![]() |
![]() |
|
Slobodni softver Teme o softveru otvorenog koda (programi i operativni sistemi), projektima, zajednici... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Član
Član od: 28.4.2007.
Zahvalnice: 89
Zahvaljeno 112 puta na 81 poruka
|
![]()
Postavljam ovu temu u GNU/Linux, jer mislim da su posjetioci ovog foruma upoznatij sa licencama od većine korisnika. Međutim, neka je moderatori izmijeste ako treba...
U pitanju je licenca za program koji pišem. Da sada je u pitanju New BSD, ali u njoj se ne kaže ništa o komercijalnoj upotrebi. Potrebna mi je licenca koja dozvoljava besplatno korišćenje u obrazovne svrhe, dozvoljava modifikaciju i redisribuciju uz navođenje izvora, a u potpunosti zabranjuje komercijalnu upotrebu bez dozvole. Imate li predloga? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
ex Laki pingvin
Član od: 28.10.2005.
Zahvalnice: 476
Zahvaljeno 879 puta na 487 poruka
|
![]()
Jesi li gledao http://creativecommons.org/ ?
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku urke na korisnoj poruci: | ||
mr.marvin (6.8.2008) |
![]() |
#3 |
Član
|
![]()
Ne! Potpuno sam zaboravio na to!
![]() Update Već me boli glava od pravne terminologije. Ako sam dobro shvatio, ako ne dozvolim upotrebu programa i za komercijalne svrhe, onda program nije open source? Sve OS licence u sebi imaju stavku da se program može koristiti u komercijalne svrhe, a meni je cilj da upravo to zabranim. Još nešto: Pitam se ko mi može zabraniti da program nazovem "open source" ili "free software", da nisu možda ti nazivi registrovani zaštitni znaci? Poslednja ispravka: mr.marvin (6.8.2008 u 21:44) Razlog: Malo se čitalo... |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Član
|
![]()
Creative Commons licence ne mogu se koristiti za softver:
Creative Commons licenses are not intended to apply to software. They should not be used for software. http://wiki.creativecommons.org/FAQ |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Starosedelac
Član od: 27.12.2005.
Zahvalnice: 63
Zahvaljeno 437 puta na 327 poruka
|
![]()
Open Source termin je strogo definisan tako da ti ne možeš da svoj program nazoveš "open source" a da on ne bude u skladu sa Open Source Definition niti da je "free software" a da nije u skladu sa The Free Software Definition.
E sad, kad smo to rasčistili, rešenje tvojih problema je da napišeš svoj EULA (End User Licence Agreement) iliti ugovor o licenciranju gde ćeš navesti neophodne zahteve. I to je to. Niko ti ne može zabraniti da napišeš svoje uslove korišćenja. E sad, šta tačno treba da sadrži EULA i kako se piše, to ćeš morati da pitaš nekog pravnika. Što kraći i jednostavniji uslovi korišćenja povlače problem da se nađe neka rupa u njemu. Zato pojedini programi imaju ogroman EULA, sve u sitna crevca definisano. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku bvitnik na korisnoj poruci: | ||
mr.marvin (7.8.2008) |
![]() |
#6 | |
Član
|
![]() Citat:
Ovo ne znači da bih podržao tako nešto u komercijalnom ostvarenju. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Starosedelac
Član od: 27.12.2005.
Zahvalnice: 63
Zahvaljeno 437 puta na 327 poruka
|
![]()
Stvar je u tome što kod software-a sa "otvorenim kodom", reč "otvorenim" ne podrazumeva samo dostupnost izvornog koda nego i neke druge slobode koje su upravo definisane onim definicijama. Znači software koji bi imao dostupan sourcecode, bio bi upravo to, "software sa dostupnim sourcecode-om" a ne "open source". On može biti komercijalan ili ne. Evo ti primer komercijalnog programa koji ima dostupan i sourcecode, naravno sourcecode se dodatno naplaćuje -> Unigine.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Druga licenca za fiksnu telefoniju? | gagi_ns | Internet usluge | 149 | 11.6.2010 7:35 |
Borba protiv piraterije, da li možemo i mi? | zidan grobar | Brbljaonica | 384 | 30.8.2009 17:45 |
WinXP licenca | Johnny | Operativni sistemi | 11 | 28.1.2008 12:27 |
Telekom licenca | Johnny | Internet usluge | 4 | 10.5.2007 0:24 |