![]() |
![]() |
|
Zanimljive Web lokacije Lokacije na Mreži koje su vredne pažnje |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Veteran
Član od: 17.1.2008.
Zahvalnice: 481
Zahvaljeno 128 puta na 85 poruka
|
![]()
Већ дуже време ми се Google пење на главу са својим испадима и глупостима, праћењем и скупљањем информација и турање носа где му није место. Да није његовог одличног search engina и исто толико доброг имејл сервиса, давно бих га напустио. За сад сам нашао замену барем за једну од те две услуге, претраживање. Представљам вам Duck Duck Go. Почетна страна је једноставна, са пар линкова за радознале. Сам search engine је делом отвореног кода, што је велики плус за неке. Један поглед на ову страницу показује да је сервис препун ствари и стварчица на које смо навикли код Гугла и још много других. Сајт не прати шта тражите нити где идете, за разлику од неких. А најбоље од свега је што има готово идентиче ако не и боље резултате претраге у односу на друге сервисе. Не бих хвалио да није тако, уосталом пробајте и сами.
![]() Poslednja ispravka: allokin (19.3.2011 u 22:00) |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Deo inventara foruma
Član od: 24.10.2005.
Zahvalnice: 2.360
Zahvaljeno 1.937 puta na 1.416 poruka
|
![]()
Solidno, ali rezultati nikako ne deluju bolje nego kod Gogle-a.
Što se tiče "praćenje" i slične paranoje... ma, neka prate ![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku ZoNi na korisnoj poruci: | ||
federer (20.3.2011) |
![]() |
#3 |
Starosedelac
Član od: 13.3.2006.
Zahvalnice: 605
Zahvaljeno 2.479 puta na 595 poruka
|
![]()
Hm, cemu ta paranoja? Kad bude bilo potrebno da se krijem, promenicu ID a ne search engine. Pa, ne znam sta to znaci "savrsena" zamena, ali ako je vec zamena, kada padne google, koristicu ga kao zamenu
![]() Isprobao, utisci: Testirao sam par pojmova i nije mi bas davao linkove koje ocekujem. Potom sam ukucao svoje skromno ime i prezime, za koje google nalazi profil na Linkedin i Facebooku, a potom i jos par mesta. Patka mi daje sledeci redosled: Prodaja domena (?), Neka slot aplikacija na FB (ko zna kako je povezao moje ime sa tim), Zatim Linkedin ali pogresno prezime i ime, neki Ceh (?), Amazon.... itd. Nekako, nije mi to to. Hvala svakako na linku ![]() Vidimo se na Hax-u ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Član
|
![]()
Vise volim Google ali ni ovo nije lose, msm meni za sada daje sve tacne informacije koje sam ukucao...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Banana
Član od: 9.1.2006.
Zahvalnice: 697
Zahvaljeno 2.635 puta na 1.358 poruka
|
![]()
Ima potencijala, ali daleko je od "savršene" zamene za big G.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Slažem se.
Prvo što sam ukucao u pretragu bilo je "Svet Kompjutera". Rezultati nisu isti kao na Google-u, izbacio je nekoliko rezultata na prvoj strani koji se kod Google-a nalaze tek na drugoj pri dnu. Zainteresovalo me je ovo čudo, pa ću se malo više pozabaviti s njim. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
V.I.P. Programiranje
|
![]()
Zanimljivo, ali mi nažalost izgleda daleko od Gugla
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Veteran
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Deo inventara foruma
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Heh, znači loš pretraživač, koji te ne prati, ili odličan pretraživač, koji te (navodno) prati? Što se mene tiče, uvek glasam za bolju pretragu
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Veteran
|
![]()
Користи и мисли шта хоћеш. Мени нису важни само резултати, који никако не заостају за конкуренцијом, већ и дух пројекта. О "контроверзним" темама нема дискусије јер је све јасно; богатство Гугла се заснива на "сивим" радњама.
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku allokin na korisnoj poruci: | ||
Marezz (10.7.2011) |
![]() |
#13 | |
Deo inventara foruma
Član od: 17.6.2011.
Zahvalnice: 98
Zahvaljeno 3.384 puta na 2.034 poruka
|
![]() Citat:
![]() 1) Google ni na jedan jedini način ne komunicira sa sajtovima koje izlistava u rezultatima svoje pretrage! 2) Ako 3rd party sajtovi žele da saznaju nešto o korisniku što već ne znaju iz serverskih log fajlova onda to mogu da učini instalacijom Google Analytics-a (iz kojeg su inače prve slike sa navedene stranice). 3) Google će podatke o posetiocu preuzeti samo u slučaju ako je na 3rd party sajtu instaliran Google Analytics a ako neko želi ovo da spreči jednostavno instalira NoScript ekstenziju (dostupna za većinu browsera) i korisnik ostaje potpuno anoniman. 4) Kontekstno reklamiranje nije ništa novo ali potpuno je debilna konstatacija da je Google odgovoran za "curenje" informacija o svojim korisnicima sklepanih na osnovu špijuniranja. Kao prvo kontekstne reklame (AdSense) se prikazuje za svaku osobu individualno i Google bi bio lud da podatke koje je prikupio o svojim posetiocima podeli sa konkurencijom. Naravno da postoje alternative i za Google ali činjenica je da Google ima ubedljivo najaktuelnije rezultate pretrage kada je netematska (nespecifična) pretraga u pitanju s obzirom da je prva meta pri SEO otpimizaciji bilo kog sajta optimizacija za Google. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
V.I.P. Programiranje
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Deo inventara foruma
|
![]()
AdWords i AdSense su deo servisa kontekstnog reklamiranja i nemaju ama baš apsolutno nikakve veze sa pretragom osim što kod prikazivanja rezultata plaćeni (sponzorisani) linkovi imaju prioritet.
Drugim rečima kad se klikne na bilo koji od linkova u rezultatima pretrage Google je jedini koji zna tačno na šta je kliknuto i te rezultate koristi isključivo za svoje potrebe! 3rd party sajtovi nikada ne dobijaju na uvid na koje linkove je tačno kliknuto (bar ne kroz servise kontekstnog reklamiranja) već jedino što mogu da vide jeste odbitak na svom AdWords računu za svaku iskorišćenu ključnu reč. Jedini način na koji 3rd party sajtovi zapravo mogu da analiziraju navike svojih korisnika je da koriste ili neki webalizer softver (softver za analizu serverskih log fajlova tipa Awstats, webalizer itd.) ili da koriste Google Analytics pri čemu je opet važno napomenuti da su AdSense i AdWords potpuno odvojeni sistemi od njega. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
V.I.P. Programiranje
|
![]()
I to se računa u komunikaciju
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Deo inventara foruma
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
V.I.P. Programiranje
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
Jedino što je drugačije u slučaju Google-a je da njihov servis nudi indirektan način da se uz pomoć prikupljenih podataka o pretrazi korisnika cilja tačno na ljude koji su upravo zainteresovani da ponude nešto što onoga koji pretražuje interesuje. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Deo inventara foruma
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Google - interface & search jezik | Ivan452 | Internet tehnologije | 0 | 30.4.2010 18:50 |
Google Wave - moguća zamena za Facebook? | Casper'NS | Internet tehnologije | 19 | 14.2.2010 21:06 |
Google Search na forumu | holodoc | Forum o forumu | 9 | 28.2.2008 20:47 |
Google custom search | Johnny | Web razvoj | 8 | 26.10.2007 14:33 |
Google Search | Sekki | Internet tehnologije | 1 | 11.12.2005 21:00 |