Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Opisi, recenzije i testovi

Opisi, recenzije i testovi Ovde šaljite sopstvene opise, recenzije i testove hardvera. Neka ono što ste poslali bude vaše autorsko delo - nemojte kopirati tuđe tekstove sa drugih sajtova i časopisa.

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 16.5.2026, 21:12   #1
dex3108
V.I.P. Test Play

Član od: 1.6.2008.
Zahvalnice: 300
Zahvaljeno 8.805 puta na 4.161 poruka
Određen forumom Projekat Pametna Kuca

Nakon sto sam krajem prosle godine zavrsio instalaciju potpuno nove mreze u kuci koju cine Unifi Cloud Gateway Max, Unifi Ultra 60W, U6+ Access Point te nabavka Ugreen NAS DXP4800, pocetkom ove godine sam odlucio da kucu ucinim malo "pametnijom" ali pod uslovom da sve sto je "pametno" u kuci radi samo na lokalnom nivou. Veliki razlog zasto sam se odlucio na ovo je to sto planiram da postavim solarne panele na krov i nabavim bateriju za tu solarnu elektranu.

Pametnika kuca u kombinaciji sa solarnom elektranom bi mi omogucila automatizovanje optimizacije potrosnje elektricne energije u slucaju nestanka struje kada bi se kuca napajala sa baterije. Pored toga naravno automatizacija i ostalih stvari.

Prvi korak je bio instalacija Home Assistant-a na NAS preko Docker-a koji bi bio mozak "pametne" kuce. u odnosu na prije par godina kada sam se igrao sa instalacijom istog na PC Home Assistant je znacajno napredovao. Iako Docker instalacija ima ogranicenja u odnosu na puni OS (najveci nedostatak je komplikovanija instalacija dodataka). za moje potrebe Docker verzija je vise nego dovoljna. Sama instalacija i podesavanje je poprilicno jednostavno.

Nakon instalacije HA na red je doslo da odlucim sa cim poceti graditi pamet kuce Obzirom da sam vec imao nekoliko Xiaomi Zigbee senzora prva stavka je bila nabavka Zigbee odasiljaca, odlucio sam se za ovaj

https://sonoff.tech/products/sonoff-...lus-zbdongle-p

Dodavanje istog u HA je proslo bez problema sa manjom izmjenom config fajla kako bi dodao USB port u koji je odasiljac bio prikljucen. Za Zigbee implementaciju sam se odlucio koristiti vec ugradjenu integraciju ZHA (iao sam instalirao i Zigbee2mqtt varijantu) jer ponovo to je bilo sasvim dovoljno za mene jer Z2Mqtt ybog ogranicenja Docker verzije HA zahtjeva dodatne Docker container-e kako bi funkcionisao pa je za mene to bila bespotrebna komplikacija.

Sam proces oddavanja uredjaja je prosao bez vecih problema i koncano sam mogao da iskljucim Xiaomi Gateway Hub i zapocnem koristenje uredjaja na lokalnom nivou.

Iduci korak je bilo postavljanje Unifi kamera koje sam imao (Unifi G5 Turret Ultra) i njihova integracija u HA. To je takodje vrlo jednostavno jer sam Unifi sistem je nevjerovatno jednostavan za koristenje (a za one koji hoce vise nudi pregrst opcija), a Unifi je nosilac Platinum oznake za integraciju u HA tako da je i integracija Unifi Protect-a u HA vrlo jednostavna. Pored nadzora ovakav sistem mi omogucava mnogo vecu fleksibilnost automatizacije uredjaja cija osnova su kretanje ljudi i automobila nego klasicni senzori (Unifi omogucava da se kreiraju zone i linije koje bi bili okidaci za automatizaciju).

Nakon toga je na redo dosla rasvjeta. Izbor je bio pametni prekidaci ili releji. Odlucio sam se za releje jer nude mnogo vecu flaksibilnost kao i koristenje vec postojecih prekidaca (pored toga su mnogo jeftiniji, tipa za jedan prekidac moguce je uzeti 3-4 releja). Nakon cesljanja po internetu odluka je pala da koristim Shelly releje jer je Shelly takodje jos jedan od Platinum brendova sto se integracije u HA tice te omogucavaju potpunu lokalnu kontrolu uredjaja. Moj odabir su bili Shelly 1PM Mini Gen 3 releji (iako sam uzeo i par Gen4 koji kao osnovnu prednost imaju Zigbee i Matter podrsku, dok Gen3 ima samo BT i WiFi). Ovde sam imao srecu jer ovi releji zahtjevaju Nulu a kod nas prekidaci uglavnom ne koriste Nulu tako da obicno nije ni dovedena, ali posto se kodnas uglavnom koriste trozilni 3x1.5 kablovi vrlo jednostavno sam mogao u razvodnoj kutiji da iskoristim dodatnu zicu i spojim je na Nulu. Sama postavka releja je vrlo jednostavna (narocito ako se koriste Wago kleme) ali treba obratiti paznju da li su kutije za prekidace dovoljno duboke (kod mene na srecu jesu) da stane rejelj iza prekidaca. Pored kontrole rasvjete ovi releji imaju i dodatnu namjenu a to je mjerenje potrosnje elektricne energije. To je za mene jos jedan bitan faktor jer kao sto rekoh konacni cilj je automatizacija iskljucivanja uredjaja u slucaju nestanka struje.

Jos jedan Shelly proizvod koji sam odlucio da koristim je Shelly PM Mini Gen3 a to je mjerac potrosnje el energije. Odlucio sam se da ugradim ove mjerace u uticnice gdje su prikljuceni svi veci potrosaci kako bi imao uvid u detaljnu potrosnju i kasnije se odlucio koje mjerace da zamjenim relejima koji bi po potrebi mogli da gase navedene uredjaje. Pored ovih mjeraca plane je da ugradim u Glavni razvodni ormar i Shelly 3EM-63W Gen3 koji bi prakticno pratio potrosnju citavog objekta i sa njim bi kontrolisao i sam sat koji je Elektro kompanija postavila

I ovo je otprilike gdje sam trenutno. A ovako to izgleda u trenutnoj konfiguraciji HA

A ovako izgleda pregled potrosnje elektricne energije po uredjajima

Sto se tice potrosnje ovo su brojevi

PC iz profila trosi oko 130W u idle/laganoj upotreni, a oko 570W u igrama. Dva monitora (jedan Mini LED 1300nit max, drugi IPS 450nit max) trose oko 50-70W. Ugreen NAS trosi oko 30-40W u idle (i dok pokrece Home Assistant, Navidrome, Jellyfin, Matter server, Music assistant Docker container-e). LG OLED C4+Soundbar od 40-120W zavisnosti sta je na ekranu.

Ako vas jos nesto zanima potajte Ja cu update-ovati temu kako budem napredovao sa integracijom novih uredjaja.
dex3108 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku dex3108 na korisnoj poruci:
doctor (25.5.2026)
Stara 17.5.2026, 22:18   #2
misoja
Član

Član od: 30.8.2017.
Zahvalnice: 22
Zahvaljeno 25 puta na 13 poruka
Određen forumom Re: Projekat Pametna Kuca

Dobar setup, ja nikako da zavrsim svoj Nastavljam da pratim ovaj Vas...
misoja je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 2.6.2026, 20:43   #3
dex3108
V.I.P. Test Play

Član od: 1.6.2008.
Zahvalnice: 300
Zahvaljeno 8.805 puta na 4.161 poruka
Određen forumom Re: Projekat Pametna Kuca

Stigla nova igracka samo je treba ugraditi

dex3108 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Java projekat m1aden Programiranje 0 3.9.2019 17:22
UDK projekat hr0nic Pravljenje igara 54 11.4.2012 15:23
Projekat DesignIT 10, 17. i 24. mart 2012 VojaM Dešavanja i događaji 0 8.3.2012 17:28
Projekat: GNU/Linux mapa Bosne i Hercegovine darko90 Slobodni softver 2 27.6.2008 19:54
3d kucica, za DZ projekat 3dM@niak Grafički softver i radovi 15 12.4.2006 17:30

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 8:11.