![]() |
![]() |
|
Slobodni softver Teme o softveru otvorenog koda (programi i operativni sistemi), projektima, zajednici... |
Pregled rezultata glasanja: Koji FLOSS operativni sistem koristite? | |||
Ubuntu/Kubuntu i sl. |
![]() ![]() ![]() ![]() |
208 | 55,32% |
Debian |
20 | 5,32% |
(Open)SuSE |
15 | 3,99% |
Mandriva |
8 | 2,13% |
PCLinuxOS |
5 | 1,33% |
Mint |
53 | 14,10% |
Fedora/RedHat/CentOS |
19 | 5,05% |
Slackware |
6 | 1,60% |
Arch |
20 | 5,32% |
Gentoo |
0 | 0% |
Neki live distro (Knoppix,DSL, Puppy, Slax i sl.) |
7 | 1,86% |
Neki drugi GNU/Linux distro |
10 | 2,66% |
OpenBSD, NetBSD, FreeBSD... |
0 | 0% |
OpenSolaris |
2 | 0,53% |
Neki drugi FLOSS operativni sistem |
3 | 0,80% |
Glasova: 376. U ovom glasanju ne možete da učestvujete |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#481 |
Deo inventara foruma
Član od: 28.5.2010.
Zahvalnice: 590
Zahvaljeno 1.014 puta na 789 poruka
|
![]()
Mozda ce vas zanimati da vidite "porodicno stablo" linuks distribucija tj distribucije koju koristite ili nameravate da koristite ovde.
|
![]() |
![]() |
Sledećih 3 korisnika se zahvaljuje korisniku Laskaris na korisnoj poruci: | ||
![]() |
#482 |
Član
Član od: 13.10.2011.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 3 puta na 3 poruka
|
![]()
Da ostavim podsetnik sebi da a i drugima koje bi to mozda interesovalo sledece sadrzine:
22.jula.2017 godine pusten je rad radionicki racunar cije se specifikacije nalaze u profilu pod oznakom konfiguracija 2.namenski nabavljen i sastavljen za rad pod Xubuntu 16.04.02 Amd 64 operativnim sistemom. Namena te masine da ce se koristiti isklucivo za pregledanje tehnicke dokumentacije u pdf formatu,spasavanje ostecenih podataka sa medija (hdd,flash,sd..) tokom servisa Win baziranih racunara i naravno celodnevnu zabavu majstora you tube programom.Barem za sad. |
![]() |
![]() |
![]() |
#483 | |
Starosedelac
Član od: 2.11.2005.
Zahvalnice: 28
Zahvaljeno 810 puta na 609 poruka
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku bachi na korisnoj poruci: | ||
player1 (28.7.2017) |
![]() |
#484 |
Veteran
Član od: 20.9.2013.
Zahvalnice: 521
Zahvaljeno 172 puta na 134 poruka
|
![]()
Ja ne shavatam jednu stvar. Zasto ljudi koji prave razlicite distribucije (Ubuntu, Linux Mint, Elementary OS itd.) ne sklope neki dogovor sa proizvodjacima laptopova/PC racunara tako da zajedno sa proizvodjacem skroje sistem samo za taj racunar koji ce raditi bez ikakvih problema i bagova, a pritom ce racunar imati preinstaliran operativni sistem. Kod nas u Srbiji, a i ovde u Nemackoj ima masa laptopova i racunara koji dolaze bez operativnog sistema. Po nekom mom misljenju kada bi se na svakom tom laptopu/racunaru nasao neki Linux masa ljudi bi i ostala na tom Linuxu. Onaj ko racunar koristi za ono najosnovnije (a to je vise od 50% sveta) bi ostala na Linuxu jer je njemu sasvim svejedno da li se na racunaru nalazi Windows, MacOs ili Linux. Pritom ne bi placao sistem, a imao bi funkcionalan laptop cim ga kupi. Ovde u Nemackoj je razlika u ceni oko 50-60 evra za laptop sa i bez Windowsa.
Takodje se slazem sa ovim postom iznad. Kada bi se svi ti programeri slozili i zajedno radili jedan operativni sistem, a ne milion razlicitih od kojih ni jedan ne radi kako treba, Linux bi zablistao i na PC racunarima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#485 |
Ex Parrot
|
![]()
Ajde da ne širimo priču u ovoj temi, otvorite drugu za diskusiju, previše je faktora koji učestvuju u jednačini da bi se svelo na "dogovor" (najkraći mogući odgovor su pare, kao i uvek
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#486 | |
Starosedelac
Član od: 21.8.2012.
Zahvalnice: 514
Zahvaljeno 495 puta na 418 poruka
|
![]() Citat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#487 | ||
Veteran
|
![]() Citat:
Citat:
No da nesirimo pricu kada nije vezana za temu. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#488 |
Starosedelac
|
![]()
^Da dodam samo pa da ne širimo priču dalje, u Nemačkoj ih ima više, mada ne možeš očekivati u svakoj radnji.
Recimo ixsoft.de nudi preninstalirano više distroa na brand name računare. Sigurno su probali da li su kompatibilni i kako sve radi. ![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku ColdBoot na korisnoj poruci: | ||
MasterChief2 (28.7.2017) |
![]() |
#489 |
V.I.P. Test Play
Član od: 5.4.2006.
Zahvalnice: 4.862
Zahvaljeno 4.047 puta na 2.635 poruka
|
![]()
Glavni problem je sto u 90% slucajeva ne postoje drajveri za Linux za sve komponente u tavkim laptopovima. Stavise to je sad sve cesce za Win7, a kamoli Linux.
Evo znam da Dell distribuira Ubuntnu na laptopve bez OS-a, ali lepo napisu na uputstvu da te i te komponente nemaju drajver, pa koristi na svoju odgovornost. U takvoj situaciji, Linux sistem mu dodje kao IE za Windows. Privremeni alat dok ne instaliras Windows. ![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku player1 na korisnoj poruci: | ||
MasterChief2 (28.7.2017) |
![]() |
#490 |
V.I.P. Test Play
Član od: 5.4.2006.
Zahvalnice: 4.862
Zahvaljeno 4.047 puta na 2.635 poruka
|
![]()
Nego on-topic, koristim Centos 7. Ali na serverima (bez GUIa). Treba mi za projekat.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#491 |
d-_-b
Član od: 13.10.2007.
Zahvalnice: 1.606
Zahvaljeno 2.275 puta na 1.496 poruka
|
![]()
Ja sam na Ubuntu 16.04 LTS. Prešaltao se skoro skroz sa Windows-a 10 koji koristim mahom samo za Lightroom i slične "ekskluzive".
I da, DigitalOcean VPS mi je isto na Debian-u. |
![]() |
![]() |
![]() |
#492 | |
Član
Član od: 29.5.2010.
Zahvaljeno 5 puta na 4 poruka
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#493 | |
Starosedelac
|
![]() Citat:
![]() Ne razvija se više(Limpus). ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#494 | |
Član
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#495 | |
Starosedelac
|
![]() Citat:
A i nešto mi se ne dopada tako neka "unifikacija". To mi je više korporativni način razmišljanja i nije krasilo Linux ekosistem ovih četvrt veka. Koristi ko šta stigne, kako kad mu odgovara. Jer zamisli inače, instaliraju ti OpenSUSE KDE(takav dogovor pao) na taj laptop, i opet ne možeš ništa s njim pa kreneš da razmišljaš "koje lenjo njesra ovaj Linux..:" ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#496 |
Veteran
|
![]()
Neka proizvodjaci laptopova open-source zajednici, ili toj grupi programera sa kojima je sklopila neki dogovor obezbedi dovoljno informacija o laptopu i napravi ce oni sve da radi. Stavljati sistem na laptop, a da pritom na njemu pola stvari ne radi kako treba nema smisla.. Ja sam mislio vise u fazonu da se zilion tih distribucija ukine i da se svi ljudi ujedine i naprave nesto sto valja. Ako vec sklope neki dogovor neka naprave sistem samo za taj laptop, kao sto to Apple radi. Najnoviji MacOS radi i na laptopovima starim 8 godina kako treba.
A i sam proizvodjac moze da napravi svoju distribuciju za svoje laptopove. Samo je problem sto bi 90% tih proizvodjaca jednog trenutka zatvorilo kod i od besplatnog napravilo nesto na cemu bi zgrtali pare, kao sto je to Apple uradio. Ali ako bi Lenovo, HP, DELL, Asus, Toshiba i ostali poznati na svoje laptopove stavljali Linux ja mislim da bi se samo upotreba Linux na PC-u povecala. Mada slazem se sa @ColdBoot. Svako ima pravo da koristi ono sto njemu odgovara. Meni Windows 10 ne odgovara nikako, a nakon godinu dana koriscenja Linuxa nema sanse da cu se ponovo vratiti na Windows. Jednostavno nekome je laksi Linux i Terminal, a nekome Windows. |
![]() |
![]() |
![]() |
#497 | |
Starosedelac
|
![]() Citat:
![]() Na kraju, proizvođači računara su obično sklapači komponenti, retko svi prave sve jer je i taj segment vrlo razuđen pa je samim tim i dogovor teško postići. I Mikrosoft je morao da ih juri usr*nom motkom da pišu drajvere. ![]() ![]() Edit: za kraj i na kraju, jer baš odosmo u debeli off, šta bi to Linux dobio time što bi ga koristila gomila morončina sa windblowsa kojima kompjuter i tako služi za lajkovanje sisa&guzica po fejsu i igranje igrica kao krajnji domet? Jak user-base kojem ne smeta čak ni to što ga se otvoreno špijunira (ako su svesni i toliko, pitanje je) uz debilnu opasku "pa ja nemam šta da krijem..." ![]() ![]() Poslednja ispravka: ColdBoot (31.7.2017 u 7:01) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#498 |
Član
|
![]()
Koliko se secam, pre nekoliko godina kada su netbook-ovi bili u modi, Asus je prodao gomilu EEE PC komada sa preinstaliranim Linuxom i mnogi ljudi su ga zadrzali. To je nateralo Microsoft da brze bolje snizi cenu XP-a na neku mizeriju (mislim oko 15 dolara za OEM licencu). To pokazuje kako konkurencija razbija monopol i utice na cene softvera.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#499 |
Starosedelac
Član od: 12.2.2012.
Zahvalnice: 2.745
Zahvaljeno 1.029 puta na 570 poruka
|
![]()
Koji linux za single core amd i 2gb ddr1 rama, 256mb graf, sata2HDD i DVD?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#500 | |
Član
Član od: 6.2.2012.
Zahvalnice: 87
Zahvaljeno 60 puta na 40 poruka
|
![]() Citat:
https://help.ubuntu.com/community/Lubuntu/GetLubuntu |
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Twisterzemun na korisnoj poruci: | ||
Filip89x (5.8.2017) |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Tagovi |
anketa, bsd, distribucija, distro, floss, free, koji, linux, najbolji, open, operativni, sistem, slobodan, slobodni, solaris, ubuntu |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Freeware - koji koristite... | oluja | Aplikativni softver | 429 | 16.12.2021 19:12 |
Koji arhiver koristite? | PDarko | Aplikativni softver | 48 | 6.12.2006 0:53 |
Koji 5.1 (4.1) sistem? | Deusdies | ŠDK - Zvuk na računaru | 10 | 14.11.2006 13:24 |
Koji linux distro | Anak1n | Slobodni softver | 41 | 22.6.2006 0:06 |
Linux Koji i kako? | MiguelDiablo | Slobodni softver | 8 | 13.5.2006 22:32 |