Pozdrav svima! Skoro sam kupio eksterni hard " Transcend" od 160 GB. Uz njega je došao i kabl koji ga povezuje sa kompom, dužine 1m. Kada sam navedeni disk povezao sa računarom a preko pomenutog kabla, nije se mogao pokrenuti, tj. moj računar ga nije prepoznao. Da bih provjerio njegovu ispravnost, prikljucivanje sam izvršio na još tri računara ( starije proizvodnje) i sve je funkcionisalo super, tj. na tim računarima je disc bio odmah prepoznat a sa prenosom podataka, pustanjem filmova koji su na njemu i svim drugim funcijama koje podrazumijevaju komunikaciju izmedju harda i kompa, nije bilo nikakvih problema.
Nakon ovog eksperimenta, navedeni hard sam nanovo priključio na moj komp ali sam ovom prilikom koristio drugi ( upola )kraći kabl i gle, disk je odmah pokrenut, prepoznat i otvorila se mogućnos uvida u njegovu sadržinu. Međutim, tu sve prestaje, tj. čim pokrenem neki film sa tog harda ili zadam funkciju kopiranja sa njega ili u njega " veza" puca, odnosno on nestaje iz "MY COMUTER"-A, te je nastavak bilo kakvog daljeg posla nemoguć. Sve ovo me je navelo na pomisao da se radi o problemu koji je usko vezan za napajanje. Sumnjam da moj komp nema dovoljno jako napajanje na USB portovima ( problem je isti na koji god port se priključi ). Da li su moje sumnje osnovane i ako jesu, postoji li način da se taj nedostatak nadomjesti ugradnjom nekog "dodatnog" elementa koji bi povećao izlaznu snagu na portovima??? Hvala