Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje

Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 11.6.2017, 22:12   #301
brano88
Član
 
Član od: 1.7.2014.
Lokacija: Bijeljina
Poruke: 228
Zahvalnice: 26
Zahvaljeno 59 puta na 46 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Vise koda molim. Ovako mozemo cisto da nagadjamo. Najbolje bi bilo da napravis mini primjer koji replicira tvoj problem.

Citat:
Imam jedan prozor koji bi trebalo da se može pozvati iz drugih prozora
Razmisli o ovom. Visestruki prozori... Nece bas rezultirati finom korisnickom iskustvu.
brano88 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.6.2017, 22:54   #302
Sass Drake
V.I.P. Zaštita
 
Član od: 30.9.2007.
Lokacija: Hypnos Control Room, Tokyo Metropolitan Government Building
Poruke: 5.835
Zahvalnice: 1.144
Zahvaljeno 1.304 puta na 1.079 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Nisi me razumio. Moje pitanje je bilo vezano za instanciranje FXMLLoader objekta u statičkoj metodi. Nije problem ako edit formu otvaram samo iz jedne forme. Ako hoću da tu edit formu otvaram i sa drugih formi, moram da radim ili copy paste koda ili da napravim novu klasu koja će sadržati metodu za otvaranje edit forme (mada ni ovo nije najbolje rješenje).
Pitanje je: šta koristiti umjesto "new FXMLLoader(getClass().getResource("/editScreen.fxml"));" da bi ovo radilo u statičkoj metodi.


Kod:
   private void showEditForm() {
        Stage editStage = new Stage();
        Parent editScreen = null;
        FXMLLoader editFXMLLoader = new FXMLLoader(getClass().getResource("/editScreen.fxml"));
        try {
            userScreen = userFXMLLoader.load();
        } catch (IOException e) {
            e.printStackTrace();
        }
        
        Scene editScene = new Scene(editScreen);
        editStage.setScene(editScene);
}
Sass Drake je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.6.2017, 14:59   #303
brano88
Član
 
Član od: 1.7.2014.
Lokacija: Bijeljina
Poruke: 228
Zahvalnice: 26
Zahvaljeno 59 puta na 46 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Ovo bi trebalo da radi:

Kod:
new FXMLLoader(ImeKlaseUKojojSeNalaziStatickiMetod.class.getResource("/editScreen.fxm));
brano88 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku brano88 na korisnoj poruci:
Sass Drake (12.6.2017)
Stara 12.6.2017, 21:44   #304
Sass Drake
V.I.P. Zaštita
 
Član od: 30.9.2007.
Lokacija: Hypnos Control Room, Tokyo Metropolitan Government Building
Poruke: 5.835
Zahvalnice: 1.144
Zahvaljeno 1.304 puta na 1.079 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Radi.
Sass Drake je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 31.8.2017, 12:36   #305
Rkoma
Starosedelac
 
Član od: 12.8.2010.
Poruke: 1.394
Zahvalnice: 758
Zahvaljeno 207 puta na 130 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Krenuo sam da ucim javu. Gledam neke tutorijale na Youtubeu (sve indijci).
I ako su tutorijali za pocetnike i ide se korak po korak, u nekim trenutcima bas nemam predstavu o cemu pricaju i imam osecaj da mi treba neko pred znanje u programiranju da bih shvatio o cemu pricaju.
Da li bi mogao neko da me uputi u prve korake za savladavanje jave. Da li postoje tutorijali na srpskom jeziku? Trebao bih ovih dana, po savetu drugara, da kupim knjigu sa fon-a Principi Programiranja od Bajana Tomica, Jelene Jovanovic, Nikola Milikic i ostali. Da li se neko susretao sa ovom knjigom, da li bi i vi savetovali da je kupim?
Hvala!
Rkoma je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 31.8.2017, 14:30   #306
Mickie
Deo inventara foruma
 
Član od: 22.11.2005.
Poruke: 3.399
Zahvalnice: 389
Zahvaljeno 716 puta na 542 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Na srpskom knjige ne preporucujem. Najbolja knjiga o Javi koju sam procitao je od Dietela How to Program in Java. Head First Java isto nije losa. Imas I Java Programming for dummies. A imas i SoloLearn aplikaciju na Androidu, dobra za pocetno upoznavanje sa mnogim jezicima, ukljucujuci Javu.
Mickie je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku Mickie na korisnoj poruci:
Rkoma (1.9.2017), simke85 (20.7.2018)
Stara 31.8.2017, 14:36   #307
Mare!
Član
 
Član od: 22.4.2010.
Poruke: 328
Zahvalnice: 39
Zahvaljeno 52 puta na 44 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Za javu mislim da ti ne treba neko predznanje sem osnovnih stvari vezanih za OOP. Naravno nesto osnovno kako rade petlje, nizovi, if, malo funkcije, i to bi bilo to.. Znaci jedino OOP koncepti, znam da ima brda tutoriajala, probaj sa "oop principles" "oop tutorial" itd..

Edit: sto se tice knjige ja sam koristio Horstmann Cornell I fundamentals, odlicna knjiga za nekog ko je upoznat sa c jezicima, jer se pravi dosta paralela.. Takodje je knjige dosta obimna, ima dosta primera koda, i mislim da je prevedena kod nas.
Mare! je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Mare! na korisnoj poruci:
Rkoma (1.9.2017)
Stara 11.10.2017, 0:02   #308
Sass Drake
V.I.P. Zaštita
 
Član od: 30.9.2007.
Lokacija: Hypnos Control Room, Tokyo Metropolitan Government Building
Poruke: 5.835
Zahvalnice: 1.144
Zahvaljeno 1.304 puta na 1.079 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Da li je Oracle ukinuo podršku za 32-bitne Windowse ili samo JRE 9 x86 još nije postavljen na sajt?
Sass Drake je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.10.2017, 10:54   #309
NovaNada
Član
 
Član od: 13.3.2017.
Poruke: 55
Zahvalnice: 30
Zahvaljeno 3 puta na 3 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Neće biti x86, link.
NovaNada je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.12.2017, 23:00   #310
johnnyRS
Novi član
 
Član od: 18.12.2017.
Poruke: 3
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Citat:
Rkoma kaže: Pregled poruke
Krenuo sam da ucim javu. Gledam neke tutorijale na Youtubeu (sve indijci).
I ako su tutorijali za pocetnike i ide se korak po korak, u nekim trenutcima bas nemam predstavu o cemu pricaju i imam osecaj da mi treba neko pred znanje u programiranju da bih shvatio o cemu pricaju.
Da li bi mogao neko da me uputi u prve korake za savladavanje jave. Da li postoje tutorijali na srpskom jeziku? Trebao bih ovih dana, po savetu drugara, da kupim knjigu sa fon-a Principi Programiranja od Bajana Tomica, Jelene Jovanovic, Nikola Milikic i ostali. Da li se neko susretao sa ovom knjigom, da li bi i vi savetovali da je kupim?
Hvala!
Po meni, mislim da je nemoguće išta naučiti iz knjiga o programiranju. Programiranje je takav posao(da ne kažem nauka), koja se najbolje uči radom i vježbom.
Neko će reći, da se bar osnovi principi programiranja i OOP mogu naučiti iz knjiga ali koja je svrha pročitati tomove knjiga i teoretski znati šta je geter,seter,konstruktor,apstrakcija podataka, inkapsulacija, polimorfizam i hiljadu drugih pojmova kada ništa od toga ne znaš praktično primjeniti.

Mislim da je put preko yt i interneta daleko bolji, samo je potrebno naći kvalitetne tutorijale u kojima će te ljudi naučiti ispravno razmišljati i programirati(npr tutorijali na thenewboston yt kanalu)....još bolje bi bilo da lično imaš nekoga ko se već bavi programiranjem i ima vremena da te uvede u taj svijet
johnnyRS je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.12.2017, 23:20   #311
Mare!
Član
 
Član od: 22.4.2010.
Poruke: 328
Zahvalnice: 39
Zahvaljeno 52 puta na 44 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Knjige su odlicne, naravno da ces uz knjige da radis, neces samo da iscitavas hiljade strana. Ne postoji tutorijal koji moze da pruzi ni priblizno dovoljno duboko znanje kao knjiga. Thenewboston ima vrlo povrsne tutorijale, samo o najosnovnijim stvarima, cak i to nekad radi pogresno.
Mare! je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.12.2017, 23:26   #312
Neutrino
Deo inventara foruma
 
Član od: 17.6.2011.
Poruke: 6.676
Zahvalnice: 89
Zahvaljeno 2.935 puta na 1.790 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Citat:
johnnyRS kaže: Pregled poruke
Po meni, mislim da je nemoguće išta naučiti iz knjiga o programiranju. Programiranje je takav posao(da ne kažem nauka), koja se najbolje uči radom i vježbom.
Neko će reći, da se bar osnovi principi programiranja i OOP mogu naučiti iz knjiga ali koja je svrha pročitati tomove knjiga i teoretski znati šta je geter,seter,konstruktor,apstrakcija podataka, inkapsulacija, polimorfizam i hiljadu drugih pojmova kada ništa od toga ne znaš praktično primjeniti.
Zato postoje dobre i loše knjige, isto kao što postoje dobri i loši YT tutorijali, specijalizovani sajtovi itd.

Praksa je pod obavezno ali koncizna, detaljna i pragmatična teorija je osnova dobre prakse. U stvari, isključivo sticanje znanja na osnovu prakse je često uzrok nastajanja veoma loših programera koji posao rade zanatski, bez potrebnog shvatanja šire slike.

Kad nađem malo vremena postaviću svoju listu knjiga koje svako ko razvija softver treba da pročita.
Neutrino je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 4 korisnika se zahvaljuje korisniku Neutrino na korisnoj poruci:
doctor (20.12.2017), Mare! (19.12.2017), NovaNada (20.12.2017), Vladimirus86 (20.12.2017)
Stara 9.1.2018, 18:28   #313
NovaNada
Član
 
Član od: 13.3.2017.
Poruke: 55
Zahvalnice: 30
Zahvaljeno 3 puta na 3 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Citat:
Neutrino kaže: Pregled poruke
Kad nađem malo vremena postaviću svoju listu knjiga koje svako ko razvija softver treba da pročita.
Samo da podsetim @Neutrino-a da ima zainteresovanih za citirani deo.
NovaNada je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.1.2018, 19:09   #314
Neutrino
Deo inventara foruma
 
Član od: 17.6.2011.
Poruke: 6.676
Zahvalnice: 89
Zahvaljeno 2.935 puta na 1.790 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Citat:
NovaNada kaže: Pregled poruke
Samo da podsetim @Neutrino-a da ima zainteresovanih za citirani deo.
Nisam zaboravio već prosto imam puno obaveza ovih dana.
Neutrino je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.7.2018, 13:48   #315
Constantine
Banned
 
Član od: 27.5.2006.
Poruke: 89
Zahvalnice: 42
Zahvaljeno 18 puta na 10 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Imam pitanje u vezi JS, pa rekoh da pitam ovde da ne otvaram novu temu.

Skoro sam krenuo sa ucenjem JS i naisao sam na neki cudan problem sa getElementById ili querySelector metodama, a to je da neki elementi vracaju null iako imaju ID a neki ne.

Citat:
html kod

<div id= "main_container" >
Test text
</div>

<input type="text" placeholder="Unesi brojeve razdvojene zapetom" id="dataUnos">
Citat:
JS kod

let divTest = document.getElementById('#main_container');
divTest.innerHTML = "newText";

let dataHarvest = document.getElementById('#dataUnos').value;
let arrayValues = dataHarvest.split(",");
Problem je sto prvi slucaj vraca null, a drugi radi bez problema i posle upotrebe parseFloat metode koristim normalno vrednosti za proracun.Kasnije pak isti slucaj sa button elementom, ne radi eventListener jer dobija null vrednost i ne izvrsava mi callback funkciju za proracun.

Jel zna neko sta je problem?
Constantine je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.7.2018, 20:40   #316
player1
V.I.P. Test Play
 
Član od: 5.4.2006.
Lokacija: Beograd
Poruke: 14.351
Zahvalnice: 4.169
Zahvaljeno 3.951 puta na 2.569 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Citat:
Constantine kaže: Pregled poruke
Imam pitanje u vezi JS, pa rekoh da pitam ovde da ne otvaram novu temu.
I stvarno mislis da ce javasi imati odgovor vezan sa Java Script, totalno drugi programski jezik.

.

Dobro, mozda i oce neko ko je full stack developer.
player1 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.7.2018, 23:23   #317
Remedy
Veteran
 
Član od: 5.11.2005.
Poruke: 726
Zahvalnice: 138
Zahvaljeno 160 puta na 126 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Citat:
Constantine kaže: Pregled poruke
Jel zna neko sta je problem?
Ne treba taraba (#), nije to jQuery.
HTML kod:
let divTest = document.getElementById('main_container');
A pitanje treba da ide u WebDev/Klijentske aplikacije kao sto je player1 napisao.
Remedy je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.7.2018, 17:07   #318
Constantine
Banned
 
Član od: 27.5.2006.
Poruke: 89
Zahvalnice: 42
Zahvaljeno 18 puta na 10 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Citat:
player1 kaže: Pregled poruke
I stvarno mislis da ce javasi imati odgovor vezan sa Java Script, totalno drugi programski jezik.

.

Dobro, mozda i oce neko ko je full stack developer.
Da, ocekivao sam full stack developere,ali izgleda kod nas oni vise vole C# i PHP

Citat:
Remedy kaže: Pregled poruke
Ne treba taraba (#), nije to jQuery.
HTML kod:
let divTest = document.getElementById('main_container');
A pitanje treba da ide u WebDev/Klijentske aplikacije kao sto je player1 napisao.
Nije do toga, isto se ponasa i bez tarabe, u materijalu sam nasao da moze i sa i bez tarabe i oba daju isti rezultat. Hvala u svakom slucaju.
Constantine je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.7.2018, 19:06   #319
Remedy
Veteran
 
Član od: 5.11.2005.
Poruke: 726
Zahvalnice: 138
Zahvaljeno 160 puta na 126 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Pa baci materijal. Mislim moze sa #, al onda id treba da bude isto sa tarabom "#main_container".
Remedy je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Remedy na korisnoj poruci:
NIx Car (23.7.2018)
Stara 26.3.2019, 15:12   #320
NiDžaDžiDža
Novi član
 
Član od: 6.3.2018.
Poruke: 24
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Exclamation JAVA

Imam sledeci problem.

https://paste.ofcode.org/34JULi9je4X8hU68QcRSURT

Da li moze pomoc.
NiDžaDžiDža je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
java

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno


Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Java - out of Memory Vajsmilan Aplikativni softver 6 6.2.2012 20:54
Android - pozivanje Java metoda iz native koda voodoo_ Programiranje 5 14.10.2011 8:59
Samsung D600 Java upload (USB cable) Aleksandar Programi za mobilne telefone 0 16.6.2008 13:54
Jel' se ovo misli na Java Script ili? Tim85 Internet tehnologije 2 7.12.2006 12:33
G-thing program za LG(imam U8180) za java igre trazim gde ima? besplatno?trial? Ilic Marko Programi za mobilne telefone 1 9.2.2006 14:09


Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 20:49.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2020, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com