Forum Sveta kompjutera  

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Internet > Web razvoj > Serverske aplikacije i baze podataka

Serverske aplikacije i baze podataka PHP, Perl, ASP, ASP .NET, ColdFusion...
MySQL, PostgreSQL, MSQL, Oracle...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 12.6.2008, 20:23   #1
Farmaceut
Novi član
 
Član od: 4.6.2008.
Poruke: 11
Zahvalnice: 4
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom PHP skripte - problem sa ubacivanjem!

E ljudi pomagajte...
Registrovao sam se na www.php0h.com i dobio besplatan web prostor podrzava i PHP i MySql... Poceo sam dda pravim sajtic i dolazim do problema sa PhP skriptama!! Pokusao sam da ubacim najjednostavniju skriptu a to je brojac posjeta koji sarzi brojac.php i folder podaci.Sve sam po prebacio na server u folderu brojac, i u index.html na mjestu gdje sam htjeo da postavim brojac kucao kod <? include("brojac.php"); ?> i nista....
Pokucao sam i sa <? include("brojac/brojac.php"); ?> jer mi se php nalazi u folderu brojac i nista.....
Naveo sam primjer najjednostavnije skripte, a da nepricam o npr. anketi, novosti, downlad......

Hitno potrebna pomoc!!!!!
Farmaceut je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.6.2008, 20:33   #2
Patton
Deo inventara foruma
 
Avatar korisnika Patton
 
Član od: 1.11.2005.
Lokacija: Silent Hill
Poruke: 4.647
Zahvalnice: 157
Zahvaljeno 899 puta na 491 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Patton Slanje poruke preko MSN-a korisniku Patton Slanje poruke preko Yahooa korisniku Patton
Određen forumom Re: PHP Skripte - Problem sa ubacivanjem!!

Zar ne treba fajl da se zove index.php?
Patton je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Patton na korisnoj poruci:
holodoc (13.6.2008)
Stara 12.6.2008, 21:34   #3
Farmaceut
Novi član
 
Član od: 4.6.2008.
Poruke: 11
Zahvalnice: 4
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: PHP Skripte - Problem sa ubacivanjem!!

fajl mi je index.html, a php se valjda moze ubacivat u .html
Farmaceut je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.6.2008, 21:50   #4
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: PHP Skripte - Problem sa ubacivanjem!!

Citat:
Farmaceut kaže: Pregled poruke
fajl mi je index.html, a php se valjda moze ubacivat u .html
Odgovor glasi ne. Da bi server na kome se "izvršava" bilo koja stranica (fajl) znao da je u njemu sadržan PHP kod fajl mora da se završava ekstenzijom .php (ili ekstenzijama .php3, .php4 odnosno .php5 ako server podržava višestruke PHP verzije).

Pošto tvoj .html fajl sadrži PHP kod (pomenuta "include" linija) a server na osnovu ekstenzije zaključuje da se radi o običnom HTML fajlu, server fajl tretira kao običan HTML fajl pashodno tome se i ponaša po jednom od osnovnih načela HTML standarda da ignoriše tagove koje ne poznaje (u ovom slučaju početno "<?php" i krajnji "?>" tag odnosno sve između njih).

Rešenje...? Svaki fajl koji sadrži makar i jednu jedinu liniju PHP koda mora da se završava .php ekstenzijom.
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.6.2008, 23:25   #5
PDarko
Veteran
 
Član od: 11.7.2006.
Lokacija: /dev/random
Poruke: 1.011
Zahvalnice: 163
Zahvaljeno 182 puta na 147 poruka
Određen forumom Re: PHP Skripte - Problem sa ubacivanjem!!

Citat:
holodoc kaže: Pregled poruke
Rešenje...? Svaki fajl koji sadrži makar i jednu jedinu liniju PHP koda mora da se završava .php ekstenzijom.
Ne mora, ali je poželjno. Mora samo prvi tj. onaj kog poziva server, a to je uglavnom index.php. To znači da ukoliko napišeš:
//index.php
PHP kod:
<?php
include 'neki-fajl.doc';
?>
//neki-fajl.doc
PHP kod:
bla bla bla
<?php
echo 'bla drn bla';
?>
drn drn drn
na izlazu ćeš dobiti
Kod:
bla bla blabla drn bladrn drn drn
Dakle, ako fajl koji se direktno poziva sadrzi php kod mora imati ekstenziju .php, a ukoliko se fajl poziva iz skripta može imati bilo koju ekstenziju.

I još nešto:
include('neki-fajl.php'); - pogrešno
include 'neki-fajl.php'; - ispravno
PDarko je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku PDarko na korisnoj poruci:
Farmaceut (13.6.2008)
Stara 12.6.2008, 23:47   #6
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: PHP Skripte - Problem sa ubacivanjem!!

Koliko se ja dobro čitam ja nigde nisam napomenuo bilo kakvo pravilo koje je vezano za include-ovanje fajlova Ja sam napomenuo samo da svaki fajl koji sadrži makar i jednu jedinu liniju PHP koda mora da ima ekstenziju .php kako bi bio obrađen (parsiran) od strane PHP parsera inače će kompletan kod sadržan u PHP blokovima biti ignorisan

BTW, što se tiče korišćenja odnosno nekorišćenja zagrada kod include "funkcije"... I jedan i drugi format funkcionišu dobro i neće praviti problema prilikom izvršavanja koda. Dakle, obe varijante su ispravne ali se varijante bez zagrada često koriste iz određenih semantičnih razloga u PHP-u (pogledaj na PHP.net-u odeljak o include-u) gde može da dođe do nepredviđenih rezultata kada se include (li kad smo već kod toga require) koristi za logičko upoređivanje.
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku holodoc na korisnoj poruci:
Farmaceut (13.6.2008)
Stara 13.6.2008, 10:15   #7
Farmaceut
Novi član
 
Član od: 4.6.2008.
Poruke: 11
Zahvalnice: 4
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: PHP Skripte - Problem sa ubacivanjem!!

E ljudi uspeo sam!!!
Probao sm prvo sa zagradama pa onda bez ali nista.....Onda sam index.html promjenio u index.php i ocitava mi php skriptu!!!
Hvala vam !!!!
Farmaceut je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.6.2008, 10:18   #8
Patton
Deo inventara foruma
 
Avatar korisnika Patton
 
Član od: 1.11.2005.
Lokacija: Silent Hill
Poruke: 4.647
Zahvalnice: 157
Zahvaljeno 899 puta na 491 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Patton Slanje poruke preko MSN-a korisniku Patton Slanje poruke preko Yahooa korisniku Patton
Određen forumom Re: PHP Skripte - Problem sa ubacivanjem!!

Citat:
Farmaceut kaže: Pregled poruke
E ljudi uspeo sam!!!
Probao sm prvo sa zagradama pa onda bez ali nista.....Onda sam index.html promjenio u index.php i ocitava mi php skriptu!!!
Hvala vam !!!!
Eto da i ja pomognem nekome sto se PHP-a tice... hvala ostalima sto su podrobnije sve to objasnili... i tebi Farmaceutu sto si mi otkrio taj free host. Sad imam prostor na kome mogu da testiram neke moje PHP smicalice
Patton je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno


Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Problem sa WMP-om Suad Novic Zvuk na računaru 11 11.9.2008 18:51
Problem sa zvukom preko TV tunera damson Zvuk na računaru 3 13.8.2008 21:25
Problem sa internetom Zewsina Kvarovi 0 13.8.2008 14:36
Problem sa rezachem u Windowsu XP Akrep Nosači podataka 9 12.8.2008 18:02
Problem sa startovanjem igrica Chemist Akcione igre 6 27.1.2008 10:41


Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 13:34.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2019, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com