Forum Sveta kompjutera  

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje

Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 3.6.2012, 14:55   #81
GrimReaper
Starosedelac
 
Član od: 5.12.2005.
Lokacija: Niš
Poruke: 1.259
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 154 puta na 115 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Ali imam default konstruktor, to je problem. Izgleda mi kao da nasumično izbacuje ove greške, jer sad više nije to problem, nego neke druge 2 funkcije.
GrimReaper je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 3.6.2012, 15:43   #82
M.Silenus
Veteran
 
Član od: 27.12.2005.
Lokacija: Vremenske Grobnice, Hiperion
Poruke: 680
Zahvalnice: 99
Zahvaljeno 124 puta na 82 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

That's weird... da nemaš kojim slučajem 2 izvorna fajla sa istim imenom? U zavisnosti od razvojnog okruženja, to bi mogao da bude problem.

Pretpostavljam da koristiš Visual Studio (poruke mi nekako liče na njega), a on (makar u verziji 10) ima naviku da objektne fajlove trpa u jedan dir - ma možda prepiše neki...
M.Silenus je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 3.6.2012, 15:50   #83
GrimReaper
Starosedelac
 
Član od: 5.12.2005.
Lokacija: Niš
Poruke: 1.259
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 154 puta na 115 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Jeste VC10 i shvatio sam u čemu je problem. Ako napravim sitne izmene u kodu, kompajler ih ne detektuje i samo pređe preko toga (kaže no significant changes detected, skipping ). Ovo prvi put u životu vidim, kako to da zaobiđem? Zeza me jedna mašina, ne mogu da verujem.
GrimReaper je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 3.6.2012, 16:41   #84
GrimReaper
Starosedelac
 
Član od: 5.12.2005.
Lokacija: Niš
Poruke: 1.259
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 154 puta na 115 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Ok, našao sam - Project Properties/Configuration Properties/C, C++/Enable Minimal Rebuild postaviti na No, za slučaj da nekome bude trebalo.
GrimReaper je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 4.6.2012, 19:25   #85
GrimReaper
Starosedelac
 
Član od: 5.12.2005.
Lokacija: Niš
Poruke: 1.259
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 154 puta na 115 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Ok, imam još jedan problem. Imam jednu apstraktnu klasu i 7 izvedenih klasa iz nje. Treba mi da imam niz od 7 elemenata od kojih je svaki tipa druge klase (od ovih izvedenih) i da nasumično odaberem jedan i postavim ga kao neku promenljivu koju ću dalje da koristim. E, sad, problem je što ne mogu da kreiram promenljivu koja je tipa apstraktne klase, niti mogu da napravim niz tipa apstraktne klase. Jel postoji neki drugi način da ovo uradim?
GrimReaper je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 4.6.2012, 19:53   #86
Belphegor
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 29.8.2007.
Lokacija: Valjevo
Poruke: 1.349
Zahvalnice: 983
Zahvaljeno 371 puta na 280 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Kod:
class B
{
public:
    virtual ~B() {};
    virtual void foo() = 0;
};

class D1 : public B
{
public:
    void foo() { std::cout << "D1 foo" << std::endl; }
};

class D2 : public B
{
public:
    void foo() { std::cout << "D2 foo" << std::endl; }
};

class D3 : public B
{
public:
    void foo() { std::cout << "D3 foo" << std::endl; }
};
...
B* niz[3];
niz[0] = new D1;
niz[1] = new D2;
niz[2] = new D3;
...

niz[1]->foo();

...
delete niz[0];
delete niz[1];
delete niz[2];
Belphegor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Belphegor na korisnoj poruci:
GrimReaper (4.6.2012)
Stara 4.6.2012, 20:35   #87
GrimReaper
Starosedelac
 
Član od: 5.12.2005.
Lokacija: Niš
Poruke: 1.259
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 154 puta na 115 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Znači, trebalo je samo da bude niz pokazivača. Glup sam. Hvala.
GrimReaper je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.7.2012, 10:39   #88
AmigAdi
Član
 
Član od: 5.12.2005.
Lokacija: Silent Hill aka Niš
Poruke: 78
Zahvalnice: 51
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku AmigAdi
Određen forumom Re: How to... C++

Imate li C++ kodove za SiLabs c8051f132, buzzer i 8-segmentne displeje?
AmigAdi je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 24.7.2012, 12:48   #89
virtuoz pavle
Starosedelac
 
Član od: 5.6.2008.
Poruke: 2.163
Zahvalnice: 993
Zahvaljeno 122 puta na 98 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

vidim da ne postoji tema za paskal, pa sam resio ovde da pitam. Zelim da sortiram niz integera,

Kod:
{Sortiraj Niz}

Uses Crt;
var
        a : array [1..100] of Integer;
        i, j, n, tmp, i_tmp : integer;

Begin
ClrScr;
        Write('ucitaj broj clanova niza: ');
        Readln(n);
        For i := 1 to n Do
                Begin
                        Readln(a[i]);
                End;
        tmp := a[1];
        For i := 1 to n Do
        tmp := a[i];
          For j := i + 1 to n Do
                If a[j] > tmp then
                 begin
                        tmp := a[j];
                        i_tmp := j;
                        write(a[i]);
                        readln;
                end;
       write(a[i]);
       readln;
End.
Ovo je bila moja zamisao, imam u glavi algoritam, ali sam se negde ocigledno zeznuo. moze pomoc?
hvala
virtuoz pavle je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 24.7.2012, 14:47   #90
PeTkO
Starosedelac
 
Član od: 6.11.2005.
Lokacija: Iza tebe
Poruke: 2.242
Zahvalnice: 419
Zahvaljeno 298 puta na 192 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku PeTkO
Određen forumom Re: How to... C++

Imas ovde: http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=81855 vise resenja kako sortirati niz, jes' da je u C++, ali mislm da ti nece biti problem da "prevedes" u pascal.
PeTkO je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.8.2012, 18:49   #91
Futuristic
Član
 
Član od: 22.11.2009.
Lokacija: Čačak
Poruke: 247
Zahvalnice: 63
Zahvaljeno 11 puta na 10 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Zasto poslednje dve adrese imaju te vrednosti i koja je razlika u linijama koda u crvenom, posto daju razlicite rezultate?
Kod:
int main()
{
        int abc[10],*p;
        for(int i=0; i<10; i++) abc[i]=i;
 
        cout << "vredonsti elemenata niza: "<< endl;
        for(int i=0; i<10; i++) cout << abc[i] << ' ';
        cout << endl;
 
        cout << "adresna mesta elemenata niza: "<< endl;;
        p=abc;
        for(int i=0; i<10; i++) cout << &p[i] << endl;
        cout << endl << p;
        cout << endl << &p;
        cin.get();
 
        return 0;
}
Evo i jedan output programa:
Kod:
vredonsti elemenata niza: 
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 
adresna mesta elemenata niza: 
0xbff691f8
0xbff691fc
0xbff69200
0xbff69204
0xbff69208
0xbff6920c
0xbff69210
0xbff69214
0xbff69218
0xbff6921c

0xbff691f8
0xbff69220
Futuristic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.8.2012, 18:58   #92
MG-RAY
Starosedelac
 
Član od: 15.2.2006.
Lokacija: Midlands
Poruke: 1.523
Zahvalnice: 277
Zahvaljeno 307 puta na 207 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku MG-RAY
Određen forumom Re: How to... C++

Druga vrednost je adresa na kojoj je smešten sam pointer u memoriji.
MG-RAY je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku MG-RAY na korisnoj poruci:
fingerprint (21.8.2012), Futuristic (20.8.2012)
Stara 22.8.2012, 12:05   #93
Futuristic
Član
 
Član od: 22.11.2009.
Lokacija: Čačak
Poruke: 247
Zahvalnice: 63
Zahvaljeno 11 puta na 10 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Zelim da napravim dvodimenzinzionalni niz (array) cije ce dimenzije biti unete tokom runtime-a. Trazio sam po internetu i vidim spominje se neki vector, ali nisam uspeo da to podesim...
Futuristic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.8.2012, 12:21   #94
Geomaster
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 28.6.2007.
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.342
Zahvalnice: 2.836
Zahvaljeno 1.047 puta na 507 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Geomaster Slanje poruke preko Skypea korisniku Geomaster
Određen forumom Re: How to... C++

Napravi jednodimenzionalni niz i pristupaj mu dvodimenzionalno, kao recimo
Kod:
#define mat2D(y,x,w) ((x)+(y)*(w))

size_t sirina, duzina;
std::cin >> sirina >> duzina;

int* niz = new niz[sirina * duzina];
niz[mat2D(0, 0, sirina)] = 111;
niz[mat2D(4, 2, sirina)] = 222;
...
Geomaster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.8.2012, 12:36   #95
Futuristic
Član
 
Član od: 22.11.2009.
Lokacija: Čačak
Poruke: 247
Zahvalnice: 63
Zahvaljeno 11 puta na 10 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Ima li neki drugi nacin? Ne znam sta znaci ta keyword "new" niti operacije sa njom
Futuristic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.8.2012, 12:42   #96
Geomaster
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 28.6.2007.
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.342
Zahvalnice: 2.836
Zahvaljeno 1.047 puta na 507 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Geomaster Slanje poruke preko Skypea korisniku Geomaster
Određen forumom Re: How to... C++

Citat:
Futuristic kaže: Pregled poruke
Ima li neki drugi nacin? Ne znam sta znaci ta keyword "new" niti operacije sa njom
new ti je način da alociraš memoriju u C++-u. Bez new-a svejedno ne možeš da postigneš da unosiš dimenzije tokom runtime-a. (Možeš da koristiš neku klasu, ali i ona će svejedno na nekom nivou koristiti new ili malloc(), mada opet, new uglavnom koristi malloc() .) Može i vektorima, mada to nisu nizovi u najklasičnijem smislu:
Kod:
#include <vector>
using namespace std;

....

size_t sirina, duzina;
vector< vector< int > > niz;
cin >> sirina >> duzina;

niz.resize(sirina);
for (int i = 0; i < sirina; ++i)
  niz[i].resize(duzina);

niz[4][2] = 222;
niz[0][0] = 111;
...
Geomaster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Geomaster na korisnoj poruci:
Futuristic (22.8.2012)
Stara 22.8.2012, 12:46   #97
irreal
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 9.1.2009.
Lokacija: Beograd, Banovo Brdo
Poruke: 1.157
Zahvalnice: 83
Zahvaljeno 448 puta na 303 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Citat:
Futuristic kaže: Pregled poruke
Ima li neki drugi nacin? Ne znam sta znaci ta keyword "new" niti operacije sa njom
kada nisi upoznat sa nekim osnovnim elementima jezika u kojem zelis da programiras, neces daleko dogurati trazenjem nacina da resis svoj problem izbegavajuci taj element, vec potrazi po netu tekstove/tutorijale/primere/knjige na tu temu i nauci nesto novo.

to ti je moj iskren savet, e sad ti kako oces
irreal je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku irreal na korisnoj poruci:
Futuristic (22.8.2012), Geomaster (22.8.2012)
Stara 22.8.2012, 18:15   #98
ivan90BG
Veteran
 
Član od: 3.5.2008.
Lokacija: Beograd
Poruke: 760
Zahvalnice: 81
Zahvaljeno 213 puta na 144 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

@Geo
Minimalna implementacija 2D matrice u C++-u bez vector-a i veselih macro-a.

Kod:
//Mat2D.h

#ifndef MAT2D_H
#define MAT2D_H

template<typename T>
class Mat2D
{
private:
    int width;
    int height;
    T* data;

public:
    Mat2D(int height, int width)
    {
        this.width = width;
        this.height = height;
        this.data = new T[width*height];
    }
    ~Mat2D()
    {
        delete[] data;
    }
    T& operator()(int x, int y)
    {
        return data[x*width+y];
    }
};

#endif

//main.cpp

int main(int argc, char const *argv[])
{
    Mat2D<int> mat(5,10);

    mat(0,0) = 42;
    int var = mat(4,8);
}

Poslednja ispravka: ivan90BG (22.8.2012 u 20:41)
ivan90BG je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku ivan90BG na korisnoj poruci:
Geomaster (22.8.2012), MG-RAY (22.8.2012)
Stara 22.8.2012, 18:38   #99
MG-RAY
Starosedelac
 
Član od: 15.2.2006.
Lokacija: Midlands
Poruke: 1.523
Zahvalnice: 277
Zahvaljeno 307 puta na 207 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku MG-RAY
Određen forumom Re: How to... C++

^ jedna mala napomena za primer:

Kod:
~Mat2D()
{
    delete[] data;
}
MG-RAY je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.8.2012, 18:46   #100
Geomaster
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 28.6.2007.
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.342
Zahvalnice: 2.836
Zahvaljeno 1.047 puta na 507 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Geomaster Slanje poruke preko Skypea korisniku Geomaster
Određen forumom Re: How to... C++

@ivan:
A može i indeksiranje kao kod običnih
Kod:
T* operator[](const int y)
{
  return data + y * width;
}

Poslednja ispravka: Geomaster (22.8.2012 u 21:24) Razlog: const int != size_t :(
Geomaster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
c++, how to, pomoc, programiranje

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno



Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 15:13.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2019, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com