje browsera se uglavnom zasniva na Javascriptu i pouzdano je kao verovatnoća da će mene sada da udari meteor... (Au bre! Šta se gađaš? )
Citat:
water wizard kaže: Pregled poruke
I šta, sad dođe klijent koji ima ie4 i traži mi da mu sajt radi dobro ja treba da ćutim i da radim??? A ima svakakvih browsera, neki i ne podržavaju javascript, neki ne podržavaju css...
Znači tvoj sajt mora da radi u baš svakom browseru??? Onda samo html zbog kompatibilnosti, ne znam šta ti je tu nebulozno.
A mogao bi da budeš i malo mekši prema korisnicima...
Hm... Mekoća je za rakiju i "šumadijski" čaj a ne za argumentovanu raspravu na forumu Elem...Praksa je da se svaki klijent čija zastupljenost se procenju na preko 0.1% od ukupnog broja korišćenih browsera u svetu smatra bitnim. Pogledaj primera radi sledeću listu koju ja lično smatram među najtačnijim (http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp) i primetićeš da je IE5 nestao sa lica zemlje u julu prošle godine. Onog trenutka kada ne vidiš browser na aktuelnoj listi W3C-a smatraj ga mrtvim i koncentriši se samo na funkcionalnosti browsera koji se na toj listi nalaze. Ja lično sve starije od IE6 više ne smatram relevantnim a i sam IE6 mora da bude podržan isključivo zbog procenta ljudi koji ga koriste (14,5% korisnika za sada).
Citat:
water wizard kaže: Pregled poruke
Vidi se da je početnik, i ja mislim da bi mu ta stranica mnogo lepše izgledala bez css
Možeš li mi tačno reći kako to misliš da stranicu napraviš kompletno u HTML-u bez CSS-a? Misliš li da koristiš FONT i ostale relikvije u HTML-u u obliku background atributa koje se smatraju zastarelim i koji se ne koriste već više od 5-6 godina na sajtovima koji imalo imaju dodirnih tačaka sa webom?
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku holodoc na korisnoj poruci:
xsalex (21.6.2009)
Stara 19.6.2009, 18:08   #10
water wizard
Deo inventara foruma
 
Član od: 29.1.2008.
Poruke: 19.332
Zahvalnice: 410
Zahvaljeno 3.661 puta na 3.411 poruka
Određen forumom Re: CSS pozicioniranje problem

Znači pogodio sam da su svi ostali zajedno 10% , a opera 3%
Onda objasnite kako da napravi sajt da izgleda isto čoveku, nemam više argumenata. I da radi i na operi mini koju ja koristim na mob

Ipak mislim da je arogancija uvek negativna stvar na sajtu, jer kad nekome kažeš da je u nebulozi čovek može da se uvredi, tako da to nije nikakav argument već vređanje, a ja sam ovde da odgovaram na pitanja a ne da mi neko ovde daje ocene
Još uvek ima dosta novih igara koje rade samo na xp, terminator, shadow of Stalingrad....
water wizard je sada online   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.6.2009, 23:09   #11
xsalex
Član
 
Član od: 5.4.2008.
Lokacija: Doboj
Poruke: 92
Zahvalnice: 66
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
Određen forumom Re: CSS pozicioniranje problem

Ja sam koristio ovaj css tag da sebi uštelam elemnte na pozicije koje mi štimaju

Kod:
t1
{
position:absolute;
left:149px;
top:150px;
}
Sve radi oK! i na Mozili, Operi, Chrome-u (ovaj brovzer je ekstra), ali jedino neće u IE Exploderu, jako me nervira taj brovzer, zašto nesljede neke standarde kao svi drugi, npr. sviđa mi se ovaj css zato što mogu da stavim onaj satić u gornji desni ugao, baš tamo gdje želim i u Operi i Chromeu i Mozili izgleda dobro, ali kod IE je sledeći slučaj, glavni kod sa tekstom stavi prvi, onda ispod toga stavi mous over i on meni, ( svi znaju da sam se na početku prije 3-4 mjeseca mučio oko tga, i da sam se sad uprakso i pravi sam zvrk za te meni efekte, inače to sam uglavnom uspio zahvaljujuć ovom forumu, a posebno želim da se zahvalim korisniku holodoc i PDarko, jer su mi oni skoro sve objasnili, hvala momci još jednom ) , e posle over i on efekta stavi onaj stić što je trebao da bude na vrhu stranice prvi ,a ne zadnji ...

Onda sam radio samo u HTML-u, prvo sam napravio jednu tabelu širine 710 px i visine oko 150px, i tu postavio baner, posle toga sam napravio još jednu tabelu i u njoj napravio dvije ćelije, ljeva ćelija je bila široka 410px desna je bila široka 300px, ud ljevoj ćeliji sam stavljao tekst koji sam objavljivao na blogu, a u desnoj mous over i on meni ( interesantno taj mous over i on meni je izrađen u css i radi u IE) , ali problem je bio sledeći, ako je post u ljevoj koloni bio dugačak 500px, gdje se nalazi tekst, mous over i on meni se nalazio u desnoj koloni udaljen od gornje ivice 250px, ali ja sam htjeo da taj meni bude od gornje ivice udaljen 0px, ili ako moj post dugačak u ljevoj koloni 1000 px, meni u desnoj koloni se spusti na 500px ... Probao sam sve tagove da pozicioniram taj meni bez css-a, samo da radi u Exploderu, ali neće sve sam isprobao od center,left,right,top,gore,dole i da oca ***** neće...

Ljudi ja neću da pravi sajtove za neke kompanije,firme,trgovine,ajrlans itd. meni to samo treba da pravim ljepe stranice na oko za blogere gdje možete samo koristit css i html...

Znači, bio bi zahvalan ako znate neki tutorijal koji objašnjava kako da učim pravit stranice ali da izgledaju barem slične ili približno isto u svim brovzerima... Ja sam ovo sve učio ovog foruma i sa sajta ZoniWEB i sve je radilo oK dok mi nije rekao prijatelj koji koristi stari Exploder 6.0 da mi je blog sheban ko pišta!

Znači samo me interesuje ono što mogu da iskoristim u domeni bloga, ništa php,pearl,java,asp i slične zahebancije ... Još jednom zahvlan svima na kritikama i sugestijam ...

Holodoc, bez brige to nije uvreda to je pozitivna kritika koja je popraćena sa savjetom, a bez kritike nema uspjeha, a sve što sam naučio oko css i html kada sam počeo da blogujem, naučio sam po smjernicama koji ste mi ti i još neki dali , hvala .

EDIT: Kako su ovo napravili da radi i u EXPLODERU i u ostalim normalnim brovzerima kako treba
http://www.freecsstemplates.org/preview/nowhere

Poslednja ispravka: xsalex (20.6.2009 u 23:22)
xsalex je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.6.2009, 23:49   #12
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: CSS pozicioniranje problem

Večeras je kasno ali verujem da ću sutra ujutro imati vremena da napravim jedan mali tutorijal kako da svoj blog kompletno redizajniraš a da budeš spreman za sve browsere
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku holodoc na korisnoj poruci:
xsalex (21.6.2009)
Stara 21.6.2009, 2:00   #13
xsalex
Član
 
Član od: 5.4.2008.
Lokacija: Doboj
Poruke: 92
Zahvalnice: 66
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
Određen forumom Re: CSS pozicioniranje problem

Citat:
holodoc kaže: Pregled poruke
Večeras je kasno ali verujem da ću sutra ujutro imati vremena da napravim jedan mali tutorijal kako da svoj blog kompletno redizajniraš a da budeš spreman za sve browsere
Ej joj bio bi ti zahvalan ko bratu, i stvarno takav jedan tutorijalčić bi bio mnogo tražen, vjeruj mi na blogerima ima toliko nobova kao što sam ja što se tiče tako ti kodovanja...
xsalex je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.6.2009, 20:17   #14
Patton
Deo inventara foruma
 
Avatar korisnika Patton
 
Član od: 1.11.2005.
Lokacija: Silent Hill
Poruke: 4.647
Zahvalnice: 157
Zahvaljeno 902 puta na 493 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Patton Slanje poruke preko MSN-a korisniku Patton Slanje poruke preko Yahooa korisniku Patton
Određen forumom Re: CSS pozicioniranje problem

Nevezano sto ce ti plemeniti Holodoc pomoci... ako ikada budes imao vremena i ako te pravljenje sajtova interesuje, odvoji mesec dana (toliko je meni trebalo) da naucis html i css i ja ti garantujem da ces moci da napravis sve sto pozelis na stranici.
Patton je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.6.2009, 21:12   #15
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: CSS pozicioniranje problem

Hm... Koliko vidim dizajn je potpuno promenjen i prethodni problemi su verovatno rešeni tako da pretpostavljam da bilo kakav tutorijal više nije neophodan

Pa ipak...Iskoristio bih priliku da ukažem na par dobrih linkova sa infomacijama o kvalitetnom i prilagodljivom CSS dizajnu.

http://www.w3schools.com/css/
(Osnove CSS-a)

http://matthewjamestaylor.com/blog/p...right-menu.htm
(Kreiranje krajnje prilagodljivih layouta)

http://www.brainjar.com/css/positioning/
(Sve o tipovima pozicioniranja u CSS-u)

http://css.maxdesign.com.au/
(Selektori, floatovanje, liste itd.)

http://www.positioniseverything.net/
(Dobar izvor informacija o bug-ovima i nekonzistentnostima u browserima)

http://www.quirksmode.org/
(Najbolji izvor na netu kada su u pitanju nekompatibilnosti među browserima!)

Linkovi su dati uglavnom po važnosti tj. dobro bi bilo početi od vrha pa nastavljati ka dnu.
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku holodoc na korisnoj poruci:
xsalex (21.6.2009)
Stara 21.6.2009, 22:05   #16
xsalex
Član
 
Član od: 5.4.2008.
Lokacija: Doboj
Poruke: 92
Zahvalnice: 66
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
Određen forumom Re: CSS pozicioniranje problem

zašto služi konkretno ovakav kod:

Citat:
t1
{
position:absolute;
left:149px;
top:150px;
}
,ako ga IE nemože prevest, koja je svrha njegovog postojanja ?
xsalex je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.6.2009, 1:57   #17
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: CSS pozicioniranje problem

Citat:
xsalex kaže: Pregled poruke
zašto služi konkretno ovakav kod:
Kod:
t1
{
position:absolute;
left:149px;
top:150px;
}
,ako ga IE nemože prevest, koja je svrha njegovog postojanja ?
Jeste kasno ali pokušaću da budem od koristi

Svako CSS pravilo se sastoji iz tri osnovna dela: selektora (selector), osobine ili atributa (property) i vrednosti (value).
Kod:
selektor {
	atribut:vrednost;
}
Selektor opisuje na koje elemente se navedeno pravilo odnosi, atribut kojom se osobinom selektovanog elementa konkretno manipuliše i vrednost koja je nova vrednost atributa.

Selektori se dele u tri osnovne grupe: klasne (class) selektore, id selektore i pseudo selektore pri čemu se ne računaju klasični selektori koji direktno pristupaju (X)HTML elementima. Klasni su najkarakterističniji po tome da mogu da se primene na proizvoljni broj elemenata dok je kod id selektora suprotno i mogu se primeniti (ukoliko se teži validnom kodu) samo na jedan selektor.

Osnovno pravilo kod definisanja klasnih selektora jeste da ispred naziva njihovih selektora mora da postoji tačka "." tako da ako bi recimo definisao klasni selektor pod nazivom t1 onda bi gore navedeni blok morao da izgleda ovako:
Kod:
.t1{
	position:absolute;
	left:149px;
	top:150px;
}
Ovakav selektor bi mogao da primeniš na proizvoljan broj elemenata.

Kada definišeš id selektor potrebno je ispred imena selektora da navedeš "tarabu" ili #. U tom slučaju tvoj t1 selektor bi izgledao ovako:
Kod:
#t1{
	position:absolute;
	left:149px;
	top:150px;
}
Ovakav selektor bi se primenio samo na jedan element.

Kao što možeš da primetiš tvoj t1 selektor ne pripada nijednoj grupi i zato je invalidan iliti u prevodu neupotrebljiv. Tvoja definicija selektora se odnosi na osnovni element t1 koji bi morao da postoji u osnovi (X)HTML-a i da to bude tag pod istim imenom (<t1></t1>) što naravno nije slučaj.

Konkretno postoje pravila kojima se određuje kada ide klasni a kada id selektor ali bitno je da moraš da se odlučiš ili za tačku ili za tarabu u zavisnosti od toga da li je potrebno da se pravilo ponavlja na stranici ili će se primeniti samo na jedan element. Ukoliko koristiš tačku onda elementu nad kojim želiš da se pravilo "izvrši" dodaješ atribut class="t1" dok u slučaju id selektora moraš da dodaš atribut id="t1" selektoru.
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku holodoc na korisnoj poruci:
xsalex (22.6.2009)
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno


Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Problem sa novim kompom! Slavke Kvarovi 9 11.1.2008 18:17
Problem sa WiFi-om... matke Kvarovi 1 11.1.2008 14:51
Veliki problem sa RAM memorijom leka Kvarovi 10 27.7.2006 10:17
problem sa ramom i klokom procesora mad_skillz Kvarovi 1 18.7.2006 10:50


Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 4:17.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2021, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com