Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Komunikacioni uređaji i umrežavanje

Komunikacioni uređaji i umrežavanje Modemi, mrežna oprema, mreže i umrežavanje…

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 19.2.2007, 13:33   #1
Manve
Novi član

Član od: 19.2.2007.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Kako podesiti ADSL?

Pre par dana ja i jos dvojica komsija uzeli smo ADSL modem kod Telekoma. Paket je 768. Hteli smo da podelimo po 256 ili kako se ko odjavljuje da protok delimo na pola ili da ga korisimo celog kada ova dvojica nisu tu. Povezali smo tel. kabal u spliter, spliter u modem, modem u svitch, i svako je dobio po jedan mrezni kabal. Kada sam ja sam probao protok bez svitcha to je bilo ludilo, vuklo je trenutno download, stranice otvaralo trenutno...Problem je nastao kada smo podelili protok, naime preko bilo kog torrenta protok ide max do 10Kb, moj prijatelj ima bezicni i siguran sam da kod njega ide i do 40Kb za iste torrente. Iako ja nista ne skidam u tom trenutku, a pouzdano znam i da niko od komsija to ne radi, meni za otvaranje stranice treba i do 2 min. Da ne govorim o tome da se povremeno mreza u potpunosti otkaci i da nema nikakvog protoka, tj. nema mreze.Zvali smo telekom ali oni kazu da je do njih sve ok. Molim vas da me uputite kako da podesim mrezu da sve funkcionise normalno ili me uputite gde da nadjem podesavanja .Unapred hvala.
Manve je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.2.2007, 13:57   #2
genius
Deo inventara foruma

Član od: 28.11.2005.
Zahvalnice: 91
Zahvaljeno 902 puta na 621 poruka
Određen forumom Re: Kako podesiti ADSL?

Torrenti idu sporo preko ADSL (barem kod mene je tako) cak i na 768. Meni su rekli da ce P2P da mi bude ogranicen ali da nisu sigurni da li to vazi i za torrente ali izgleda da se odnosi i na njih. Doduse svi torrenti koje sam ja probao su imali relativno mali broj seedera pa je to mozda i zbog toga.

A ako sam dobro skapirao kada delis vezu preko switcha, onda ti je sve sporo pa i sajtovi? I ja delim vezu preko switcha (ukupno 5-6 racunara u isto vreme) ali nisam primetio nikakve probleme a nisam nista podesavao...
genius je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.2.2007, 15:57   #3
Manve
Novi član

Prva 3 sata je sve radilo ok ali onda su krenule muke.Kad sam nazvao Telekom dali su mi podesavanja koja sam trebao da ukucam ali nemoguce je da se sva tri racunara u mrezi nalaze na istoj adresi ,zar ne, a to je upravo ono sto su mi rekli da ukucam, e onda haos, nista ne funkcionise. Nekako sam isceprkao da to sve nekako i radi, ali npr. ja serujem fajlove svi ih vide, ja vidim samo jedan racunar, pa posle nekog vremena dva pa opet jedan. Kao da se prokleta mreza vremenom sama od sebe menja.Da ne govorim o tome da je protok sa torrenta u pocetku bio i to na istim fajlovima na downloadu po 1-3Kb. Nekako smo podesili da to predje magicnu cifru od 10Kb e ali i to samo ako su "zvezde u pravilnom rasporedu".Mislio sam da ce me muka dial up proci sa ADSL-om ali ovo je jos gore imas protok ali ga i nemas.
Stara 19.2.2007, 16:02   #4
korisnik
Veteran

Član od: 12.11.2005.
Zahvalnice: 12
Zahvaljeno 76 puta na 69 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku korisnik

Mozda imas upload na maximalno. Smanji ga na jedno 75% teoretskog uploada i ici ce ti brze.

Poslednja ispravka: VojaM (19.2.2007 u 16:34)
korisnik je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.2.2007, 16:36   #5
VojaM
Ad Ministrator

Član od: 19.8.2005.
Zahvalnice: 29
Zahvaljeno 3.041 puta na 1.544 poruka

Citat:
Manve kaže:
Pre par dana ja i jos dvojica komsija uzeli smo ADSL modem kod Telekoma. Paket je 768. Hteli smo da podelimo po 256 ili kako se ko odjavljuje da protok delimo na pola ili da ga korisimo celog kada ova dvojica nisu tu. Povezali smo tel. kabal u spliter, spliter u modem, modem u svitch, i svako je dobio po jedan mrezni kabal. Kada sam ja sam probao protok bez svitcha to je bilo ludilo, vuklo je trenutno download, stranice otvaralo trenutno...Problem je nastao kada smo podelili protok, naime preko bilo kog torrenta protok ide max do 10Kb, moj prijatelj ima bezicni i siguran sam da kod njega ide i do 40Kb za iste torrente. Iako ja nista ne skidam u tom trenutku, a pouzdano znam i da niko od komsija to ne radi, meni za otvaranje stranice treba i do 2 min. Da ne govorim o tome da se povremeno mreza u potpunosti otkaci i da nema nikakvog protoka, tj. nema mreze.Zvali smo telekom ali oni kazu da je do njih sve ok. Molim vas da me uputite kako da podesim mrezu da sve funkcionise normalno ili me uputite gde da nadjem podesavanja .Unapred hvala.
Zar ne bi trebalo da se u takvim slučajevima koristi ADSL ruter, a ne svič?
VojaM je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.2.2007, 16:53   #6
genius
Deo inventara foruma

Apsolutno si u pravu ali evo kod mene sam napravio mrezu koja radi sasvim korektno.

Znaci, imam ADSL modem. On je ukljucen u switch. Svi racunari koji su povezani preko tog switcha imaju internet konekciju. Osim toga u switch je ukljucen i wireless AP. Svi racunari koji imaju wireless karticu u radijusu pokrivenosti takodje imaju internet konekciju. Znaci sve radi normalno bez ikakvih podesavanja. I ja sam bio ubedjen da ce mi trebati ruter ali mi nije trebao. Samo sto nisam mogao da koristim onaj kabl koji ide uz modem nego sam upotrebio neki moj stari. Ne mogu da se setim ali mislim da je ADSL-ov cross-over a valjda treba paralelni ili je obrnutno... neznam sad tacno. U svakom slucaju, moze i bez rutera ali onda se verovatno desavaju stvari tipa ovih sa slabom vezom i slicno.

Inace, naravno da svi racunari moraju da imaju razlicitu IP adresu inace nece raditi mreza ali najbolje je da ostavis to na automatsko dodeljivanje i da se nadas da ce jednog dana da proradi samo od sebe Ili ako imas mogucnosti probaj sa nekim ruterom pa ako valja, kupi...
Stara 19.2.2007, 18:50   #7
Manve
Novi član

Ovaj modem je ujedno i ruter
Stara 19.2.2007, 18:55   #8
genius
Deo inventara foruma

To znaci nije modem koji si dobio od Telekoma?
Stara 19.2.2007, 19:10   #9
VojaM
Ad Ministrator

Citat:
Manve kaže:
Ovaj modem je ujedno i ruter
Čekaj, ako je ujedno i ruter, šta će ti onda poseban svič?

Poslednja ispravka: VojaM (19.2.2007 u 19:20)
Stara 19.2.2007, 19:21   #10
genius
Deo inventara foruma

I takodje, kolika je otprilike duzina kablova koje ste razvukli?
Stara 20.2.2007, 22:08   #11
Manve
Novi član

Svič je potreban zato što na ADSL modemu postoji samo jedan izlaz,a ne tri koliko je nama potrebno.Ljudi iz Telekoma su rekli da je ovaj modem ujedno i ruter, međutim niko nije rekao da postoji samo jedan izlaz, to smo saznali kod potpisivanja ugovora. Kablovi su inače dugački po 20m. Nekako sam uspeo uz pomoć nLite da napravim verziju sistema koja odgovara. Izgleda da su neki od servisa pravili problem, ili ko zna šta drugo u svakom slučaju ovako radi stabilno, bez padova mreže i sa odličnim protokom.Za sada je prikačen moj i još jedan računar, ne znam šta će se desiti kad prikačimo i treći, ali to tek sutra jer ja više nemam snage.
Stara 21.2.2007, 2:32   #12
VojaM
Ad Ministrator

A, dakle vi imate onaj genijalan i nadasve kvalitetan "ruter" koji ima sveukupno jedan USB i jedan mrežni priključak...

Zanimljivo, baš me zanima šta si to čačnuo pa ti je sve proradilo? I što si to morao da radiš nLiteom, zar nije dovoljno prosto isključiti problematične servise? I kako si znao šta da isključiš?
Stara 25.2.2007, 13:35   #13
Manve
Novi član

Nisam se javljao par dana, izvinite, dugujem objasnjenje. Ne znam sta sam tacno poiskljucivao od servisa, skratio sam instalaciju na oko 150Mb. Medjutim izgleda da ipak to nije pomoglo. Instalirao sam ponovo windows sp2, nije radilo kako treba, gusio sam ostale kad god sam bio na mrezi, i odjednom prestalo. Zasto? Voleo bih i ja da znam. Sada radi odlicno, svi imamo mrezu, protok je ok i stabilan. Kao da se samo od sebe sredilo . Probacu da otkrijem sta je to sto je poslo naopako, ako budem uspeo obavesticu vas.
Hvala svima koji su se potrudili da pomognu.
Stara 25.2.2007, 15:45   #14
genius
Deo inventara foruma

Pa lepo sam ti rekao da
Citat:
najbolje je da ostavis to na automatsko dodeljivanje i da se nadas da ce jednog dana da proradi samo od sebe
He, he. Vidis kako sam znao koje je resenje najbolje. Tako i ja kod mene namestam sve. Ukljucim i cekam da proradi samo od sebe...
Stara 26.2.2007, 11:24   #15
VojaM
Ad Ministrator

Citat:
Manve kaže: Pregled poruke
Nisam se javljao par dana, izvinite, dugujem objasnjenje. Ne znam sta sam tacno poiskljucivao od servisa, skratio sam instalaciju na oko 150Mb. Medjutim izgleda da ipak to nije pomoglo. Instalirao sam ponovo windows sp2, nije radilo kako treba, gusio sam ostale kad god sam bio na mrezi, i odjednom prestalo. Zasto? Voleo bih i ja da znam. Sada radi odlicno, svi imamo mrezu, protok je ok i stabilan. Kao da se samo od sebe sredilo . Probacu da otkrijem sta je to sto je poslo naopako, ako budem uspeo obavesticu vas.
Hvala svima koji su se potrudili da pomognu.
A da nije najgluplja stvar na svetu - Windows Update? Pa dok se nije sve poskidalo i instaliralo, sve je radilo sporo? Nisam siguran da je to bilo i prvi put, ali drugi put je sasvim moguće
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
[PHP] Slanje maila sa unosom podataka putem forme Alex82 Serverske aplikacije i baze podataka 16 24.11.2006 21:49
Kako da osposobim sliku? flame Grafički softver i radovi 1 31.10.2006 17:18
Instalacija "speedtouch" ADSL modema na Kubuntu M1los Slobodni softver 19 26.10.2006 12:57
kako podesiti NOD 32(fino podesavanje) neutron Zaštita 1 22.1.2006 15:26

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 17:24.