![]() |
![]() |
|
Slobodni softver Teme o softveru otvorenog koda (programi i operativni sistemi), projektima, zajednici... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Novi član
Član od: 29.12.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
Ako neko zna kako da se na istom hard-disku instalira linux i windows i da lepo funkcionisu neka to opsirno objasni.Ima mnogo ljudi koji bi isprobali linux ali ne zele da se odreknu windows-a.Hvala unapred svima koji ce dati svoj doprinos ovoj temi!!!!!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
ex Laki pingvin
Član od: 28.10.2005.
Zahvalnice: 476
Zahvaljeno 879 puta na 487 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Član
Član od: 8.11.2005.
Zahvalnice: 4
Zahvaljeno 11 puta na 10 poruka
|
![]()
U Partition Magicu napravis 2 particije: jedna velicine dvostruke ram memorije koju imas, a druga proizvoljno.Prva je tipa SWAP i ima ulogu virtuelne memorije, a druga je EXT3 particija na koju ce linux da se smesti.
Prilikom instalacije ce ti ponuditi da biras particije i po defaultu ce biti postavljena opcija koja ce ti za*ebati win. Ti trebas da izaberes Custom i da postavis mount point na onu EXT3 particiju. Kada ti zatrazi da postavis BootLoader, ostavi default(vecina bootloader smesta na ext3 pa prilikom bootovanja pravi probleme)! ![]() To je to, u kratkim crtama! Ako sam bio ne jasan, a ti pitaj!!! Urke, ispravi me ako gresim!!! Poslednja ispravka: Boza (30.12.2005 u 0:41) |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Član
|
![]()
Najlaksi nacin instaliranja je da se prostor koji misli da se koristi za linux ostavi kao unpartited...moze i tako ako se ne zeli praviti /home /usr /var ...particije...ovako ce sve sam uraditi...a sto se tice swapa...ja sam citao da treba da bude 2 x veci od kolicine rama...ali iskreno kod mene je swap manji i nemam problema...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Član
|
![]() Citat:
Koliko sam ja informisan, swap memorija je od koristi kod nekih zahtevnijih poslova, dok je pri svakodnevnoj upotrebi prakticno beskorisna! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Novi član
|
![]()
Kod mene mandrake 10.0 i windows xp nikako nisu mogli zajedno.Prilikom instalacije lilo je zeznuo mbr pa iako je u lilo-u bila opcija za podizanje windows-a
on nikako nije mogao da se pokrene.Ne znam da li je moguce da ntldr bude glavni loader????? Inace sad sam nabavio fedoru pa cu pokusati ponovo.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Član
Član od: 1.12.2005.
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
|
![]()
To se i meni desilo prvi put pa sam morao da reinstaliram.Na ostalim distroima je sve bilo ok.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Novi član
|
![]()
I sto je najgore od svega, posle nisam mogao da re-instaliram windows.Posle prvog reboot-a dobio sam poruku "disk read error".pokusao sam sa fixmbr i fixboot ali nije pomoglo pa sam morao kompjuter da odnesem nekom strucnijem da to popravi.Cak nije hteo ni da mi kaze u cemu je bio problem. Sada se plasim da mi se opet to nedogodi.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Član
Član od: 1.12.2005.
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
|
![]()
Da isto mi se desilo.Ja sam morao da formatiram ceo hard!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Član
|
![]()
Kod mene Mandrake 10.1 sa Xp-om radi savrseno od samog pocetka!!!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
ex Laki pingvin
Član od: 28.10.2005.
Zahvalnice: 476
Zahvaljeno 879 puta na 487 poruka
|
![]() Citat:
Preporučljivo je boot loader (LILO ili GRUB) postaviti u MBR diska, naravno sa ispravnim podešavanjem root particije (ona na koju je instaliran Linux) i dodavanje alternativnog OS-a (drugi distro, *BSD ili Windows) sa odgovarajućim parametrima (kontaktirati man lilo.conf i info grub ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Član
Član od: 7.12.2005.
|
![]()
sto se tice linuxa i windowsa na istom hardu, nadji fino debian 3,1 i pri instalaciji on te pita da instaliras bootloader i sve se samo podesi
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Banned
|
![]() Citat:
To manje vise odradi svaki distro! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Član
Član od: 28.1.2006.
Zahvalnice: 42
Zahvaljeno 55 puta na 25 poruka
|
![]()
evo trika za multi boot pri cemu se ne koristi ni lilo ni grub vec XP-ov ntldr
1.linux NE sme da bude instaliran na MBR 2.logujte se kao root, i u terminalu kucajte: dd if=/dev/hda3 of=/tmp/boot.lnx bs=512 count=1 (naravno umesto /dev/hda3 treba da stoji oznaka vase particije na kojoj je instaliran linux) kao rezultat ove komande bice generisan fajl boot.lnx u direktorijumu /tmp. (inace, u tom fajlu je valjda prvih 512bajta particije na kojoj je instaliran linux) 3.kopirajte taj fajl na disketu, jer ce vam trebati u XP-u: mcopy /tmp/boot.lnx a: 4.restartujte racunar i odite, kako vec to inace radite, u XP (ja sam koristio pqboot.exe) kopirajte file boot.lnx sa diskete na c:\ 5. sada trebate da editujete fajl boot.ini (on je skriven, pa morate podesiti xp da prikazuje skrivene i sistemske fajlove). Boot.ini izgleda otprilike ovako pre editovanja: [boot loader] timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOW S [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional" /fastdetect /NoExecute=OptIn a posle izmene treba da izgleda ovako: [boot loader] timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOW S [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional" /fastdetect /NoExecute=OptIn c:\boot.lnx="linux" (ubacena je linija c:\boot.lnx="linux") Sada kada resetujete racunar umesto klasicnog ulaska u xp sacekace vas meni sa izborom XP ili linux!!! I sto je najjace sve to (bar kod mene) lepo radi. Nije vam potreban vise ni grub ni lilo! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Novi član
|
![]()
Pre nego sto sve odradim lilo/grub ili neki loader ce vec postojati na mbr.Kako bih inace podigao linux.Dali ce posle lilo/grub da nestanu?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Član
|
![]()
Pa kad sam ja instalirao linux prvi put izabrao sam da lilo ne bude u MBR vec na linux particiji.
Kad se zavrsila instalacija i kad sam resetovao racunar, podigao mi se XP. Zato sto je MBR ostao ne promenjen. Da bi usao u linux pokrenuo sam pqboot.exe (koji dolazi uz svaki partitionMagic) i izabrao linux particiju za aktivnu. resetujem racunar i pojavi mi se lilo sa izborom XP ili linux. Linux radi normalno a izborom XP racunar se zablokira. Zato uradim postupak odozgo. Resetujem racunar, i podignem sistem sa butabilne diskete ili CD-a na kome imam pqboot.exe i ponovo proglasim XP particiju za aktivnu. Onda sledi kopiranje boot.lnx na c:\ i editovanje boot.ini fajla. I sad je i dalje aktivna particija NTFS ali mi ntldr pri podizanju nudi i izbor "linux" koji radi normalno.... uhhh....ne znam kolko sam bio jasan, ali veruj da nije uopste komlikovano kolko deluje... (mada je lakse odmah pri instalaciji linuxa lilo/grub smestiti u MBR i sve ovo je nepotrebno....ali eto moze i tako ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Novi član
|
![]()
Sad mi je jasnije.
A mozda bi najednostavnije bilo kad bi se lilo/grub stavio na disketu koju bi koristili kad hoces da podignes linux. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Banned
|
![]() Citat:
To je veoma pametan predlog imajuci u vidu legendarnu pouzdanost disketa. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Član
|
![]()
ma kakva disketa,
prvo onaj iritirajuci zvuk, pa sto kaze AxeZ pouzdanost, a i danas sve manje ljudi ima flopi drajv ![]() po meni 2 najbolje mogucnosti: 1- lilo/grub u mbr 2- ntldr u mbr + postupak odozgo (uradi se jednom i posle radi lepo a i bas je hakerski, zar ne ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Član
|
![]()
Ako instalirate Linux i isti vam se pojavi kao jedina opcija u meniju liloa ili gruba, ne ocajavajte. Treba izmeniti fajlove /etc/lilo.conf, odn. /boot/grub/menu.lst i dodati odgovarajuce parametre za podizanje Windowsa - znaci, bez panike i formatiranja harda molim
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Windows VS. Linux | The Finest Serbian Since '82 | Operativni sistemi | 175 | 2.6.2010 8:52 |