Forum Sveta kompjutera  

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje

Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 18.8.2007, 15:40   #1
aljoshaaa
Član
 
Član od: 2.6.2007.
Poruke: 36
Zahvalnice: 6
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Određen forumom cirilicni font

Kako da se vidi na stranici .. jel moze neko primer da uradi or anything ..
aljoshaaa je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.8.2007, 17:28   #2
LoneWolf
Deo inventara foruma
 
Član od: 9.1.2006.
Lokacija: Kafana
Poruke: 7.338
Zahvalnice: 1.551
Zahvaljeno 1.906 puta na 1.353 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku LoneWolf
Određen forumom Re: cirilicni font

Sa tekstom nisam siguran,ali mozes da napravis button u flashu ili photoshopu na kome ce pisati cirilicni tekst sa mouseover ili nekim drugim efektom da sve izgleda ljepse.
Onda ubacis oba buttona i jedan ti bude primary a drugi mouseover.
Za duzi tekst moze da se iskoristi HTML fajl pisan cirilicom koji lako mozes da ugradis (embedujes) u projekat.
U kom prog. jeziku radis?
LoneWolf je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.8.2007, 18:04   #3
aljoshaaa
Član
 
Član od: 2.6.2007.
Poruke: 36
Zahvalnice: 6
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Određen forumom Re: cirilicni font

C,kakav flash bre,pusta prica,to me ne zanima ..radim sa html trenutno na izgledu sajta .. posle cu sa php da napravim kao administration panel za vesti i ostale stvarcice,zelim sve na sajtu da mi bude na cirilici .. eto sta.Poznajem php,perl,javascript odlicno al' nikad pre nisam imao slican problem(zadatak).
aljoshaaa je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.8.2007, 19:40   #4
toxi
Član
 
Član od: 30.10.2006.
Lokacija: http://quotesfan.com
Poruke: 70
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno 11 puta na 10 poruka
Određen forumom Re: cirilicni font

Потпуно исто све пишеш са том разликом што мораш да снимиш фајл као на пример UTF8 или Unicode.
А опет, да би се страница лепо приказала треба да се постави у прегледнику Character Encoding на Unicode или нешто "наше".
toxi je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.8.2007, 10:28   #5
no729
Član
 
Član od: 24.8.2007.
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 293
Zahvalnice: 54
Zahvaljeno 40 puta na 33 poruka
Određen forumom Re: cirilicni font

Citat:
toxi kaže: Pregled poruke
... прегледнику ...
wtf

na html stranici ubaci u head tag sledecu stvar...

<head>
...
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8">
...
</head>

ovo ce reci svakom "pregledniku" da je stranica kodirana kao utf-8. U zavisnosti koji editor koristis za HTML trebalo bi da podesis u preferences da koristi utf-8 (u Dreamweaver-u se to podrazumeva)

A mozes da koristis i specijalne kodove za simbole, za kompletnu tabelu kodova pogledaj http://webdesign.about.com/od/locali...mlcodes-ru.htm

Dalje vodi racuna da ovo nije dovoljno ako zelis da prikazujes sadrzaj iz baze podataka. Prvo konekcija sa bazom podataka mora da podrzava utf-8 a drugo, u zavisnosti od tehnologije koju koristis, server-side deo koda mora da omoguci preuzimanje utf-8 koda sa html stranica. Ne znam kako se ovo izvodi u php-u jer se bavim Java-om ali cisto da ti nepomenem da ne razbijas glavu oko toga kako radi kao obican html a kad se povezes sa serverom - ne radi.

Poslednja ispravka: no729 (27.8.2007 u 10:53) Razlog: dopuna
no729 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.8.2007, 10:57   #6
B@NE
Starosedelac
 
Član od: 1.11.2005.
Lokacija: Velika Greda, Vojvodina
Poruke: 1.918
Zahvalnice: 156
Zahvaljeno 137 puta na 100 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku B@NE Slanje poruke preko Yahooa korisniku B@NE
Određen forumom Re: cirilicni font

Mislio je na browser. U njemu iz menija imas da biras Character Encoding/ western,unicode,european...ali to zavisi na koji enkoding je sajt prilagodjen.
B@NE je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.8.2007, 11:27   #7
no729
Član
 
Član od: 24.8.2007.
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 293
Zahvalnice: 54
Zahvaljeno 40 puta na 33 poruka
Određen forumom Re: cirilicni font

Citat:
B@NE kaže: Pregled poruke
Mislio je na browser. U njemu iz menija imas da biras Character Encoding/ western,unicode,european...ali to zavisi na koji enkoding je sajt prilagodjen.
Znam ja tacno na sta je on mislio ali daj majke ti... preglednik?! Kakav je to izraz!? toxi : Nisam mislio nista lose - samo mi je smesno to je sve

U browser-u ne moras da navodis nista ako imas meta tag <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8"> to ce mu "reci" koji encoding da koristi pri rendering-u html-a

Poslednja ispravka: no729 (27.8.2007 u 11:35) Razlog: dopuna
no729 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.8.2007, 13:24   #8
aljoshaaa
Član
 
Član od: 2.6.2007.
Poruke: 36
Zahvalnice: 6
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Određen forumom Re: cirilicni font

Mah..sve je to OK,mene zeza sto sam uradio skripticu kao administration panel .. i imam query INSERT INTO news .. bla bla .. e tu ne mogu cirilicu nikako .. u mysql bazi to su hijeroglifi ..kako da podesim mysql.
aljoshaaa je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.8.2007, 13:58   #9
no729
Član
 
Član od: 24.8.2007.
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 293
Zahvalnice: 54
Zahvaljeno 40 puta na 33 poruka
Određen forumom Re: cirilicni font

Prvo, ne znam kako se konektujes na MySql? preko odbc-a? Opet ne mogu ti mnogo pomoci s obzirom da nije Java u pitanju ali pri uspostavljanju konekcije moras da navedes da hoces da koristis utf-8 (bar kod jdbc konekcije mora, za odbc ne znam) Sa jdbc se to radi tako sto u connection string dodas :

Kod:
 useUnicode=true&characterEncoding=UTF-8
pretpostavljam da ima neka slicna zvrcka sa odbc-om


Drugo kad pravis samu bazu napravi je sa:
Kod:
 CREATE DATABASE `db_name`
    CHARACTER SET 'utf8'
    COLLATE 'utf8_general_ci';
pa sve ostalo, anije lose ni da imas uz svaku tabelu:

Kod:
 CREATE TABLE `tb_name` (
  `id` int(11) NOT NULL,
  `name` varchar(32) default NULL,
  ...  
  PRIMARY KEY  (`id`)
) ENGINE=InnoDB DEFAULT CHARSET=utf8;
Trece html forma na kojoj upisujes sadrzaj za insert u bazu mora da prihvata utf-8, to bi bilo nesto ovako:

HTML kod:
 <form  accept-charset="utf-8" id="form1" name="form1" method="post" action="some_action">
..ima i cetvrto.. ali ne znam koliko se to moze preneti na php.. u Javi kada se koriste servleti mora i u servlet metodi da se navede:

Kod:
 response.setContentType("text/html; charset=utf-8");
request.setCharacterEncoding("UTF-8");
... i sad da se covek pita zasto dodjavola ovo nije setovano kao default za sve web tehnologije i servere, nego mora da se izvode razne akrobacije kako bi prikazao utf-8 sadrzaj!!!

Poslednja ispravka: no729 (27.8.2007 u 18:18)
no729 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.8.2007, 22:27   #10
toxi
Član
 
Član od: 30.10.2006.
Lokacija: http://quotesfan.com
Poruke: 70
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno 11 puta na 10 poruka
Određen forumom Re: cirilicni font

Треба да стоји "интернет прегледнику", ја изоставих реч
toxi je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno


Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
PowerDVD 6.0 - Font Printer Video/TV softver 6 14.4.2007 19:53
Font identifikacija suspirija Video/TV softver 8 3.4.2007 19:30
Trazim Franklin Gothic font marxo Aplikativni softver 8 21.3.2007 9:01
Koji font absonic O SK-u uopšte 1 2.8.2006 17:02
Kako se prave cirilicni DVD titlovi? Snipe Video/TV softver 2 17.6.2006 23:15


Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 21:14.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2019, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com