Forum Sveta kompjutera  

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje

Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 3.9.2007, 23:20   #1
Dr Zoidberg
Starosedelac
 
Član od: 6.1.2007.
Lokacija: Futurama
Poruke: 1.313
Zahvalnice: 404
Zahvaljeno 358 puta na 199 poruka
Određen forumom Jedno totalno glupo pitanje...

Evo jedno totalno glupo noob pitanje od mene

Interesuje me u cemu mogu da pisem C ? Koje su vase preporuke i ako nekog ne mrzi da mi posalje na PP nazive nekih dobrih "total n00b beginner" knjiga i tutorijala

Ja sam nesto kao trazi ali bezuspesno tako ako vas ne mrzi

Edit: Da li DevC++ moze da se koristi za obican C ?

Poslednja ispravka: Dr Zoidberg (3.9.2007 u 23:24) Razlog: Sight...
Dr Zoidberg je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 3.9.2007, 23:22   #2
veverica
Član
 
Član od: 16.6.2007.
Lokacija: Backa Topola
Poruke: 160
Zahvalnice: 53
Zahvaljeno 71 puta na 42 poruka
Određen forumom Re: Jedno totalno glupo pitanje...

pa kako ja znam mozesh pisati u dev C++ -u
veverica je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku veverica na korisnoj poruci:
Dr Zoidberg (6.9.2007)
Stara 4.9.2007, 1:07   #3
rudar
Veteran
 
Član od: 5.1.2006.
Lokacija: Bar, Crna Gora
Poruke: 844
Zahvalnice: 404
Zahvaljeno 244 puta na 87 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku rudar
Određen forumom Re: Jedno totalno glupo pitanje...

Ja koliko sam upoznat sa "C bla bla" jezicima (a nisam) mislim da je C podskup C++-a i da se u kompajleru za c++ moze pisati C jezik a obrnuto (mislim) da nije mogucje... Mada sachekajte C++ i C ekipu.. Oni su pouzdani!
rudar je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 4.9.2007, 1:12   #4
Dr Zoidberg
Starosedelac
 
Član od: 6.1.2007.
Lokacija: Futurama
Poruke: 1.313
Zahvalnice: 404
Zahvaljeno 358 puta na 199 poruka
Određen forumom Re: Jedno totalno glupo pitanje...

evo isprobao sam u DevC++ i radi kod za C sad samo ostaje za neki debeli n00b prirucnik
Dr Zoidberg je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 4.9.2007, 1:17   #5
veverica
Član
 
Član od: 16.6.2007.
Lokacija: Backa Topola
Poruke: 160
Zahvalnice: 53
Zahvaljeno 71 puta na 42 poruka
Određen forumom Re: Jedno totalno glupo pitanje...

Nevolim da govorim da je C podskup C++

Dr Zoidberg ako ucish c da bi posle preshao na c++ , to ti je losha ideja , zato shto cesh pokupiti loshe navike na c i kad predjesh na C++ moracesh da se odviknesh od tih navika ( a to bash i nije lako )
C++ je objektno orijentisan dok c nije

Ako ucish c iz nekog specijalnog razloga onda nema shta potrazi dev c++ na internetu i u njemu pishi c programe

ps: samo da znash da je sa c++ mnogo lakshe preci na c

@ Dr Zoidberg : nisam video tvoj post
veverica je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 4.9.2007, 1:27   #6
Dr Zoidberg
Starosedelac
 
Član od: 6.1.2007.
Lokacija: Futurama
Poruke: 1.313
Zahvalnice: 404
Zahvaljeno 358 puta na 199 poruka
Određen forumom Re: Jedno totalno glupo pitanje...

Citat:
veverica kaže: Pregled poruke
Nevolim da govorim da je C podskup C++

Dr Zoidberg ako ucish c da bi posle preshao na c++ , to ti je losha ideja , zato shto cesh pokupiti loshe navike na c i kad predjesh na C++ moracesh da se odviknesh od tih navika ( a to bash i nije lako )
C++ je objektno orijentisan dok c nije

Ako ucish c iz nekog specijalnog razloga onda nema shta potrazi dev c++ na internetu i u njemu pishi c programe

ps: samo da znash da je sa c++ mnogo lakshe preci na c

@ Dr Zoidberg : nisam video tvoj post
Ma znam ja to, nego ja sam malo lenj pa me mrzi, ja sam pre nesto "kao" ucio c++ ali jbg ...
A C cisto onako hocu da vidim kako sve to izgleda koje su razlike izmedju c i c++ a i sada u drugoj treba da pocnemo sa programiranjem u obicnom C pa tako
Dr Zoidberg je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 4.9.2007, 1:44   #7
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: Jedno totalno glupo pitanje...

Ukratko.

C programski kod možeš da pišeš u apsolutno u bilo kom editoru koji minimalno podržava ASCII set karaktera (čitaj, svi editori osim verovatno nekih koji podržavaju isključivo istočno-azijske karaktere i sl.). Drugim rečima, biće ti dovoljan i najobičniji "Notepad" za tu svrhu ali određeni specijalizovani editori imaju niz pogodnosti kao što su sintaksno označavanje, sintaksno dopunjavanje i slične stvari koje znatno olakšavaju pisanje koda. Ionako se taj kod kasnije koristi za kompajliranje tako da je kao što rekoh tehnički apsolutno svejedno u čemu ćeš ga pisati.

Bitna stvaka je razlikovati IDE (Integrated Development Environment) od običnih editora pošto su IDE programi generalno "programi školjke" koje se koriste za integraciju svega i svačega što može da pomigne programeru da lakše izvrši pisanje koda a sam proces kompajliranja i linkovanja je na IDE-u.

DevC++ je upravo IDE koji omogućava pisanje kako običnog "C" tako i "C++" koda jer se obično uz njega isporučuju odgovarajući "GCC" i "G++" kompajler.

Poslednja ispravka: holodoc (4.9.2007 u 1:52)
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku holodoc na korisnoj poruci:
Dr Zoidberg (4.9.2007)
Stara 5.9.2007, 23:31   #8
toxi
Član
 
Član od: 30.10.2006.
Lokacija: http://quotesfan.com
Poruke: 70
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno 11 puta na 10 poruka
Određen forumom Re: Jedno totalno glupo pitanje...

За туториал погледај ово
Што се тиче IDE-a он( mislim na DevC++) се више не развија, застарео је, али за почетак је ОК.
toxi je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku toxi na korisnoj poruci:
Dr Zoidberg (6.9.2007)
Stara 5.9.2007, 23:59   #9
nika100
Veteran
 
Član od: 25.12.2005.
Lokacija: Kragujevac
Poruke: 541
Zahvalnice: 67
Zahvaljeno 55 puta na 28 poruka
Određen forumom Re: Jedno totalno glupo pitanje...

Registruj se ovde besplatno i imas bas dosta tutoriala na srpskom.
Tu sam skinuo i za C i za C++, i bas su dobri.
http://tutoriali.org/
nika100 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku nika100 na korisnoj poruci:
Dr Zoidberg (6.9.2007)
Stara 6.9.2007, 1:02   #10
Dr Zoidberg
Starosedelac
 
Član od: 6.1.2007.
Lokacija: Futurama
Poruke: 1.313
Zahvalnice: 404
Zahvaljeno 358 puta na 199 poruka
Određen forumom Re: Jedno totalno glupo pitanje...

Hvala vam za linkove , ali ja trazim nesto na engleskom jer mi je mnoogo lakse da se snadjem. evo npr nasao sam na http://computer.howstuffworks.com/c.htm osnove C i kako on radi [u najprostijem obliku] dosta lepo objasnjeno cak imaju i neke animacije da se lakse pojasni
Dr Zoidberg je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.9.2007, 1:12   #11
nika100
Veteran
 
Član od: 25.12.2005.
Lokacija: Kragujevac
Poruke: 541
Zahvalnice: 67
Zahvaljeno 55 puta na 28 poruka
Određen forumom Re: Jedno totalno glupo pitanje...

Na engleskom imas ono za 21 dan ukucaj u guglu teach yourself c in 21 days download pa vidi....
nika100 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.9.2007, 1:22   #12
Dr Zoidberg
Starosedelac
 
Član od: 6.1.2007.
Lokacija: Futurama
Poruke: 1.313
Zahvalnice: 404
Zahvaljeno 358 puta na 199 poruka
Određen forumom Re: Jedno totalno glupo pitanje...

Citat:
nika100 kaže: Pregled poruke
Na engleskom imas ono za 21 dan ukucaj u guglu teach yourself c in 21 days download pa vidi....
Sams Teach you C programing in 21 days... dobra je knjiga za pocetnika ali je ubagovana [tj browser verzija]
Dr Zoidberg je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno


Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
SLI glupo pitanje? drNesh Grafika 4 25.4.2007 3:21
Po jedno pitanje za naprednije korisnike ThunderBird i The Bat! notaboo Aplikativni softver 0 22.4.2007 10:49
Jedno pitanje u vezi PS2 on-line? che daboli guz Konzole 20 7.3.2007 20:21
Jedno pitanje oko mreze! Babalu Komunikacioni uređaji i umrežavanje 2 24.2.2006 10:35
Jos jedno pitanje o flash memoriji Vuk Arsic Nosači podataka 0 8.12.2005 19:16


Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 21:09.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2019, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com