Forum Sveta kompjutera  

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje > Pravljenje igara

Pravljenje igara Programski jezici, tehnike, alatke u službi pravljenja igara...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 13.8.2006, 22:43   #161
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: objasnjenja pocetniku

Takođe bez pozivanja na flejm mala napomena da bi navedeni kodovi u C++-u bili mnogo čitljiviji i pregledniji kada zbog problemima sa starijim MS-ovim kompajlerima (verzija 6 i starije) ne bi stalno moralo da se navodi onaj deo "std::".

Naravno svi koji koriste novija programska okruženja MS-a mogu bez problema da koriste "using namespace std;" čime kod postaje mnogo pregledniji Nisam tačno siguran koja verzija .NET-a je ovo ispravila ali znam da u verziji VisualStudio .NET 2005 ovog problema nema

@Marko_L
E sad ovo je nešto što me stvarno interesuje i ne spada ni u kakav deo rasprave koju smo konačno završili
Ono što mene interesuje u VisualBasic-u a stvarno za sve vreme rada sa VB-om mi nije ni palo na pamet da probam , je šta je potrebno da se u VB-u napravi "HelloWorld" program koji će da vrši ispis u konzoli? Mislim, da ne koristiš jednostavni "MsgBox" koji će da ispiše tekst u dijalog prozoru nego da recimo ispiše taj isti tekst u konzoli. Da li je ovo uopšte moguće
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.8.2006, 22:59   #162
EclipsE
Starosedelac
 
Član od: 16.4.2006.
Lokacija: Scary Movie Reputacija: ■■□
Poruke: 1.337
Zahvalnice: 378
Zahvaljeno 278 puta na 195 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku EclipsE
Određen forumom Re: objasnjenja pocetniku

@holodoc

Sto se tice konzole, moze. Gledao sam nekada davno neke tutorijale koji objasnjavaju kako da se pristupi konzoli preko vb-a, al sam zaboravio gde sam to pronasao...

e, da, zaboravih da napomenem da se koriste neke API funkcije
EclipsE je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.8.2006, 23:47   #163
Crusader88
Veteran
 
Član od: 10.6.2006.
Lokacija: Vasiona
Poruke: 1.048
Zahvalnice: 190
Zahvaljeno 89 puta na 70 poruka
Slanje poruke preko Yahooa korisniku Crusader88
Određen forumom Re: objasnjenja pocetniku

A zasto niko ne prica o programiranju u JAVI, citao sam da sada treba da izadje neki dobri mmorpg pravljen u javi, sta treba sve za to jel je lako?(lakse od c++0, i tako
2. da li se u svakom programu java,c++,c... moze napraviti isto , mislim naravno da je postupak drugaciji ali da li se moze napraviti neki isti proizvog program, neka igra..
3. da li moze irrlicht u javi i td..
Crusader88 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.8.2006, 0:02   #164
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux
 
Avatar korisnika voodoo_
 
Član od: 1.11.2005.
Poruke: 10.127
Zahvalnice: 1.552
Zahvaljeno 4.342 puta na 2.430 poruka
Određen forumom Re: objasnjenja pocetniku

2. Ne. Java je stvorena sa ciljem da može podjednako da se izvršava na raznim kompjuterima i operativnim sistemima, pa ne generiše mašinski kod već međukod koji se interpretira od strane virtuelne mašine, softvera koji se instalira na određenom operativnom sistemu i služi za "puštanje" Java programa. Kako Java nema pristup hardveru na niskom nivou, pomoću nje ne možeš napraviti DirectX/OpenGL igre i slično. Na jezicima koji izbacuju mašinski kod (C, C++, Delphi itd.) možeš.
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.8.2006, 0:10   #165
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: objasnjenja pocetniku

Izgleda da nam se neko već predomislio

To što kažu da je Java lakša za programiranje potiče više sa tehničke strane a ne programerske. Java ima recimo podršku za automatski menadžment memorijom dok recimo u C++-u to ne postoji u obliku koji postoji u Javi.

Doduše ako bi prešao na Javu (a još ni C++ nisi zagrebao) suočio bi se sa jednom "mnogo gadnom" činjenicom a to je da Java vuče sintaksu svog jezika iz C++-a
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.8.2006, 0:50   #166
Crusader88
Veteran
 
Član od: 10.6.2006.
Lokacija: Vasiona
Poruke: 1.048
Zahvalnice: 190
Zahvaljeno 89 puta na 70 poruka
Slanje poruke preko Yahooa korisniku Crusader88
Određen forumom Re: objasnjenja pocetniku

LOL ipak se ja drzim c++ a, izgleda da je onaj sams nesto pobrljavio ili neznam sta uradim isto sto pise a c++ kaze SOURCE FILE NOT COMPILED a ja sam iskucao preslikano kao u knjizi:
// listing 2.2 using cout

#include <iostream.h>
int main()
{
cout << "Hello there.\n";
cout << "Here is 5: " << 5 << "\n";
cout << "The manipulator endl writes a new line to the screen." <<
Aendl;
cout << "Here is a very big number:\t" << 70000 << endl;
cout << "Here is the sum of 8 and 5:\t" << 8+5 << endl;
cout << "Here's a fraction:\t\t" << (float) 5/8 << endl;
cout << "And a very very big number:\t" << (double) 7000 * 7000 <<
Aendl;
cout << "Don't forget to replace Jesse Librety with your name...\n";
cout << "Milan Djordjevic is a c++ programer!\n;
return 0;
}
sta dalje?
Crusader88 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.8.2006, 0:57   #167
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: objasnjenja pocetniku

Uf dođe mi da opsujem onako masno

Šta ti intuicija kaže šta treba da uradiš? Jesi li uopšte pročitao prethodne postove. Ili ispred svakog "cout-a" "endl-a" i "cin-a" dodaj "std::" ili ispod "include <iostream>" dodaj red "using namespace std;".

Verzija sa dodavnajem "using namespace std-om" napominjem da neće da radi na MSVC++ 6 i starijim. Gde vam je bre instuicija? Pa čak i da je nema o ovome smo pisali poslednjih par postova. Udubite se

I dodaj "std::cin.get()" ispred "return 0" ako koristiš MS da ti se ekran ne bi zatvorio "prebrzo". Ovo važi za sve primere ubuduće u toj SAMS-ovoj knjizi.

I odakle ti to "#include<iostream.h>" ??? To ne postoji! Treba da piše "include<iostream>". Mora da si nabavio neku prastaru verziju SAMS-ove knjige. Nađi neko novije izdanje jer izgleda da je to tvoje prastaro a iskreno se ne sećam da ijedna SAMS-ova knjiga ima toliko grešaka.

I u četvrtom redu imaš grešku u kucanju. Imaš na kraju jedno "A" ispred "endl".
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.8.2006, 1:03   #168
ACHTUNG
Starosedelac
 
Član od: 2.11.2005.
Lokacija: Berghof
Poruke: 2.018
Zahvalnice: 55
Zahvaljeno 144 puta na 101 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku ACHTUNG Slanje poruke preko Yahooa korisniku ACHTUNG Slanje poruke preko Skypea korisniku ACHTUNG
Određen forumom Re: objasnjenja pocetniku

Citat:
holodoc kaže:
Gde vam je bre instuicija? Pa čak i da je nema o ovome smo pisali poslednjih par postova.
Hmmm,let me think...
ACHTUNG je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.8.2006, 1:08   #169
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: objasnjenja pocetniku

Pošto si izgrešio na još nekim mestima evo ti ispravan kod a ti ćeš za kaznu da uporediš gde si pogrešio i da pročitaš ovu temu od trenutka kada smo počeli da pričamo o C++-u i da vidiš šta je sve napisano da se ne bi ovakve trivijalne greške ponavljale. Usput, nemoj nikada da lomiš liniju (ENTER) na sred komande. Znači ako imaš "cout << "Neki tekst" << endl;" ne smeš da pritisneš ENTER billo gde dok kucaš tu liniju osim na samom kraju posle ";". Ako kod ne može da stane u jednu liniju program će sam prebaciti u drugi

Evo ti ispravan kod za tvoj DevC++
Kod:
// listing 2.2 using cout

#include <iostream>
using namespace std;

int main()
{
 cout << "Hello there.\n";
 cout << "Here is 5: " << 5 << "\n";
 cout << "The manipulator endl writes a new line to the screen." << endl;
 cout << "Here is a very big number:\t" << 70000 << endl;
 cout << "Here is the sum of 8 and 5:\t" << 8+5 << endl;
 cout << "Here's a fraction:\t\t" << (float) 5/8 << endl;
 cout << "And a very very big number:\t" << (double) 7000 * 7000 << endl;
 cout << "Don't forget to replace Jesse Librety with your name...\n";
 cout << "Milan Djordjevic is a c++ programer yet to be ;)!\n";
 cin.get();
return 0;
}
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.8.2006, 1:27   #170
Crusader88
Veteran
 
Član od: 10.6.2006.
Lokacija: Vasiona
Poruke: 1.048
Zahvalnice: 190
Zahvaljeno 89 puta na 70 poruka
Slanje poruke preko Yahooa korisniku Crusader88
Određen forumom Re: objasnjenja pocetniku

citat:
"I u četvrtom redu imaš grešku u kucanju. Imaš na kraju jedno "A" ispred "endl".
tako pise u knjizi a knjiga je
Sams Teach Yourself C++ in 21 Days Second Edition
Crusader88 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.8.2006, 3:12   #171
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: objasnjenja pocetniku

Jeste problem u verziji jer i ja imam isto izdanje i kod je identičan ovom tvom bagovitom. Problem je u tome što je to html konverzija knjige i ona ima ovih bisera koje su napravili ljudi koji su je prevodili. Probaj negde da nađeš .pdf varijantu koja nema greške u kodu nastale ljudskim faktorom

Ustvari evo bacio sam pogled malo na sledećih par poglavlja i ne vidim da se greška ponavlja. Nastavi dalje a ako naiđeš na problem postuj ga ovde

Obećavam unapred da neću da te psujem
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.8.2006, 18:29   #172
Andross
Kekule Mekule
 
Avatar korisnika Andross
 
Član od: 8.12.2005.
Lokacija: Beograd
Poruke: 3.509
Zahvalnice: 543
Zahvaljeno 925 puta na 493 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku Andross
Određen forumom Re: objasnjenja pocetniku

Heh Crusader88 zagnjuri u temu Arrrrrrgh.Tu su resenja bagova iz doticne knjige odakle sa i ja ucio
Andross je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.8.2006, 20:21   #173
Andross
Kekule Mekule
 
Avatar korisnika Andross
 
Član od: 8.12.2005.
Lokacija: Beograd
Poruke: 3.509
Zahvalnice: 543
Zahvaljeno 925 puta na 493 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku Andross
Određen forumom Re: objasnjenja pocetniku

E da i na Markov VB MsgBox mozemo odgovoriti ovako:
Kod:
#include <windows.h>
int WINAPI WinMain(HINSTANCE hInstance, HINSTANCE hPrevInstance, LPSTR lpCmdLine, int iCmdShow)
{
    MessageBox(NULL, "Hello World!", "Message", MB_OK);
    return 0;
}
Sad prvi parametar(NULL) oznacava prozor kome pripada(u ovom slucaju ni jednom), drugi je poruka, treci je naziv(caption), a zadnji su dugmad(i ikone).
Andross je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.8.2006, 21:09   #174
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux
 
Avatar korisnika voodoo_
 
Član od: 1.11.2005.
Poruke: 10.127
Zahvalnice: 1.552
Zahvaljeno 4.342 puta na 2.430 poruka
Određen forumom Re: objasnjenja pocetniku

Kao prvi parametar možeš da namestiš i handle desktopa, dobija se sa GetDesktopWindow(), mada je isti efekat.
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.8.2006, 21:56   #175
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: objasnjenja pocetniku

Heh ljudi polako Stigli smo tek do konzole i jednostavne obrade podataka. Mada ovo je dobra stimulacija početnicima da nastave sa učenjem

Inače, ovako kompajliran kod u DevC++-u je 17KB Mada nisam probao sa nivoima optimizacije
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.8.2006, 22:02   #176
priest (of_the_moon)
Član
 
Član od: 4.3.2006.
Lokacija: grad u oblacima
Poruke: 288
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 5 puta na 4 poruka
Određen forumom Re: objasnjenja pocetniku

Citat:
ANDROSS kaže:
E da i na Markov VB MsgBox mozemo odgovoriti ovako:
Ili malo jednostavnije:
Kod:
#include <windows.h>
void main()	{	
	MessageBox(0, "Hahaha... to sam ja... radim!!!", "Malisa", 0);
}
priest (of_the_moon) je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.8.2006, 22:21   #177
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: objasnjenja pocetniku

@priest (of_the_moon)

Verovao ili ne upravo pišem isti kod kao tvoj da bih demonstrirao kako se može uprostiti ANDROSS-ov primer

Jedna mala napomena kod tvog koda. Nije dobra praksa da funkcija "main" vraća "void" tip podataka, tj. ne vraća nikakvu vrednost, a pojedini kompajleri (recimo onaj koji većina ovde koristi, DevC++) ne dozvoljava "void" kao povratnu vrednost već isključivo "int".

Zato u prethodnom kodu samo prepravite kod da liči na:

Kod:
#include <windows.h>
int main()	
{	
	MessageBox(0, "Hahaha... to sam ja... radim!!!", "Malisa", 0);
}
Inače, ovaj kod je dugačak negde oko 15,9KB Idemo dalje
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.8.2006, 23:15   #178
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux
 
Avatar korisnika voodoo_
 
Član od: 1.11.2005.
Poruke: 10.127
Zahvalnice: 1.552
Zahvaljeno 4.342 puta na 2.430 poruka
Određen forumom Re: objasnjenja pocetniku

Citat:
priest (of_the_moon) kaže:
Ili malo jednostavnije:
Kod:
#include <windows.h>
void main()	{	
	MessageBox(0, "Hahaha... to sam ja... radim!!!", "Malisa", 0);
}
Ovo je za konzolne programe. Grafički program (znači onaj gde ne tražiš od Windowsa da ti napravi konzolu za ulaz/izlaz) MORA kao entry point da ima WinMain.
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 15.8.2006, 0:01   #179
Marko_L
Mythbuster
 
Član od: 2.11.2005.
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.205
Zahvalnice: 38
Zahvaljeno 370 puta na 147 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Marko_L Slanje poruke preko MSN-a korisniku Marko_L Slanje poruke preko Yahooa korisniku Marko_L Slanje poruke preko Skypea korisniku Marko_L
Određen forumom Re: objasnjenja pocetniku

Citat:
Ono što mene interesuje u VisualBasic-u a stvarno za sve vreme rada sa VB-om mi nije ni palo na pamet da probam , je šta je potrebno da se u VB-u napravi "HelloWorld" program koji će da vrši ispis u konzoli? Mislim, da ne koristiš jednostavni "MsgBox" koji će da ispiše tekst u dijalog prozoru nego da recimo ispiše taj isti tekst u konzoli. Da li je ovo uopšte moguće
Ne znam, iskreno, nikad nisam razmišljao o tome. Verovatno da može nešto da se zbudži sa SendMessage i SendKeys, ali ne vidim čemu to. VB je namenjen pravljenju Win aplikacija, a ako ti treba nešto u konzoli, uvek se može iskoristiti QBasic.
Marko_L je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 15.8.2006, 0:25   #180
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: objasnjenja pocetniku

Citat:
voodoo_nbgd kaže:
Ovo je za konzolne programe. Grafički program (znači onaj gde ne tražiš od Windowsa da ti napravi konzolu za ulaz/izlaz) MORA kao entry point da ima WinMain.
Da to je tačno ali i u ovom slučaju ide jedna MS specijalka DevC++ i bilo koji drugi C++ kompajler se neće "truditi" da bez ikakve potrebe otvara MS-DOS prozor i ovaj kod će se apsolutno isto ponašati kao VB varijanta. Problem opet nastaje kod MSVC++-a koji otvara pomenuti MS-DOS prozor

Dakle, za sve "neMS" kompajlere važi da bi teoretski mogle da se koriste win funkcije iz "windows.h" zaglavlja i to njihovim jednostavnim pozivanjem. Naravno iskusnijim programerima to uopšte ne treba da bude praksa jer je to veoma loš način pristupu Windows programiranja

Zato ovo rečeno za WinMain kao polaznu (glavnu) funkciju (entry point) važi kao preporuka i pod OBAVEZNO
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
programiranje, tutoriali

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno



Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 21:51.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2019, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com