![]() |
![]() |
|
|||||||
| Osnovne komponente Procesori, ploče, memorije... |
![]() |
|
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
|
|
#1 |
|
Starosedelac
|
Poz dragi forumasi!!! Brojim dane do kupovine kompa, pa malo surfujem netom cisto da vidim sta bi jos mogao uzeti za svoje novo celjade... Mad mi je pominjao nesto da bih mogao uzeti neko vodeno hladjenje pa sam se malo zainteresovao oko toga cisto informativno. [poz za mad_skillz-a a i sve ostale]...
Ovo sam poceo da pratim zato sto sam na site-u 3dgamenam.com video da je q6600 sa 2.4 clockovan na 3.4 i u full loadu sa vodenim hladjenjem [ne secam se tacno kojim modelom] ima temperaturu od 52 stepena... Imam nekoliko pitanja vezana za vodeno hladjenje... 1. Kakve vrste vodenog hladjenja postoje? Koliko sam ja video i skapirao postoje externa i interna, kao i ona za VGA i CPU... Da li posotoji vodeno hladjenje all in one??? 2. Koliko je teska samostalna instalacija vodenog hladjenja i da li postoji mogucnost ostecivanja komponenti tecnoscu koja se nalazi u crevima... 3. Da li vodena hladjenja pasuju u sva kucista [mislim na ono fulltower ili miditower ili slicno i na kojim mestima sve moze stajati pumpa u samom kucistu]? 4. Da li je moguce imati dva vodena hladjenja u kucistu, i sta vodeno hladjenje pruza sem boljih mogucnosti za overclock? 5. Kakvo napajanje zahteva vodeno hladjenje, tj koji je minimum, pored naravno zahtevnih komponenti? Hvala svima, ako je potrebno neka moderatori premeste ovu temu ako joj mesto nije odgovarajuce... Poslednja ispravka: muki85 (27.9.2007 u 11:31) |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Starosedelac
|
WTF??? Ovoliki overclockeri i overkilleri na forumu, a niko ni da bekne...
![]() Ako treba neka moderatori ovu temu prebace overclock pa neka se ljudi raspisu...
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
XXXtreme
|
hajde polako
![]() 1) da, imas interne i eksterne s'tim shto interne obichno imaju rezervoar i blok spojene na jednom mestu a odvojen je samo radijator ili pump, mada i ova dva obicno idu spojeno..tipican primer je CM Aquagate koji ima rezervoar i blok spojene da bi zauzelo manje mesta... eksteran tip su npr. TT Big Water ili Swiftech ili Alphacool jer sadrze blokove i za cpu,vga,nb,sb itd. i vishe od jednog radijatore..neki imaju duple pa i trostruke radijatore.. 2)za svako imash uputstvo i najkomplikovanija se instaliraju za oko sat vremena ne vishe.. shanse da ti nestho pukne i dodje do kratkog spoja su jako male, prvo jer je sve dobro izolovano a drugo ta tecnost koja se koristi nije voda i ima manje jona i ako dodje do spoja ne bi trebalo mnogo stete da se desi...naravno sanse za ovo su jako male... 3)u svako vece midi-tower kuciste moze da stane svako interno i vecina eksternih..jedino ako ima vishe radijatora onda ce neki stajati napolju ali i to moze da se reshi.. full tower je naravno vec poznata stvar.. ![]() 4)ne trebaju ti dva, vec samo jedno sa blokovima za vishe komponenata.. pruza veci maksimalni overklok, veci overklok za svaki dan, nize temperature u oba overkloka za svaki dan, tishe je samim tim manje buke proizvodi i estetski je mnogo lepsha stvar.. 5)svako kvalitetnije napajanje od 500-550W i vishe ce ti gurati i najzahtevnije tecno hladjenje...Antec,Corsair etc. sve ce to gurati sve u 6..neki bolji Chief. ili CM takodje..jache serije naravno |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Starosedelac
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
CSC
Član od: 23.11.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 2.588 puta na 1.856 poruka
|
Teško da ćeš kod nas naći mnogo modela vodenog hlađenja , u prncipu najlakše ćeš naći nešto iz TT ponude .
Moja ti je preporuka da kao bazu uzmeš ThermalTake Big Water 745 ~80 € Za procesor ThermalTake Volcano 4008 ~40 € Za Grafičku ThermalTake TMG ND4 ~30 € Ovo gore bi bila idealna kombinacija a možeš da kombinuješ : ThermalTake Aqua T.M.G ~25 € Radijator AquaBay TermalTake M5 ~40 € Pumpa , Rezervoar , LCD ... ThermalTake Tribe ~75 € Kompletno Eksterno hlađenje CPU-a Znači Kada je TT u pitanju kod nas ima šta da se nabavi i to po pristojnim cenama samo je pitanje koja ti se kombinacija najviše dopada i koliko si spreman love da izdvojiš za to . Ja ti inače toplo preporučujem Prvu kombinaciju jeste da košta ~150 € ali je vrh . Edit : Ex da ako hoćeš imaš i ovu kombinaciju gde imaš All in one sa sve kućišem samo dodaš još hladnjak za grafičku (TMG NG4) i to je to .... Košta ~200 € Poslednja ispravka: Freško (27.9.2007 u 22:56) |
|
|
|
| Sledećih 3 korisnika se zahvaljuje korisniku Freško na korisnoj poruci: | ||
|
|
#6 |
|
Starosedelac
|
Au kako je dobro ovo Kandalf LCS kuciste!!!!
Razbija... Aj sad sta mi jos nije jasno... Da li ovaj cooler za graficku kartu mora da ima zasebnu pumpu ili moze da se prikaci na ovu istu pumpu koja se nalazi u Kandalfu, i da li ova pumpa moze da izgura kombinaciju VGA + CPU? Posto sam na Thermaltake sajtu video da je ThermalTake TMG ND4 upgrade za big water 745? Kandalf je meni se cini jedno ok resenje, mada ne poznajem nikoga ko ga poseduje |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
CSC
|
Citat:
A što se tiče samog kućišta meni je ono baš extra i ako nešto i ja uzimam u skorije vreme to će definitivno biti nešto iz TT ponude . U početku sam i ja bio zagrejan za Antec 900 , ali kada sam ga video uživo (u radu) malo sam se razočarao jeste da je ono "duboko" ali mi je malo prenisko .... Ovo je naravno moje lično mišljenje .... |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Starosedelac
|
Fresko hvala na iscrpnim odgovorima, sad ce mad da te prebije sto mu pljujes po kucistu!!!
Procitao sam ovo za pumpu, interesuje me samo jos jedna stvar a to su ona dva kulera, jedan rear a drugi top... Oni su 90mm sirine Ja cuo za one od 80 i 120 ali mi je ovo malo nejasno... Da li bi u nekoj firmi u kojoj cu pred novu godinu sastavljati komp, nasi ubogi serviseri to sve lepo povezati? Mislim ta vodena hladjenja?
|
|
|
|
|
|
#9 | ||
|
CSC
|
Citat:
Citat:
Nemoj oko toga da se mnogo pterećuješ Vodena hlađenja poznatih proizvođača poput TT su zamišljena tako da ih gotovo svako može implementirati u sistem bez nekog posebnog predznanja . Tko da nevidim razlog za sekiraciju oko toga dali će ti dobro sastaviti sistem u toj nekoj firmi gde budeš pazario tu zver od računara ... |
||
|
|
|
| Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Freško na korisnoj poruci: | ||
mad_skillz (28.9.2007) | ||
|
|
#10 |
|
XXXtreme
|
na stranu izgled Freshko ima poentu...da, Antec je odlichno kucishte, znam iz prve ruke za vazduh je mama ali za vodu malo je problem..iako ima 2 ulaza pozadi to je recimo dosta za jedan eksterni radijator ali sta ako imas 2?npr, ja planiram 2 dupla 120mm radijatora pa moram nesto da busim i prepravljam...malo je zeznuto ali moze da se izvede..
ono shto je Freshko naveo kao kombinaciju 1) cini oko 80% vodenog koje ja planiram..promene koje cu ja uraditi su zbog prirode hladjenja ali kao svakodnevno reshenje za nekog korisnika sa uobicajnim afinitetima, pomenuto ce odraditi odlican posao odlichan predlog Freshko matori
|
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Starosedelac
|
Citat:
|
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
CSC
|
Citat:
![]()
|
|
|
|
|
muki85 (28.9.2007) | ||
|
|
#13 |
|
Starosedelac
|
Freshko napalio si me ko mladog majmuna
Aj dosta o kupovini, ovo je tema o vodenom hladjenju za laike... E sad, ona tecnost koja se nalazi u pumpi i kanisteru, ona se s' vremena na vreme dopunjuje, jel tako? Da li je potrebno nekada isprazniti u potpunosti svu tecnost i sipati potpuno novi antifriz? I kako ovo moze da se izvede da li sve mora da se skida i da li postoji neki bezbolniji nacin... Hvala jos jednom, ja ugnjavih mad_skillz-a preko msn-a pa mu se ovim putem javno izvinjavam... Da uzimam c2q i to q660 0 tako da ce doci do nekog overkloka kad tad... Mada mislim da mu u narednih 6 meseci to nece biti potrebno, i naravno graficku koju takodje mislim da kada tada klokujem a to ce biti ili tvoj ati ili 8800gts 640 u zavisnosti od toga kako bude prosao benchmark Crysis-a... Mada bih vise voleo tvog atija ![]() I zahvaljujem se jos jednom vama dvojici jer ste bile jedine dve dobre duse koje su mi pruzile odgovore... ![]() U potpisu - urbana tuga propast dushe [kad ce vise taj kompjuter] |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
CSC
|
Citat:
|
|
|
|
|
muki85 (28.9.2007) | ||
|
|
#15 |
|
Starosedelac
|
Zato sto su neki ljudi po nekim forumima koji poseduju ovo kuciste poceli da se zale na to da creva koja sprovode tecnost posle odredjenog vremena potamne i to znatno i ne reaguju vise na UV svetlost...
|
|
|
|
|
|
#16 | |
|
CSC
|
Citat:
Čak i da se desi tako nešto , tu nema neke preterane pomoći (najbolje ostaviti tako kako je . Jer je kod nas gotovo nemoguće naći rashladnu tečnost (destilovanu vodu) koja ima primese tih hemikalija koje joj daju UV svojstva . Po meni je još i najbolja varijanta ili da se u sistem u startu sipa destilovana voda ili poseban antifriz koji ne reaguje (ne uništava plastiku) . Takvo rashladno sredstvo je za nijansu skuplje od klasičnog antifriza tako da nije mnogo strašno a i može se pronaći na našim benzinskim pumpama . |
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Starosedelac
|
Fresko, evo informacije iz prve ruke
... Ortak iz Zemuna poseduje gore pomenuto kuciste Kandalf LCS ... Pa sam ga pitao kakvi su njegovi utisci [kuciste poseduje vec 5 meseci] Generalno mi je rekao da je bruka, i da jedini zvuci koji dopiru iz njega su napajanje i hdd ... Znaci skoro je bescujno... U njemu ima povezan pored bloka za CPU i AT4 hladnjak za grafu i do sad mu sve sljaka perfektno, prezadovoljan je i ima klokovan 6400 na 3.3 i ful loadu mu radi na ~35 stepeni.. [ne znam da li je ovo moguce] Jedinu manu koju je naveo vezanu za kuciste je ogromna kolicina prasine koju uvlace ova tri 120mm fan-a na vratima kucista i mora svakih mesec dana da kuciste cisti od prasine... Eto to je to, a ja sam odluku o svom novom kucistu i vodenom hladjenju doneo ... Hvala svima, tacnije ne svima vec tebi Fresko i naravno mom ortaku koga smaram za medalju mad_skilz-u...Pozdrav svima!
|
|
|
|
![]() |
| Bookmarks sajtovi |
| Alatke vezane za temu | |
| Vrste prikaza | |
|
|
Slične teme
|
||||
| tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
| Promena imena Start Menu-a | vaskotv | Aplikativni softver | 1 | 11.5.2007 22:57 |