Forum Sveta kompjutera  

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje > Pravljenje igara

Pravljenje igara Programski jezici, tehnike, alatke u službi pravljenja igara...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 29.5.2008, 23:10   #321
masteri
Veteran
 
Član od: 17.1.2007.
Lokacija: Beograd, Mirijevo
Poruke: 1.044
Zahvalnice: 1.014
Zahvaljeno 231 puta na 107 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku masteri
Određen forumom Re: Objašnjenja početniku

Nema potrebe da se izvinjavas nemam ama bas nikakvo programersko iskustvo.
Meni treba da naucim najosnovnije stvari da bi mogao dadje da ucim,pa predpostavljam da je BASIC mozda najbolji na to(procitao sam to na forumu).
Koje programsko okruzenje se koristi za BASIC?
masteri je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 1.6.2008, 19:25   #322
Geomaster
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 28.6.2007.
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.342
Zahvalnice: 2.836
Zahvaljeno 1.047 puta na 507 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Geomaster Slanje poruke preko Skypea korisniku Geomaster
Thumbs up Re: Objašnjenja početniku

Ima ih dosta, koliko ja znam najbolji je QBASIC i dolazi us DOS, mada nema ugrađen prevodilac u .exe.

Poz
Geomaster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 1.6.2008, 19:31   #323
M1los
Starosedelac
 
Član od: 13.5.2006.
Lokacija: Prijedor, RS
Poruke: 1.469
Zahvalnice: 779
Zahvaljeno 105 puta na 83 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku M1los
Određen forumom Re: Objašnjenja početniku

Imaš i LibertyBASIC, ja sam se prije zezao sa njim, i na prvi pogled je dobar.
M1los je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.9.2008, 15:50   #324
masteri
Veteran
 
Član od: 17.1.2007.
Lokacija: Beograd, Mirijevo
Poruke: 1.044
Zahvalnice: 1.014
Zahvaljeno 231 puta na 107 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku masteri
Određen forumom Re: Objašnjenja početniku

Jedno pitanje sta trebam da dodam da mi se program ne zavrsi tako brzo(mislim da ne nestane sa ekrana kada zavrs)?


Citat:
/*primer2_2*/
/*Pirkaz na ekranu zadatog celog broja u raznim oblicima*/

#include <stdio.h>

main()
{ int x;

printf("\nUnesite ceo broj:\t");
scanf("%d", &x);

printf("\nDecimalnim oblik:\t%d:",x);
printf("\nOktalni oblik:\t\t%o",x);
printf("\nHeksadecimalni oblik:\t%x (%X)\n\n",x,x);
}
masteri je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.9.2008, 15:56   #325
Andross
Kekule Mekule
 
Avatar korisnika Andross
 
Član od: 8.12.2005.
Lokacija: Beograd
Poruke: 3.509
Zahvalnice: 543
Zahvaljeno 925 puta na 493 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku Andross
Određen forumom Re: Objašnjenja početniku

'iljadu puta receno.
Stavi da ucitava neku varijablu na kraju i to je to.
Andross je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.10.2008, 1:11   #327
Shone_King
Veteran
 
Član od: 19.4.2007.
Poruke: 770
Zahvalnice: 191
Zahvaljeno 91 puta na 72 poruka
Određen forumom Re: Objašnjenja početniku

Ljudi pomoc,dobili smo u skoli Programiranje ove godine i radimo Pascal i algoritme moze mala pomoc oko Algoritama?
Shone_King je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.10.2008, 13:14   #328
Stevvan
Veteran
 
Član od: 17.12.2005.
Lokacija: Zarkovo, Beograd
Poruke: 1.114
Zahvalnice: 97
Zahvaljeno 179 puta na 104 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Stevvan Slanje poruke preko Skypea korisniku Stevvan
Određen forumom Re: Objašnjenja početniku

Mislis na crtanje algoritama? Sta ti tacno nije jasno?
Stevvan je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.10.2008, 18:47   #329
Len0
Član
 
Član od: 7.11.2007.
Poruke: 112
Zahvalnice: 28
Zahvaljeno 30 puta na 11 poruka
Određen forumom Re: Objašnjenja početniku

@Shone King - Algoritam ti je niz koraka koji se rade po tacno utvrdjenom zakonu kako bi se doslo do krajnjeg rjesenja.
Znaci algoritmi su ti logika programiranja.
Len0 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.9.2009, 22:14   #330
NISAM NESTO SMART
Član
 
Član od: 14.7.2009.
Lokacija: Srbija
Poruke: 315
Zahvalnice: 53
Zahvaljeno 73 puta na 54 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku NISAM NESTO SMART
Određen forumom Re: Objašnjenja početniku

E sad ovako poceo sam c++ naucio neke osnove pa pomislix sto da ne pokusam da pravim jednostavne igrice.Malo cackam google i cujem za allegro(da s tom bibliotekom mogu praviti jednostavne igrice i animacije) instaliram ,nadjem neke tutoriale i sve lepo radi.Ali tutoriali uglavnom ne obljasnjavaju mnogo samo osnovu i ne mogu sam nesto da napravim pa ako neko ima neku knjigu ili dobar tut.A i isto s cime i kako, vi pravite te jednostavne igrice
NISAM NESTO SMART je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.9.2009, 23:15   #331
doctor
Deo inventara foruma
 
Član od: 14.3.2008.
Lokacija: E1M1
Poruke: 10.443
Zahvalnice: 3.552
Zahvaljeno 2.641 puta na 1.839 poruka
Određen forumom Re: Objašnjenja početniku

Citat:
Geomaster kaže: Pregled poruke
Ima ih dosta, koliko ja znam najbolji je QBASIC i dolazi us DOS, mada nema ugrađen prevodilac u .exe.

Poz
Imas QBasic Extended koji ima kompajler Nalazi se za 2 sek na netu qbcafe.com ili .net tako nesto...
doctor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.9.2009, 23:20   #332
EclipsE
Starosedelac
 
Član od: 16.4.2006.
Lokacija: Scary Movie Reputacija: ■■□
Poruke: 1.337
Zahvalnice: 378
Zahvaljeno 278 puta na 195 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku EclipsE
Određen forumom Re: Objašnjenja početniku

Mislim da C++ nije dobar za pocetnike, a sto se tice gamedev-a i tu je glupo koristiti C++ osim ako ne radite na nekom AAA naslovu koji ce vam doneti milione
C# 2008 + XNA 3.1 je pun pogodak. Nije mnogo koda potrebno da bi se postigle jednostavne stvari, a da ne pricamo o brdu sampleova koji se mogu naci na http://creators.xna.com/en-US/education/catalog/ . Pored toga, ima takozvane starter kitove koje dobijete uz XNA SDK, i nov platformer starter kit vam pokazuje kako da napravite jednostavnu platformu sa animacijama, detekcijom kolizije, sakupljanjem stvari, brojanjem zivota, vise zivota itd... Perfektno za pocetnike. (a postoje i knjige da se "kupe" :P)
EclipsE je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku EclipsE na korisnoj poruci:
doctor (22.9.2009)
Stara 22.9.2009, 23:32   #333
boshkodj
Veteran
 
Član od: 4.7.2008.
Lokacija: Somewhere along the line
Poruke: 505
Zahvalnice: 85
Zahvaljeno 34 puta na 29 poruka
Određen forumom Re: Objašnjenja početniku

Citat:
EclipsE kaže: Pregled poruke
C# 2008 + XNA 3.1 je pun pogodak
I ja radim sa ovim , MNOOGO je dobar i "lak" Pod ovim "lak" smatram lako se ucitava grafika lako rade animacije i iscrtavanje , kao i kontrola korisnika , zvuk itd... E sad , nece programski jezik ili engine da ti urade igru , tu moras sam da se pomucis
boshkodj je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.7.2010, 17:08   #334
Goran Raseta
Novi član
 
Član od: 5.8.2009.
Lokacija: Apatin
Poruke: 18
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 4 puta na 3 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Goran Raseta
Određen forumom Re: Objašnjenja početniku

Citat:
NISAM NESTO SMART kaže: Pregled poruke
E sad ovako poceo sam c++ naucio neke osnove pa pomislix sto da ne pokusam da pravim jednostavne igrice.Malo cackam google i cujem za allegro(da s tom bibliotekom mogu praviti jednostavne igrice i animacije) instaliram ,nadjem neke tutoriale i sve lepo radi.Ali tutoriali uglavnom ne obljasnjavaju mnogo samo osnovu i ne mogu sam nesto da napravim pa ako neko ima neku knjigu ili dobar tut.A i isto s cime i kako, vi pravite te jednostavne igrice
Uzmi Dev C++ 4.9.9.2 kompajler (obavezno u verziji sa MinGW, da ne bi imao sitnih problema), nadji primer aplikacije WinAnim u kojem se loptica odbija od ivica prozora i kad budes pogledao listing obrati paznju na HBITMAP i HDC objekte i nacin kako se koriste, kao i funkciju BitBlt(). Ako ti nije i to jasno, nabavi i knjigu "Programiranje igara" (Kompjuter biblioteka - Cacak) pa mozes da se uveris da za neke pocetnicke stvari ti i ne treba allegro, jer se sve to mozes uraditi na "suvom" Windowsu (ako je u pitanju 2d). Jos na internetu potrazi Win APi help file i/ili nesto kao API-Guide u kojima su predstavljene manje/vise sve funkcije u Windows API-u zajedno sa parametrima i nekim objasnjenima.
Goran Raseta je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.7.2010, 17:21   #335
doctor
Deo inventara foruma
 
Član od: 14.3.2008.
Lokacija: E1M1
Poruke: 10.443
Zahvalnice: 3.552
Zahvaljeno 2.641 puta na 1.839 poruka
Određen forumom Re: Objašnjenja početniku

Hm, zašto da radi pomoću API-ja? Postoji ogroman broj besplatnih enginea... Mislim da nema potrebe za time. A ni DevCpp nije ono što je nekada bio. Daleko od toga da je loš, ali Code::Blocks nije loš, a ni MS VC++
doctor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.7.2010, 17:47   #336
NISAM NESTO SMART
Član
 
Član od: 14.7.2009.
Lokacija: Srbija
Poruke: 315
Zahvalnice: 53
Zahvaljeno 73 puta na 54 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku NISAM NESTO SMART
Određen forumom Re: Objašnjenja početniku

Ja sam to pitanje postavio pre skoro godinu dana...ali ajde nema veze..Iskrene malo sam gledao neke tutove sto se tice windows api i i dont like it.....Mnogo je lakse sa allegrom , SDL-om ili nekom drugom bibliotekom koja je bas za to..inace dev c++ iako ga ja jos uvek koristim je prestao da se razvija tako da svi preporucuju da se ne koristi inace Code::Blocks standardno dobar IDE
NISAM NESTO SMART je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.7.2010, 16:07   #337
Goran Raseta
Novi član
 
Član od: 5.8.2009.
Lokacija: Apatin
Poruke: 18
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 4 puta na 3 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Goran Raseta
Određen forumom Re: Objašnjenja početniku

Pa jeste, jeste... Ali ipak da bi programirao u c++ treba znati nesto i o MS Win API-u kao i o ANSI C-u. Onu knjigu preporučujem početnicima (i isključivo početnicima). Što se tice alatki za programiranje postoji naslednik Dev C++ - to je wxDev C++ 7, a postoji i CodeBlocks 10. Ipak, potraži tu knjigu preko neta. Bila je na sniženju, dobijaš disk sa Borlandovim kompajlerom i sve primere iz igre, koji su možda dečiji, ali možes da shvatiš neke osnovne stvari o programiranji grafike u Windows-u. Uz knjigu bi ti toplo preporucio wxDev-C++, koji u većoj verziji dolazi sa Borlandovim i Visual C++ kompajlerima - taman za te primere.
Goran Raseta je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.8.2010, 13:20   #338
klin_ka
Novi član
 
Član od: 18.8.2010.
Poruke: 8
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
Određen forumom Re: Objašnjenja početniku

Pitanje sa pocetka je bilo, "hocu da napravim igru"...

pa ste svi vi zastranili jako puno...

Tolike strane ubedjujuci coveka sta je najbolje za njega.

Pa eto da se vratim na sam pocetak, mogla bih i ja da kazem ponesto.

Niko normalan ne pravi sam game engine pored toliko postojecih...

Osim ako si toliko nenormalan pa si sam smislio nesto drugo a da nije DirectX Irrliht, OPengl etc...

pa bih vezano za gore, toplo preporucila coveku vec napisane aplikacije koje rade sa gore pomenutim 3D filozofijama.
Obzirom da zeli da radi igrice, takve mu aplikacije i trebaju obzirom da su bas i predvidjene za to.
3D-Game MAker, quake, Blender, Game Maker, Ogre Editor itd itd itd...
U n jima je vec predefinisana sva filozofija , skracuju i ucenje i pisanje, i garantuju uspeh, ukoliko ste dovoljno uporni...

eto, ja toliko
klin_ka je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.8.2010, 15:06   #339
NISAM NESTO SMART
Član
 
Član od: 14.7.2009.
Lokacija: Srbija
Poruke: 315
Zahvalnice: 53
Zahvaljeno 73 puta na 54 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku NISAM NESTO SMART
Određen forumom Re: Objašnjenja početniku

Citat:
Niko normalan ne pravi sam game engine pored toliko postojecih...
Ima onda dosta nenormalnih ljudi...Inace niko ovde nije rekao da neko napravi svoj game-engine...Ima vec dosta dobrih postojecih engina ali morate znati da programirate da bi ste ih iskoristili i sta je tu lose ako neko hoce da nauci da programira?Sva ta vec gotova resenja game-maker,i drugi editori su dobra resenja i mogu dobre igrice sa njima da se naprave,ali uglavnom ako ljudi misle malo ozb. da se bave gamedev predju na nesto drugo...Inace spominjes Blender verovatno mislis na built in game engine koj i nije bas nesto...nisam video neki dobar projekat uradjen sa njim...Takodje koliko ja znam DirectX i OpenGL si graficki API,a Irrlicht game engine koj koristi DirectX i OpenGL za rendovanje...
NISAM NESTO SMART je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.8.2010, 19:02   #340
klin_ka
Novi član
 
Član od: 18.8.2010.
Poruke: 8
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
Određen forumom Re: Objašnjenja početniku

JA se izvinjavam ako sam nekog uvedila...
Htela bih da vidim, autorski game engine, koji je napravio neko od vas...

Uz upozorenje da sam ih prosla i videla sve... Tako da ne podvaljujete tudje...
Provalicu..

Mozda i naucim nesto
klin_ka je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
programiranje, tutoriali

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno



Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 22:13.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2019, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com